ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση για τις στρατιωτικές δαπάνες

Σαφή αύξησή τους και προσέγγιση του στόχου του ΝΑΤΟ για 2% του ΑΕΠ ζήτησε η καγκελάριος

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της χώρας, ώστε να πλησιάσουν το ποσοστό - στόχο του 2% του ΑΕΠ που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ζήτησε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας προχτές σε εκδήλωση του γερμανικού στρατού. Η ίδια υποστήριξε πως η αναγκαιότητα για αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες πηγάζει από τις «αυξανόμενες κρίσεις και συγκρούσεις παγκοσμίως»: «Ο κόσμος γίνεται πιο αβέβαιος, ένας κόσμος με ασαφή ισορροπία δυνάμεων είναι περίπλοκος», είπε.

Ο στόχος αυτός (2%) «δεν είναι φετίχ», αλλά «αντανακλά τις μεταβαλλόμενες συνθήκες και απαιτήσεις στο πεδίο της ασφάλειας σε διεθνές επίπεδο» και «είναι απαραίτητο για να καλύψουμε τις ανάγκες των διεθνών αποστολών μας, συν τις ανάγκες για την άμυνα της χώρας και τις ανάγκες της συμμαχίας», είπε η Μέρκελ. «Οι Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να αναδιοργανωθούν και να ενισχυθούν, έπειτα από χρόνια μείωσης των δαπανών» και, εξάλλου, «δεν υπήρχαν ενστάσεις όταν η Γερμανία ξόδευε το 2,3% του ΑΕΠ της για τις Ενοπλες Δυνάμεις της την εποχή του Ψυχρού Πολέμου».

Ενστάσεις εκφράζονται από την πλευρά των σοσιαλδημοκρατών (SPD) που συγκυβερνούν με τους χριστιανοδημοκράτες/χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU). Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς (SPD), απέρριψε χτες κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή τη μεγαλύτερη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, με το επιχείρημα ότι η αμυντική πολιτική δεν είναι απαραίτητα καλύτερη αν αυξηθούν οι δαπάνες. Συνολικά για τα έτη 2019 - 2022 θα δαπανηθούν για το γερμανικό στρατό 173 δισ. ευρώ, είπε ο Σολτς.

Για το τρέχον έτος προϋπολογίζονται 38,5 δισ. ευρώ για αμυντικές δαπάνες (1,24% του ΑΕΠ), ενώ για το 2019 41,5 δισ. ευρώ και αυτό αναμένεται να αντιστοιχεί στο 1,3% του ΑΕΠ. Η υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, αντιτίθεται στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών και θεωρεί πως στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (τον Ιούλη) «πρέπει να δεσμευτούμε ότι έως το 2025 θέλουμε να φτάσουμε στο 1,5% του ΑΕΠ». Ειδικοί εκτιμούν ότι το 1,5% του ΑΕΠ αντιστοιχεί σε περίπου 60 δισ. ευρώ ετησίως.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αξιοποιεί συχνά το θέμα του ΝΑΤΟικού στόχου του 2% έως το 2024 για να επιτεθεί στη γερμανική κυβέρνηση, ζητώντας επιτακτικά σημαντική αύξηση των στρατιωτικών της δαπανών και, όπως σημείωσε και η ίδια η καγκελάριος, αντιμετωπίζει «συχνά σκληρά ερωτήματα για το ζήτημα αυτό».

ΡΩΣΙΑ - ΚΡΙΜΑΙΑ
Εγκαινιάστηκε η οδική γέφυρα του Κερτς

Αποψη από τη γέφυρα της Κριμαίας
Αποψη από τη γέφυρα της Κριμαίας
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, εγκαινίασε χτες το οδικό τμήμα της γέφυρας της Κριμαίας που συνδέει το στενό του Κερτς με τη Ρωσία και την περιφέρεια του Κρασνοντάρ. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 2015, αν και σχέδια υπήρχαν από το μακρινό παρελθόν, αλλά επιταχύνθηκαν μετά από την ένταξη της Χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που αποτέλεσε μέρος της σύγκρουσης στην Ουκρανία, μια σύγκρουση που είναι και ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική.

Σήμερα δίνεται στην κυκλοφορία ο οδικός άξονας, συνολικά 19 χιλιομέτρων διπλής κατεύθυνσης, που περιλαμβάνει πολλές γέφυρες, διαδρομή μέσω του νησιού Τούσλα και κατασκευή μέσα στη θάλασσα. Παράλληλα, προχωράει και η κατασκευή δίπλα στον οδικό άξονα του σιδηροδρομικού δικτύου στην ίδια διαδρομή, που αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία μέσα στο 2019. Οπως αναφέρεται από τις ρωσικές αρχές, υπολογίζεται ότι ο οδικός άξονας θα συμβάλλει στη μεταφορά 14 εκατομμυρίων επιβατών το χρόνο και 13 εκατομμυρίων τόνων εμπορευμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό για τη σημασία που δίνει η Ρωσία (ρωσική αστική τάξη) σε αυτό το έργο υποδομής, ότι ο ίδιος ο Βλ. Πούτιν χτες οδήγησε το πρώτο φορτηγό από ένα κομβόι, που σηματοδότησε την ολοκλήρωση του οδικού άξονα. Μάλιστα, δήλωσε με έμφαση ότι «το έργο αυτό πνοής ήταν από την εποχή των τσάρων». Την κατασκευή του έργου ανέλαβε η εταιρεία του μεγαλοεπιχειρηματία Αρκάντι Ροτενμπέργκ «Στροϊγκαζμοντάζ».

Οπως ήταν αναμενόμενο, η ΕΕ χαρακτήρισε την κατασκευή της γέφυρας ως «μια νέα παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία» και εκπρόσωπός της σημείωσε ότι οι χώρες - μέλη «εξακολουθούν να καταδικάζουν την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και δεν θα αναγνωρίζουν αυτήν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Επίσης, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, Ανιές βον ντερ Μιλ, ανέφερε για τη γέφυρα ότι «στερεί από την Ουκρανία την πλήρη πρόσβαση και τη χρήση των διεθνώς αναγνωρισμένων χωρικών υδάτων της». Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Βολοντίμιρ Γκρόισμαν κατηγόρησε «τον Ρώσο κατακτητή» ότι «χλευάζει το διεθνές δίκαιο» και δεσμεύτηκε ότι «η Κριμαία θα επιστρέψει στους κόλπους της Ουκρανίας».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ.-- Η πλειονότητα των βουλευτών στο κοινοβούλιο της Σκοτίας απέρριψε χτες το βασικό σκέλος του νομοσχεδίου για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit). Βρετανικά δίκτυα μετέδωσαν πως καταψήφισαν το νομοσχέδιο 93 βουλευτές, ανάμεσά τους αυτοί του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος (υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκοτίας), του Εργατικού Κόμματος, των Πρασίνων και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, και μόλις 30 ψήφισαν υπέρ. Ωστόσο, από νομική άποψη, μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με την τύχη του νομοσχεδίου για το Brexit έχει η απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων, μολονότι θα είναι πολιτικά δύσκολο να αγνοήσει την απόφαση του σκοτσέζικου κοινοβουλίου.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Αναφερόμενος στην προσφυγή της Αργεντινής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, σημείωσε ότι «πρόκειται για κυρίαρχη απόφαση της Αργεντινής» και επαίνεσε τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του Μαουρίσιο Μάκρι. Ακόμα σημείωσε ότι η Αργεντινή είναι σημαντικός «εταίρος» της γερμανικής κυβέρνησης, που στηρίζει την αργεντίνικη προεδρία στην G20 και τις προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής το Δεκέμβρη στο Μπουένος Αϊρες.

ΣΑΝΑΑ.-- Ο συνασπισμός χωρών που συμμετέχουν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις «μεγάλης κλίμακας» στην πόλη Χοντέιντα, σε βάρος των Σιιτών αντικαθεστωτικών ενόπλων Χούτι.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Οι υπουργοί Τουρισμού της Σερβίας, Ρασίμ Λιάτζιτς, και της Αλβανίας, Μπλέντι Κλόσι, υπέγραψαν χτες στο Βελιγράδι συμφωνία συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού.

ΙΤΑΛΙΑ
Συνεχίζεται το παζάρι

ΡΩΜΗ.--

Νέες συναντήσεις έγιναν χτες ανάμεσα σε εκπροσώπους των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων «Κίνημα 5 Αστέρων» (M5S) και «Λέγκα», που εμφανίζονται να βρίσκονται πολύ κοντά σε οριστική συμφωνία για κοινό κυβερνητικό σχήμα.

«Χρειάζονται συνέπεια, υπομονή, επιθυμία να γίνουν πράγματα, ταπεινότητα, σαφήνεια αλλά και τύχη», ανέφερε μέσω «Twitter» ο ηγέτης της «Λέγκας», Ματέο Σαλβίνι.

Την ίδια στιγμή, ο Σαλβίνι αντέδρασε έντονα σε δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ, μιλώντας για «πολλοστή απαράδεκτη ανάμειξη μη αιρετών προσώπων» και τονίζοντας ότι «ήρθε η ώρα της νομιμότητας, της ασφάλειας και των απωθήσεων».

Είχε προηγηθεί η δήλωση του αρμόδιου για θέματα Μετανάστευσης επίτροπου της ΕΕ, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ότι «με τη νέα κυβέρνηση στην Ιταλία ελπίζουμε να μην υπάρξουν αλλαγές στη γραμμή της χώρας για το Μεταναστευτικό», ενώ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, επισήμανε ότι η επόμενη ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει «να συνεχίσει να ακολουθεί την σημερινή πορεία, με βαθμιαία μείωση του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος».

Αλλά και ο επίσης αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γιούρκι Κατάινεν, διαμήνυσε ότι «οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη - μέλη και δεν έχω καθόλου σημάδια για το ότι η Επιτροπή θα εξαιρέσει κανέναν... Δεν βλέπω σημάδια ότι οι χώρες - μέλη της ΕΕ θέλουν να αλλάξουν τους κανόνες ή να κάνουν εξαιρέσεις».

ΟΗΕ - ΣΕΡΒΙΑ
Νέες πιέσεις με «μοχλό» το Κοσσυφοπέδιο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Κίνα και Ρωσία απέρριψαν την προσπάθεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αλλάξουν το πλαίσιο της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK), στη διάρκεια συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε χτες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, τονίζοντας ότι η κατάσταση από το 1999 μέχρι σήμερα όχι μόνον δεν έχει βελτιωθεί, αλλά έχει επιδεινωθεί σημαντικά.

Το ίδιο διάστημα, η εφημερίδα «Μπλιτς» του Βελιγραδίου υποστήριξε ότι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες υπέβαλαν στην κυβέρνηση του Σέρβου Προέδρου Αλ. Βούτσιτς μυστικό σχέδιο για «επίλυση» των προβλημάτων του Βελιγραδίου με την Πρίστινα, που υποτίθεται πως είναι η καλύτερη πρόταση που έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα, αλλά εξακολουθεί να μην ικανοποιεί τις σερβικές αρχές. Μεταξύ των συντακτών του σχεδίου αναφέρονται ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών Ουές Μίτσελ και η αναπληρώτρια της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Χέλγκα Σμιντ. Ο Μίτσελ μάλιστα φέρεται πως ενημέρωσε για αυτήν την «πρόταση» σερβικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, λέγοντάς τους πως «αν ο Βούτσιτς δεν την δεχτεί, θα τη δεχτούν άλλοι, αλλά τότε αυτό θα σημάνει το τέλος και του ίδιου και της Σερβίας». Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Μίτσελ ανέφερε πως συνόδεψε με οικονομικές υποσχέσεις την πρόταση, που φέρεται πως συμπεριλαμβάνει την πιθανότητα χορήγησης κάποιου είδους «στάτους» στις σερβικές κοινότητες του Κοσσυφοπεδίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ