Τετάρτη 16 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση για τις στρατιωτικές δαπάνες

Σαφή αύξησή τους και προσέγγιση του στόχου του ΝΑΤΟ για 2% του ΑΕΠ ζήτησε η καγκελάριος

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της χώρας, ώστε να πλησιάσουν το ποσοστό - στόχο του 2% του ΑΕΠ που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ζήτησε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας προχτές σε εκδήλωση του γερμανικού στρατού. Η ίδια υποστήριξε πως η αναγκαιότητα για αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες πηγάζει από τις «αυξανόμενες κρίσεις και συγκρούσεις παγκοσμίως»: «Ο κόσμος γίνεται πιο αβέβαιος, ένας κόσμος με ασαφή ισορροπία δυνάμεων είναι περίπλοκος», είπε.

Ο στόχος αυτός (2%) «δεν είναι φετίχ», αλλά «αντανακλά τις μεταβαλλόμενες συνθήκες και απαιτήσεις στο πεδίο της ασφάλειας σε διεθνές επίπεδο» και «είναι απαραίτητο για να καλύψουμε τις ανάγκες των διεθνών αποστολών μας, συν τις ανάγκες για την άμυνα της χώρας και τις ανάγκες της συμμαχίας», είπε η Μέρκελ. «Οι Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να αναδιοργανωθούν και να ενισχυθούν, έπειτα από χρόνια μείωσης των δαπανών» και, εξάλλου, «δεν υπήρχαν ενστάσεις όταν η Γερμανία ξόδευε το 2,3% του ΑΕΠ της για τις Ενοπλες Δυνάμεις της την εποχή του Ψυχρού Πολέμου».

Ενστάσεις εκφράζονται από την πλευρά των σοσιαλδημοκρατών (SPD) που συγκυβερνούν με τους χριστιανοδημοκράτες/χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU). Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς (SPD), απέρριψε χτες κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή τη μεγαλύτερη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, με το επιχείρημα ότι η αμυντική πολιτική δεν είναι απαραίτητα καλύτερη αν αυξηθούν οι δαπάνες. Συνολικά για τα έτη 2019 - 2022 θα δαπανηθούν για το γερμανικό στρατό 173 δισ. ευρώ, είπε ο Σολτς.

Για το τρέχον έτος προϋπολογίζονται 38,5 δισ. ευρώ για αμυντικές δαπάνες (1,24% του ΑΕΠ), ενώ για το 2019 41,5 δισ. ευρώ και αυτό αναμένεται να αντιστοιχεί στο 1,3% του ΑΕΠ. Η υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, αντιτίθεται στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών και θεωρεί πως στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (τον Ιούλη) «πρέπει να δεσμευτούμε ότι έως το 2025 θέλουμε να φτάσουμε στο 1,5% του ΑΕΠ». Ειδικοί εκτιμούν ότι το 1,5% του ΑΕΠ αντιστοιχεί σε περίπου 60 δισ. ευρώ ετησίως.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αξιοποιεί συχνά το θέμα του ΝΑΤΟικού στόχου του 2% έως το 2024 για να επιτεθεί στη γερμανική κυβέρνηση, ζητώντας επιτακτικά σημαντική αύξηση των στρατιωτικών της δαπανών και, όπως σημείωσε και η ίδια η καγκελάριος, αντιμετωπίζει «συχνά σκληρά ερωτήματα για το ζήτημα αυτό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ