Τετάρτη 30 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Σε πρόγραμμα δράσης κατέληξε η σύσκεψη σωματείων

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη εκπροσώπων σωματείων δημόσιων νοσοκομείων στην Κρήτη
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη εκπροσώπων σωματείων δημόσιων νοσοκομείων στην Κρήτη
Πυκνώνουν οι πρωτοβουλίες συντονισμού σωματείων στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας ανά την Ελλάδα, στη βάση των προβλημάτων που οξύνονται για υγειονομικούς και ασθενείς, απόρροια της αντιλαϊκής πολιτικής που συνεχίζεται και κλιμακώνεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στο χώρο της Υγείας.

Μετά την Αττική και τη Μέρα Δράσης που αποφάσισαν σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία ύστερα από σύσκεψη στον «Ευαγγελισμό», τη σκυτάλη παίρνει η Κρήτη, όπου με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ πραγματοποιήθηκε πλατιά σύσκεψη με θέμα τις εξελίξεις και τα προβλήματα σε Υγεία και Πρόνοια.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων από τα νοσοκομεία των Χανίων, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου, εκπρόσωποι των Σωματείων από το Ψυχιατρείο Χανίων και την 7η ΥΠΕ, καθώς και εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Τη συμπαράσταση και συμμετοχή του στις δράσεις διαμήνυσε και το Σωματείο του Βενιζελείου, εκπρόσωποι του οποίου δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν.

Από τη σύσκεψη αναδείχθηκαν οι εξής προτάσεις, τις οποίες οι συνδικαλιστές θα μεταφέρουν στα σωματεία τους ώστε να ληφθεί σχετική απόφαση, για να συντονίσουν παραπέρα τα βήματά τους:

  • Στήριξη της κινητοποίησης του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου την Παρασκευή 1 Ιούνη, στις 11 το πρωί.
  • Πραγματοποίηση Μέρας Δράσης για τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών σε Υγεία - Πρόνοια, την Πέμπτη 7 Ιούνη, με πολύμορφες παρεμβάσεις και συγκεντρώσεις σε κάθε νοσοκομείο - ίδρυμα.
  • Παγκρήτια συγκέντρωση στη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ την Πέμπτη 14 Ιούνη, στις 11 το πρωί, για να διεκδικηθούν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων, ιδιαίτερα των ελαστικά εργαζομένων.
  • Συγκέντρωση - συναυλία στο Ηράκλειο την Παρασκευή 29 Ιούνη για την προβολή του αιτήματος για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλο το λαό με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Στη σύσκεψη αναφέρθηκαν στοιχεία που αναδεικνύουν τις διαχρονικές ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και της σημερινής των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των νοσοκομείων της Κρήτης.

Χαρακτηριστικά, οι κενές οργανικές θέσεις είναι 2.740 με βάση τους πετσοκομμένους μνημονιακούς οργανισμούς, είναι κλειστά 9 κρεβάτια ΜΕΘ, 350 ελαστικά εργαζόμενοι μέχρι τέλος του 2018 θα απολυθούν, στις ψυχιατρικές δομές που υπάρχουν η κατάσταση είναι οριακή, οι λίστες αναμονής μεγαλώνουν. Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων είναι ανεπαρκέστατοι, το κράτος δεν έχει δώσει δεκάρα τσακιστή για τους ανασφάλιστους.

Ακολούθησε εκτενής συζήτηση για τις βαριές συνέπειες τόσο στους εργαζόμενους - υγειονομικούς, όσο και στους ασθενείς και τις λαϊκές οικογένειες, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη να στρέφονται οι αγώνες - προκειμένου να είναι αποτελεσματικοί - ενάντια στην πραγματική αιτία των προβλημάτων, που είναι η πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Πρόνοιας, με στόχο τα νοσοκομεία να λειτουργούν ως επιχειρήσεις με ασθενείς - πελάτες και φτηνό εργατικό δυναμικό.

Επίσης, να βασίζονται στην ενεργητική συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων, με κατάλληλη προετοιμασία, πρώτα από όλα στο χώρο δουλειάς, με ευθύνη του πρωτοβάθμιου σωματείου. Τονίστηκε, τέλος, η ανάγκη να δοθεί η μάχη για την επιτυχία της σημερινής πανεργατικής απεργίας με την προβολή των εργατικών αιτημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ