ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάη 2018
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Σε ετοιμότητα για νέο κύκλο κινητοποιήσεων

«Αδειο πουκάμισο» η υποσχεσιολογία του υπουργείου Υγείας, μετά την κινητοποίηση της περασμένης Παρασκευής

Από τη δυναμική κινητοποίηση των συνταξιούχων την περασμένη Παρασκευή
Από τη δυναμική κινητοποίηση των συνταξιούχων την περασμένη Παρασκευή
«Ανθρώπινες συντάξεις και δωρεάν Υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» απαίτησαν την περασμένη Παρασκευή οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - OAEE - Δημοσίου - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων, με μαχητική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας. Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μπουλούγαρη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου. Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ μετέφερε στους συνταξιούχους η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, που επίσης παρευρέθηκε στη συγκέντρωση.

Νωρίτερα, οι συνταξιούχοι της Αττικής είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Από το βήμα της συγκέντρωσης ο Χρ. Μπουρδούκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου, κατήγγειλε ότι «οι συνταξιούχοι βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη τους για να πληρώσουν γιατρούς, φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις (...) Το κόστος συμμετοχής των συνταξιούχων στη δαπάνη του φαρμάκου έχει υπεραυξηθεί, λόγω της διαφοράς στην τιμή που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ. Πληρώνουμε φάρμακα που είναι εκτός λίστας, ενώ ο γιατρός τα κρίνει αναγκαία για τη θεραπεία».

Το φάσμα των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί λόγω της τραγικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης στη δημόσια Υγεία, καθώς και η επιτακτική ανάγκη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, μεταφέρθηκε μέσα από τους σύντομους χαιρετισμούς που έγιναν από τον Τάσο Γεωργιάδη, πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Υπαλλήλων ΕΛΤΑ, τον Αριστοτέλη Κάντα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης ΕΤΕΑΕΠ - ΕΦΚΑ, τον Σωτήρη Ραυτόπουλο, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΣΕ, τον Παντελή Τάτση, πρόεδρο της ΠΟΣ ΟΑΕΕ, και τον Δήμο Κουμπούρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Φτάνοντας στο υπουργείο Υγείας, αντιπροσωπεία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, στον οποίο επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε την κυβερνητική επιχειρηματολογία περί «σταθεροποίησης του ΕΣΥ» από την κατάσταση που παρέλαβαν, αποσιωπώντας ωστόσο ότι αυτό που έχει σταθεροποιηθεί - και μάλιστα προς τα κάτω - είναι η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας. Παράλληλα, ο Π. Πολάκης παρέπεμψε για ακόμη μια φορά την ικανοποίηση και των συνταξιουχικών αιτημάτων στο «τέλος των μνημονίων» από τον ερχόμενο Αύγουστο, αποκρύπτοντας ότι παραμένουν σε ισχύ εκατοντάδες εφαρμοστικοί νόμοι, ενώ λαμβάνονται και νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Απέναντι στον εμπαιγμό, οι εκπρόσωποι των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων διεμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ακόμη πιο οργανωμένα και δυναμικά, καλώντας τους συνταξιούχους σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή απεργία, καθώς και στη νέα πανσυνταξιουχική κινητοποίηση στις 19 Ιούνη, έξω από τη Βουλή.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Σε πρόγραμμα δράσης κατέληξε η σύσκεψη σωματείων

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη εκπροσώπων σωματείων δημόσιων νοσοκομείων στην Κρήτη
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη εκπροσώπων σωματείων δημόσιων νοσοκομείων στην Κρήτη
Πυκνώνουν οι πρωτοβουλίες συντονισμού σωματείων στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας ανά την Ελλάδα, στη βάση των προβλημάτων που οξύνονται για υγειονομικούς και ασθενείς, απόρροια της αντιλαϊκής πολιτικής που συνεχίζεται και κλιμακώνεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στο χώρο της Υγείας.

Μετά την Αττική και τη Μέρα Δράσης που αποφάσισαν σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία ύστερα από σύσκεψη στον «Ευαγγελισμό», τη σκυτάλη παίρνει η Κρήτη, όπου με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ πραγματοποιήθηκε πλατιά σύσκεψη με θέμα τις εξελίξεις και τα προβλήματα σε Υγεία και Πρόνοια.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων από τα νοσοκομεία των Χανίων, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου, εκπρόσωποι των Σωματείων από το Ψυχιατρείο Χανίων και την 7η ΥΠΕ, καθώς και εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Τη συμπαράσταση και συμμετοχή του στις δράσεις διαμήνυσε και το Σωματείο του Βενιζελείου, εκπρόσωποι του οποίου δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν.

Από τη σύσκεψη αναδείχθηκαν οι εξής προτάσεις, τις οποίες οι συνδικαλιστές θα μεταφέρουν στα σωματεία τους ώστε να ληφθεί σχετική απόφαση, για να συντονίσουν παραπέρα τα βήματά τους:

  • Στήριξη της κινητοποίησης του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου την Παρασκευή 1 Ιούνη, στις 11 το πρωί.
  • Πραγματοποίηση Μέρας Δράσης για τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών σε Υγεία - Πρόνοια, την Πέμπτη 7 Ιούνη, με πολύμορφες παρεμβάσεις και συγκεντρώσεις σε κάθε νοσοκομείο - ίδρυμα.
  • Παγκρήτια συγκέντρωση στη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ την Πέμπτη 14 Ιούνη, στις 11 το πρωί, για να διεκδικηθούν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων, ιδιαίτερα των ελαστικά εργαζομένων.
  • Συγκέντρωση - συναυλία στο Ηράκλειο την Παρασκευή 29 Ιούνη για την προβολή του αιτήματος για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλο το λαό με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Στη σύσκεψη αναφέρθηκαν στοιχεία που αναδεικνύουν τις διαχρονικές ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και της σημερινής των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των νοσοκομείων της Κρήτης.

Χαρακτηριστικά, οι κενές οργανικές θέσεις είναι 2.740 με βάση τους πετσοκομμένους μνημονιακούς οργανισμούς, είναι κλειστά 9 κρεβάτια ΜΕΘ, 350 ελαστικά εργαζόμενοι μέχρι τέλος του 2018 θα απολυθούν, στις ψυχιατρικές δομές που υπάρχουν η κατάσταση είναι οριακή, οι λίστες αναμονής μεγαλώνουν. Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων είναι ανεπαρκέστατοι, το κράτος δεν έχει δώσει δεκάρα τσακιστή για τους ανασφάλιστους.

Ακολούθησε εκτενής συζήτηση για τις βαριές συνέπειες τόσο στους εργαζόμενους - υγειονομικούς, όσο και στους ασθενείς και τις λαϊκές οικογένειες, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη να στρέφονται οι αγώνες - προκειμένου να είναι αποτελεσματικοί - ενάντια στην πραγματική αιτία των προβλημάτων, που είναι η πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Πρόνοιας, με στόχο τα νοσοκομεία να λειτουργούν ως επιχειρήσεις με ασθενείς - πελάτες και φτηνό εργατικό δυναμικό.

Επίσης, να βασίζονται στην ενεργητική συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων, με κατάλληλη προετοιμασία, πρώτα από όλα στο χώρο δουλειάς, με ευθύνη του πρωτοβάθμιου σωματείου. Τονίστηκε, τέλος, η ανάγκη να δοθεί η μάχη για την επιτυχία της σημερινής πανεργατικής απεργίας με την προβολή των εργατικών αιτημάτων.

ΚΚΕ
Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους σπουδαστές του ΟΑΕΔ

Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους σπουδαστές των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ με Ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές καταγγέλλουν την καθυστέρηση, που ξεπερνά ακόμα και τους έξι μήνες, στην καταβολή των δεδουλευμένων στους σπουδαστές των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ, που εργάζονται στο πλαίσιο της μαθητείας.

«Ηδη σε αρκετές πόλεις της χώρας οι σπουδαστές βρίσκονται σε αναβρασμό. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν κινητοποιήσεις από τον προηγούμενο μήνα, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των πενιχρών μισθών που τους οφείλονται», αναφέρουν.

«Η καθυστέρηση των δεδουλευμένων», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, «έρχεται να προστεθεί στα ήδη μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σπουδαστές», όπως είναι ο χαμηλός μισθός που παίρνουν, το γεγονός ότι συχνά η πρακτική δεν γίνεται πάνω στο αντικείμενο το οποίο σπουδάζουν, η επιβάρυνση με τα καθημερινά έξοδα για τις μετακινήσεις από και προς τη δουλειά και το σχολείο, το μισό ένσημο που στην ουσία δεν τους καλύπτει σε τίποτα.

Εκτός από όλα τα παραπάνω, οι σπουδαστές αντιμετωπίζουν και την κυβερνητική κοροϊδία: Μόλις την περασμένη Τετάρτη, σε εκδήλωση των ΕΠΑΣ Μαθητείας Θεσσαλονίκης στην οποία παρευρέθηκε, ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Ηλιόπουλος δεν είπε κουβέντα για όλα αυτά, αλλά εμφανίστηκε να δηλώνει ότι «θέλω να συγχαρώ τους καθηγητές και τους μαθητές των σχολών του ΟΑΕΔ για την καταπληκτική δουλειά που κάνουν και να τονίσω ότι το υπουργείο οφείλει να παραδειγματιστεί από το έργο τους»...

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από την υπουργό Εργασίας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε: Να καταβληθούν άμεσα και χωρίς επιπλέον καθυστέρηση όλα τα δεδουλευμένα σε όλους τους εργαζόμενους σπουδαστές. Να εξασφαλιστεί από δω και στο εξής η τακτική πληρωμή τους κάθε μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνεχίζονται οι εκλογές στο Συνδικάτο Οικοδόμων

Συνεχίζονται και αύριο Πέμπτη οι εκλογές του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Οι εκλογές θα διεξαχθούν από τη 1 μ.μ. μέχρι τις 9 μ.μ., στο δημαρχείο Παύλου Μελά (κόκκινο κτίριο), στη Σταυρούπολη.

Ξανά πρώτη η ΔΑΣ στο ΕΚ Λαυρίου

Με την εκλογή της νέας διοίκησης ολοκληρώθηκε το Σάββατο 26/5 το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου. Η ΔΑΣ αναδείχθηκε για ακόμα μια χρονιά πρώτη δύναμη, με 7 έδρες στη διοίκηση, με δεύτερο τον «Ανεξάρτητο συνδυασμό», με 2 έδρες. Τις επόμενες μέρες θα συγκροτηθεί σε σώμα η νέα διοίκηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ