Τετάρτη 16 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Μεθοδεύσεις στο φόντο των οξυνόμενων ανταγωνισμών

Από τη συνάντηση Μέι - Ερντογάν στο Λονδίνο
Από τη συνάντηση Μέι - Ερντογάν στο Λονδίνο
Τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή σπεύδει να αξιοποιήσει προς όφελός της η τουρκική πλουτοκρατία, εμφανιζόμενη να συμπονά - δήθεν - τους δοκιμαζόμενους Παλαιστίνιους, στην πραγματικότητα εντείνοντας μεθοδεύσεις που εκτιμά ότι θα ωφελήσουν τα σχέδια αναβάθμισης της θέσης της. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση του ΑΚΡ ύψωσε πολύμορφα τους τόνους απέναντι στο Ισραήλ (βλέπε σχετικό θέμα), ενώ ενδεικτικές είναι και οι συνεχείς «προειδοποιήσεις» προς τις ΗΠΑ (με αφορμή τη μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ), στο φόντο βαθύτερων αντιθέσεων που αποκαλύπτονται.

Με αυτόν τον προσανατολισμό, χτες, στο τουρκικό Κοινοβούλιο, το ισλαμοσυντηρητικό κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, το εθνικιστικό ΜΗΡ αλλά και το σοσιαλδημοκρατικό CHP ενέκριναν κοινό ψήφισμα αναγνωρίζοντας ως «θεμελιώδες δικαίωμα» των Παλαιστινίων «την ειρηνική αντίδραση στην κίνηση ΗΠΑ και Ισραήλ, που αγνοεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα». Είχε προηγηθεί αίτημα και του CHP για να ζητήσει η κυβέρνηση από τον Ισραηλινό πρέσβη να «απομακρυνθεί προσωρινά», ενώ η Αγκυρα υπέβαλε αίτημα και για έκτακτη σύγκληση του Οργανισμού για την Ισλαμική Συνεργασία με θέμα τις εξελίξεις στη Γάζα. Επίσης, οι αρχές έχουν κηρύξει από τη Δευτέρα τριήμερο πένθος, σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό, όταν ο ίδιος βυθίζεται στη δίνη των σκληρών ανταγωνισμών στους οποίους πρωτοστατεί και το τουρκικό κεφάλαιο.

Συναντήσεις Ερντογάν στη Βρετανία

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν συνέχισε τις επαφές του στη Βρετανία, όπου έγινε δεκτός και από την βασίλισσα Ελισάβετ, ως ένδειξη και της σημασίας που και το Λονδίνο δίνει στη συνεργασία με την Αγκυρα.

Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πριν τη συνάντηση με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στην Ντάουνινγκ Στριτ: «Η στενή σχέση μας με την Τουρκία μάς επιτρέπει να έχουμε ειλικρινείς συζητήσεις και μπορείτε να περιμένετε ότι η πρωθυπουργός θα μιλήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη συζήτησή τους αργότερα σήμερα», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι θα συζητήσουν πώς θα οικοδομήσουν συνεργασία σε τομείς όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η μετανάστευση, η περιφερειακή σταθερότητα και το εμπόριο.

Πάντως, δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το πρωί κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία όπου θα γινόταν η συνάντηση και τον τόνο έδωσαν Κούρδοι που κρατούσαν πλακάτ με το πορτρέτο του Ερντογάν να φέρει την επιγραφή «Τρομοκράτης» στα Αγγλικά, καθώς και μια σημαία με τη φωτογραφία του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν χτες στην Κωνσταντινούπολη 54 υπόπτους για συμμετοχή στο «Ισλαμικό Κράτος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ