ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Διεκδικούν το κλείσιμο της χωματερής της Φυλής

Για διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος των εργαζομένων διαδηλώνουν σήμερα, Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ. στη λεωφ. Φυλής

Συγκέντρωση - πορεία σήμερα, Τετάρτη 6 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στη λεωφόρο Φυλής (στο ύψος του Προαστιακού) διοργανώνουν σωματεία και φορείς της Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής, απαιτώντας το κλείσιμο της χωματερής και διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος των εργαζομένων.

Μετά την κινητοποίηση θα γίνει συναυλία από το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη», στην κεντρική πλατεία Ανω Λιοσίων.

Τα σωματεία με καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες διακινούν την 4σέλιδη ανακοίνωση σε χώρους δουλειάς, χώρους συγκέντρωσης των νέων, λαϊκές αγορές και μαζικούς χώρους και καλούν το λαό και τους εργαζόμενους της περιοχής σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση.

Οι φορείς που κινητοποιούνται διεκδικούν:

-- Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

-- Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΥ στο παλιό λατομείο Μουσαμά. Η εξεύρεση νέων χώρων να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού.

-- Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

-- Οχι στην καύση των απορριμμάτων.

-- Οχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

-- Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι φορείς που καλούν στην κινητοποίηση: Σωματείο ΟΤΑ Πετρούπολης, Σωματείο ΟΤΑ Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Σωματείο ΟΤΑ Φυλής, Συνδικάτο Οικοδόμων (Παράρτημα Μενιδίου - Φυλής), Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Συνδικάτο Μετάλλου (Παράρτημα Θριασίου), Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων (Παράρτημα Μενιδίου - Φυλής), Σωματείο Επισιτισμού - Τουρισμού (Παράρτημα Δυτικής Αθήνας), Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης», Δ' ΕΛΜΕ, Σύλλογος ΠΕ Φυλής - Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου, Ενωση ΕΒΕ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου, Σύνδεσμος Επαγγελματιών και Εμπόρων Αχαρνών (ΣΕΒΑ), Σύλλογος Γυναικών Ανω Λιοσίων (ΟΓΕ), Σύλλογος Γυναικών Ζεφυρίου (ΟΓΕ), Σύλλογος Γυναικών Μενιδίου (ΟΓΕ), Σύλλογος Γυναικών Αγ. Αναργύρων - Καματερού (ΟΓΕ), Σύλλογος Γυναικών Πετρούπολης (ΟΓΕ), Σύλλογος Γυναικών Ιλίου (ΟΓΕ), Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας (ΟΓΕ), Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Καματερού, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αχαρνών, Σωματείο Συνταξιούχων Ελευσίνας, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ασπροπύργου, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ιλίου - Αγ. Αναργύρων - Πετρούπολης, Ενωση Γονέων Ανω Λιοσίων, Ενωση Γονέων Ιλίου, Σύλλογος Γονέων 2ου Γυμνασίου Ανω Λιοσίων, Σύλλογος Γονέων 3ου Δημοτικού Σχολείου Ανω Λιοσίων, Σύλλογος Γονέων 9ου Δημοτικού Σχολείου Ανω Λιοσίων, Σύλλογος Γονέων 10ου Δημοτικού Σχολείου Ανω Λιοσίων, Σύλλογος Γονέων 2ου ΓΕΛ Ανω Λιοσίων, Σύλλογος Γονέων 13ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών, Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Πανοράματος, Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Γεννηματά 2, Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Περιβαλλοντολογικός Σύλλογος Δροσούπολης, Σύλλογος Κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού, Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (Παράρτημα Μενιδίου - Φυλής).

Την κινητοποίηση στηρίζουν επίσης οι δημοτικές αρχές Πετρούπολης και Χαϊδαρίου, ενώ ομόφωνη απόφαση πήρε και το Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου, μετά από πρόταση των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ.

***
Πούλμαν για την κινητοποίηση

Για την κινητοποίηση δρομολογούνται πούλμαν από τα εξής σημεία: Ιλιον: 6.30 μ.μ., ΟΤΕ και Παλατιανή - Γοργόνα. Πετρούπολη: 6.30 μ.μ., πλατεία Ηρώ. Αγιοι Ανάργυροι 6.30 μ.μ. πλ. Αγίων Αναργύρων, Ολυμπιακό Χωριό: 6.30 μ.μ., Στέκι Λαϊκής Επιτροπής (Κακλαμανάκη 21). Μενίδι: 6.45 μ.μ., πλατεία Καράβου. Κόκκινος Μύλος: 6.30 μ.μ., τριγωνική πλατεία. Ελευσίνα: 6 μ.μ., δημοτικό πάρκινγκ. Ασπρόπυργος: 6.20 μ.μ., πλατεία 1ου Δημοτικού.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποζημιώσεις - ψίχουλα από την ΕΕ για τους πληγέντες από το σεισμό της Λέσβου

Πρόκληση και κοροϊδία για τους κατοίκους της Λέσβου συνιστά το ποσό των μόλις 1,3 εκατ. ευρώ που ενέκρινε ως αποζημιώσεις η ΕΕ, περίπου ένα χρόνο μετά τον θανατηφόρο και καταστροφικό σεισμό στο νησί και ενώ οι συνολικές ζημιές που προκλήθηκαν ξεπερνούν τα 54 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον απαράδεκτο κανονισμό του λεγόμενου «Ταμείου Αλληλεγγύης» της ΕΕ, οι τεράστιες καταστροφές στην περιουσία των λαϊκών νοικοκυριών δεν κρίθηκαν «μείζονες», με αποτέλεσμα τα καταβαλλόμενα ποσά να μην ξεπερνούν το 2,5% των ζημιών, όπως αναφέρει και η σχετική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου.

Ακόμα κι αυτά τα ψίχουλα που παρουσιάζει ως βοήθεια η ΕΕ, όμως, δεν κατευθύνονται στην ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών και των μικροεπαγγελματιών του νησιού που έχασαν τα σπίτια και τα μαγαζιά τους, αφού, όπως επανειλημμένα έχει απαντήσει η Επιτροπή σε αλλεπάλληλες Ερωτήσεις της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, «το Ταμείο δεν αποζημιώνει ζημιές ιδιωτών». Οι αποζημιώσεις, με ευθύνη της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κατευθύνονται κυρίως στους επιχειρηματικούς ομίλους που αναλαμβάνουν την αποκατάσταση υποδομών και ελάχιστες στην επιδιόρθωση κατοικιών.

Κι αυτά όταν στο χωριό της Βρίσας 300 σπίτια έχουν κριθεί ακατοίκητα, περίπου 250 χρειάζεται να ανακατασκευαστούν, περίπου 25 μικροεπιχειρήσεις έχουν καταστραφεί, ενώ το σχολικό συγκρότημα έχει κριθεί ακατάλληλο, όπως και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Μάλιστα, αρκετοί κάτοικοι που δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους αναγκάζονται να μένουν με ενοίκιο, που αδυνατούν να πληρώνουν. Αποκατάσταση των καταστροφών δεν έχει γίνει ούτε στα χωριά Ακράσι και Πλωμάρι, ενώ στην κωμόπολη του Πολιχνίτου τα δύο δημοτικά σχολεία παραμένουν με σοβαρές ζημιές.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει την ανάγκη για άμεσες και πλήρεις - χωρίς τους απαγορευτικούς όρους και προϋποθέσεις που θέτει το «Ταμείο Αλληλεγγύης» της ΕΕ - αποζημιώσεις για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό, αλλά και για μέτρα και έργα αντισεισμικής - αντιπυρικής - αντιπλημμυρικής θωράκισης, με ευθύνη του κράτους, με πλήρη χρηματοδότηση και με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, για την κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών.

Εκκληση αλληλεγγύης για τον Τούρκο δημοσιογράφο

Με ακροατήριο συναγωνιστές του Τούρκου δημοσιογράφου Τουργκούτ Καγιά, που πραγματοποιούν απεργία πείνας στα Προπύλαια, πραγματοποιήθηκε χτες συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ από την επιτροπή αλληλεγγύης, με αίτημα να μην εκδοθεί στην Τουρκία. Αφορμή ήταν η απόφαση του Αρείου Πάγου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της έκδοσής του στη γείτονα χώρα. Η απόφαση του Αρείου Πάγου, που συνιστά στον υπουργό Δικαιοσύνης την έκδοση, σύμφωνα με την επιτροπή αλληλεγγύης, είναι άδικη και υποκρύπτει πολιτική συμφωνία ή συμπαιγνία με την κυβέρνηση της Τουρκίας.

Στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε, ανάμεσα στα άλλα, ότι ο Τ. Καγιά, που πραγματοποιεί απεργία πείνας στη φυλακή της Κομοτηνής, έχει υποστεί διώξεις από τις τουρκικές αρχές, ενώ από το 1992 βρισκόταν στις φυλακές εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων. Στη συνέντευξη συμμετείχε και η ΑΔΕΔΥ, η ΕΕ της οποίας ζητά από την κυβέρνηση τη μη έκδοση, την άμεση απελευθέρωσή του και να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ
Εκδήλωση για το ΧΥΤΥ και τις θέσεις του ΚΚΕ

Η ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει το Σάββατο 9 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., εκδήλωση στο Γραμματικό (κεντρική πλατεία), με θέμα «Οι εξελίξεις με το ΧΥΤ"Υ" Γραμματικού και η θέση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για κρούσμα λογοκρισίας στο διαδίκτυο

Την απαράδεκτη ενέργεια λογοκρισίας από την εταιρεία διαχείρισης του «Facebook», που μπλόκαρε λογαριασμό για ανάρτηση που συνέδεε τα εγκλήματα των ναζί με τους σημερινούς υμνητές τους, την εγκληματική - ναζιστική Χρυσή Αυγή, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η εταιρεία διαχείρισης του "Facebook", προφανώς μετά από "καταγγελίες" ορισμένων που τα πολιτικά τους κίνητρα είναι προφανή, επικαλέστηκε "παραβίαση των όρων λειτουργίας" της και μπλόκαρε το λογαριασμό», αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και ρωτά την Κομισιόν πώς τοποθετείται «σε αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες λογοκρισίας και απαγορεύσεων από την εταιρεία διαχείρισης του "Facebook"».

Ο Δ. Κουτσούμπας στη συγκέντρωση

Στη συγκέντρωση των σωματείων και των φορέων της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πέθανε η Μ. Τεγοπούλου

Πέθανε σε ηλικία 59 ετών η πρώην εκδότρια της «Ελευθεροτυπίας», Μάνια Τεγοπούλου. Η Μ. Τεγοπούλου είχε αναλάβει την «Χ. Κ. Τεγόπουλος» το 2008, μετά το θάνατο του πατέρα της, Κίτσου Τεγόπουλου. Η εφημερίδα έκλεισε το 2011 και επανακυκλοφόρησε το Γενάρη του 2013, για να ξανακλείσει οριστικά το Νοέμβρη του 2014, αφήνοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους.

Δέχτηκαν δολοφονική επίθεση από χρυσαυγίτες και βρίσκονται κατηγορούμενοι

Η προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας, που είχε ως αποτέλεσμα την παραπομπή σε δίκη μελών της Οργάνωσης Μαχητικού Αντιφασισμού (ΟΡΜΑ), που δέχτηκαν τη συντονισμένη και στημένη τραμπούκικη επίθεση με σιδερόβεργες, πέτρες, μπουκάλια από χρυσαυγίτες, έξω από το δουλεμπορικό γραφείο με τον μανδύα του σωματείου στο Πέραμα, καταγγέλθηκε χτες, σε σχετική συνέντευξη Τύπου.

Μάλιστα, όπως καταγγέλθηκε, ο υπόδικος βουλευτής της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Ι. Λαγός, ζήτησε και πέτυχε την προσαγωγή στη ΓΑΔΑ όλου του αντιφασιστικού κλιμακίου. Η δικηγόρος τους Κ. Τάτση υπογραμμίζει ότι «προσαχθείς (σ.σ. χρυσαυγίτης) που είχε υποδειχθεί ως ένα από τα άτομα που έφερε σιδερένιο λοστό και συμμετείχε ενεργά στην επίθεση "φυγαδεύεται" από το αστυνομικό τμήμα (σ.σ. Περάματος)».

Τέλος, τονίζουν την προκλητική στάση της Αστυνομίας, που με ανακοίνωσή της προσπαθεί να παρουσιάσει την επίθεση των χρυσαυγιτών ως σύγκρουση εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος με αντιφασίστες (!). Στη συνέντευξη παρουσιάστηκε και σχετικό ντοκουμέντο με χρυσαυγίτη που κρατάει τη σιδερόβεργα έξω από το «δουλεμπορικό». Ο εν λόγω είναι, μεταξύ των άλλων, κατηγορούμενος με την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση στη δίκη της Χρυσής Αυγής και έχει ομολογήσει ότι υπήρξε στρατολόγος του δολοφόνου χρυσαυγίτη Ρουπακιά.

Υπενθυμίζουμε ότι 6 από τα μέλη της ΟΡΜΑ δικάζονται στις 12 Ιούνη με κατηγορίες για απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή, διατάραξη κοινής ειρήνης και διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας...

Πυρκαγιά σε βιοτεχνία

Καταστράφηκε χτες βιοτεχνία ηλεκτρονικών στην οδό Στυλιανού Γονατά στο Περιστέρι, λόγω μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε περίπου στις 5 το πρωί, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι των γύρω διαμερισμάτων, είτε γιατί απειλήθηκαν από τις φλόγες είτε για προληπτικούς λόγους. Το έργο των πυροσβεστών δυσκόλεψαν οι εκρήξεις, οι αναζωπυρώσεις και τα εύφλεκτα υλικά που υπήρχαν στην αποθήκη, η οποία έχει υποστεί μεγάλες ζημιές. Ζημιές προκλήθηκαν και σε παρακείμενο διαμέρισμα.

Στο έργο κατάσβεσης συμμετείχαν 30 πυροσβέστες με εννέα οχήματα, οι οποίοι επιχείρησαν από το εσωτερικό της βιοτεχνίας και από τις ταράτσες των διπλανών πολυκατοικιών.

Σεισμός στη Λακωνία

Σεισμική δόνηση έγινε χτες αισθητή, περίπου στις 11.55 το πρωί, σε περιοχές της Λακωνίας, της Μεσσηνίας και των Κυθήρων. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε στον Λακωνικό Κόλπο. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίστηκε στα πέντε χιλιόμετρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ