Τετάρτη 16 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σκληρά παζάρια και ζυμώσεις για «διατήρησή» της...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εντείνονται, μέρα με τη μέρα, οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις ανάμεσα στον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ με τους ομολόγους του σε Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία, με φόντο την πρόσφατη επιλογή της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Το διακύβευμα των παζαριών για τη διατήρηση της συμφωνίας δεν έχει βεβαίως καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά σχετίζεται με τα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών όπως της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Κίνας, της Ρωσίας, ακόμα και των ΗΠΑ, που μετά τον Ιούλη του 2015 αύξησαν τις μπίζνες με αντίστοιχα μονοπώλια του Ιράν.

Χτες, ο Ζαρίφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά την πρώτη συνάντηση που είχε με την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, τόνισε πως είχε μία «πολύ καλή και εποικοδομητική συζήτηση», εκτιμώντας πως «βρισκόμαστε στο σωστό μονοπάτι». Ωστόσο, προειδοποίησε πως ό,τι αποφασιστεί «θα πρέπει να διατηρηθεί και να εγγυηθεί τα δικαιώματα του Ιράν», προσθέτοντας ότι οι διαβουλεύσεις με τους τρεις υπουργούς Εξωτερικών Βρετανίας, Γερμανίας και Γαλλίας θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες και τις επόμενες δύο βδομάδες...

Η Μογκερίνι, από την πλευρά της, χαρακτήρισε τη συνάντηση «παραγωγική», εκφράζοντας την «αποφασιστικότητα της ΕΕ να διατηρήσει» τη διεθνή συμφωνία.

Φτάνοντας στις Βρυξέλλες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, προτού συμμετάσχει σε κοινή συνάντηση με τους ομολόγους του σε Γαλλία Ζαν Ιβ Λε Ντριάν και Γερμανία Χάικο Μάας, τόνισε ότι η Βρετανία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της «συνεχίζουν να βλέπουν τη συμφωνία ως ζωτική για την κοινή μας ασφάλεια», διαβεβαιώνοντας πως «θα παραμείνουμε πλήρως δεσμευμένοι στην τήρησή της». Πριν τη συνάντηση των τριών με τον Ζαρίφ, και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χ. Μάας, διαβεβαίωσε ότι «όσο το Ιράν τηρεί τη συμφωνία, θα κάνει το ίδιο και η Ευρώπη, ανεξαρτήτως της απόφασης των ΗΠΑ».

Επικρίσεις Πούτιν, Μακρόν και Μέρκελ

Οι εξελίξεις και η αναζωπύρωση των διαβουλεύσεων με στόχο τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα τέθηκαν στο επίκεντρο χτεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας ανάμεσα στους Προέδρους Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. «Οι δύο Πρόεδροι επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στην πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν», ανέφερε σε ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου, μία βδομάδα προτού ο Μακρόν μεταβεί στη Μόσχα για να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του και να συμμετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (24-25 Μάη).

Ωστόσο, στη Μόσχα έκανε αίσθηση η δήλωση του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, σε εκδήλωση της Λέσχης Βαλντάι, που ασχολείται με θέματα εξωτερικής πολιτικής, ότι η Τεχεράνη θα πρέπει να κάνει «κάποια υποχώρηση» προκειμένου να «διασωθεί» η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Στο Βερολίνο, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ παραδέχτηκε πως η διεθνής συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «έχει σίγουρα αδυναμίες», ωστόσο πρόσθεσε πως ο καλύτερος τρόπος για να πάμε μπροστά «είναι η διατήρησή της». Υποστήριξε επίσης πως «η Ευρώπη δεν είναι τυφλή σε απειλές που τίθενται από το Ιράν σε χώρες όπως η Συρία απέναντι στο Ισραήλ», εκτιμώντας ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία «θα έχουμε καλύτερες προϋποθέσεις να μιλήσουμε με το Ιράν για περαιτέρω συμφωνίες» από το να ακυρώνουμε μονομερώς μία συμφωνία που έχει επιτευχθεί και έχει εγκριθεί ομόφωνα και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αργότερα το απόγευμα, η Μέρκελ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τονίζοντάς του ότι η Γερμανία θα διατηρήσει τη συμφωνία όσο την διατηρεί το Ιράν, μολονότι συμμερίζεται τις «ανησυχίες» για το ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα και τον «αποσταθεροποιητικό του ρόλο» στην περιοχή.

Στην Τεχεράνη, ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί ζήτησε από την ΕΕ να αντιταχθεί στις «παράνομες και παράλογες» ενέργειες των ΗΠΑ, τονίζοντας πως η χώρα του θα μπορούσε να παραμείνει στη συμφωνία «μόνο εάν επωφελείται πλήρως από τη συμφωνία». Συνάμα, ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Αλί Ακμπαρ Σαλεχί, κάλεσε τις άλλες πέντε χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία (Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) να αναπληρώσουν «με μέτρα και εγγυήσεις» το κενό που αφήνουν οι ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι εάν δεν μπορέσουν, «εμείς είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε το πυρηνικό μας πρόγραμμα».

Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ σε Ιράν

Εν μέσω παζαριών στις Βρυξέλλες, οι ΗΠΑ συνέχισαν την τακτική των σκληρών πιέσεων, επιβάλλοντας χτες νέες κυρώσεις σε βάρος του διοικητή της ιρανικής κεντρικής τράπεζας Βαλιολάχ Σεΐφ και εις βάρος της τράπεζας Αλ Μπιλάντ Ισλαμική Τράπεζα (Al-Bilad Islamic Bank), με έδρα το Ιράκ, για «παράνομη διακίνηση εκατομμυρίων δολαρίων» προς το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. Πρόκειται για τη δεύτερη παρτίδα κυρώσεων από την κυβέρνηση Τραμπ, έπειτα από την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ