ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ανακοινώθηκε η αποχώρηση Κούρδων «στρατιωτικών συμβούλων» από το Μανμπίτζ

Μετά τη συμφωνία των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ - Τουρκίας για «οδικό χάρτη» στη βορειοανατολική Συρία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα φάση στις ρευστές εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία φαίνεται πως φέρνει η προχτεσινή συμφωνία των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον, με στόχο τη δημιουργία ενός «οδικού χάρτη» για τον κουρδικό θύλακα στο Μανμπίτζ. Η γενική διοίκηση της ένοπλης οργάνωσης YPG Κούρδων της Συρίας ανακοίνωσε χτες την έναρξη αποχώρησης Κούρδων «στρατιωτικών συμβούλων» από το Μανμπίτζ, τονίζοντας ότι οι μαχητές της οργάνωσης είχαν αποχωρήσει από την περιοχή ήδη από το Νοέμβρη του 2016, μετά την εκεί ήττα τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Υποστήριξαν επίσης ότι οι «στρατιωτικοί σύμβουλοι» μετέβησαν εκεί με πρόσκληση του «Στρατιωτικού Συμβουλίου» του Μανμπίτζ και ότι συνεργάστηκαν ενάντια στους τζιχαντιστές. Τόνισαν ότι μετά από συνεργασία δύο ετών, κατάφεραν να εκπαιδεύσουν μαχητές της περιοχής και γι' αυτό αποφασίστηκε η αποχώρηση της ομάδας «στρατιωτικών συμβούλων», επισημαίνοντας ότι θα επιστρέψουν και θα ανταποκριθούν στο λαϊκό κάλεσμα «αν φανεί απαραίτητο».

Στην ανακοίνωση της οργάνωσης δεν επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός του Μ. Τσαβούσογλου ότι οι Κούρδοι «στρατιωτικοί σύμβουλοι» του YPG θα αποχωρήσουν έχοντας παραδώσει τα όπλα και «θα σταλούν» ανατολικά του ποταμού Ευφράτη. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως η κοινή προετοιμασία ΗΠΑ - Τουρκίας για την εφαρμογή του «οδικού χάρτη» θα ξεκινήσει σε δέκα μέρες και η εφαρμογή της αποχώρησης θα διαρκέσει έξι μήνες. Υποστήριξε ότι την ασφάλεια της περιοχής θα αναλάβουν στη συνέχεια «κοινές περιπολίες» Τούρκων και Αμερικανών, τονίζοντας πως το «μοντέλο» αυτό θα μπορούσε μελλοντικά να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της Συρίας που είναι υπό τον έλεγχο των δυνάμεων YPG και SDF, όπως οι πόλεις Ράκα, Κομπανί κ.ά.

Συνεχές παζάρι

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ότι ο «οδικός χάρτης» που συμφωνήθηκε τη Δευτέρα μεταξύ Πομπέο και Τσαβούσογλου «δεν αναφέρει σαφές χρονοδιάγραμμα» και ότι «οι λεπτομέρειες» είναι θέμα συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης. Οι Αμερικανοί επισήμαναν πως η εφαρμογή του «οδικού χάρτη» «θα κριθεί από τις εξελίξεις στο έδαφος». Χαιρέτισαν την ανακοίνωση της γενικής διοίκησης του YPG, λέγοντας ότι οι Κούρδοι «σύμβουλοι» ήταν εκεί «κυρίως για να υπερασπιστούν την πόλη». Πρόσθεσαν ότι πλέον «χωρίς την απειλή στρατιωτικής επίθεσης η κατάσταση είναι διαφορετική». Κατέληξαν πως «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλες τις πλευρές» για την εφαρμογή του «οδικού χάρτη».

Ενδιαφέρον προκαλεί εντούτοις το γεγονός ότι επισήμως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε και χτες να αναφερθεί στο περιεχόμενο του «οδικού χάρτη», εκδίδοντας ανακοίνωση για ...τη συνέχιση «της ήττας του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία». Στην ανακοίνωση χαιρετίζει την έναρξη επιχειρήσεων Κούρδων και Αράβων μαχητών των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) - οι οποίες από την Τουρκία θεωρούνται «τρομοκρατικές» - στην Ντασίσα, κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στη βορειοανατολική Συρία. Διαβεβαιώνει την ιρακινή κυβέρνηση πως θα έχει «κάθε υποστήριξη» για να εξασφαλίσει τα σύνορά της «από το Ισλαμικό Κράτος και άλλες τρομοκρατικές απειλές» και εκφράζει «πλήρη εμπιστοσύνη στους εταίρους μας, της SDF» και «υπερηφάνεια» για τη συνεργασία με στόχο «να απαλλαγεί η Συρία από το Ισλαμικό Κράτος».

Το ίδιο 24ωρο, συριακά ΜΜΕ ανέφεραν πως αποχώρησαν Ρώσοι στρατιωτικοί αστυνομικοί που είχαν αναπτυχθεί στα περίχωρα της πόλης Κουσαΐρ, στα σύνορα Συρίας - Λιβάνου, και αντικαταστάθηκαν από δυνάμεις του συριακού στρατού.

Συριακά στρατεύματα αναφέρθηκε πως ανακατέλαβαν περιοχές του Ντέιρ Εζόρ, τις οποίες είχαν ξαναπάρει υπό τον έλεγχό τους πριν από λίγες μέρες τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», έπειτα από σκληρές και πολύνεκρες μάχες.

Ανησυχία στο Ιράκ για τουρκικό φράγμα

Στη Βαγδάτη, ο Τούρκος πρέσβης Φατίχ Γιλντίζ προσπάθησε να καθησυχάσει με αόριστες διαβεβαιώσεις τις έντονες ανησυχίες Ιρακινών αξιωματούχων και πολιτών για τη δραματική μείωση στη στάθμη των νερών του ποταμού Τίγρη, που περνά και από το Ιράκ. Η μείωση σημειώθηκε έπειτα από την έναρξη λειτουργίας του νέου τουρκικού φράγματος «Ιλισού», κόστους 1,7 δισ. δολαρίων, το οποίο άρχισε να λειτουργεί τον περασμένο Φλεβάρη.

ΓΑΛΛΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΙΡΑΝ
Παζάρια Νετανιάχου με φόντο γεωπολιτικές κόντρες

ΠΑΡΙΣΙ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Η Γαλλία μοιράζεται την ανησυχία του Ισραήλ για το Ιράν» και αναζητεί «βοήθεια» για την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε χτες το βράδυ ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά από πολύωρη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα «ευρωπαϊκή εκστρατεία», με επίκεντρο τον ανταγωνισμό των ισραηλινών μονοπωλίων με το Ιράν.

Ο Γάλλος Πρόεδρος επέμεινε ότι «πρέπει να διατηρηθεί» η διεθνής συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, μεταξύ άλλων και γιατί επιτρέπει στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να διενεργεί επιτόπιες έρευνες. Αναφερόμενος στη Συρία, ο Μακρόν είπε ότι δεν αναφέρθηκαν σε κάποιο συγκεκριμένο ειρηνευτικό σχέδιο αλλά τόνισε πως αυτό θα πρέπει να βρεθεί από τις άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές. Για το Παλαιστινιακό χαρακτήρισε «λάθος» την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι όταν έρθει η ώρα «η Γαλλία θα αντιδράσει». Η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, κατέληξε, «προκάλεσε το θάνατο περισσότερων ανθρώπων» και «δεν βοήθησε την ειρήνη»...

Ο Νετανιάχου επανέλαβε τις πιέσεις ώστε «να μην αποκτήσει ποτέ το Ιράν πυρηνικά όπλα». Ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν «δύο πηγές ανησυχίας από το ακραίο Ισλάμ»: Η μία είναι η «Αλ Κάιντα» και το «Ισλαμικό Κράτος», «που ηττήθηκαν σε Συρία και Ιράκ», και η άλλη είναι οι «ακραίες σιιτικές οργανώσεις» που υποστηρίζονται από το Ιράν. Υποστήριξε ότι το Ιράν θα πρέπει να φύγει από τη Συρία «από κάθε περιοχή», για να μην μπορεί να εξαπολύσει επιθέσεις στο Ισραήλ.

Οι προσπάθειες του Νετανιάχου με στόχο την αποδυνάμωση του ιρανικού πυρηνικού και πυραυλικού προγράμματος, αλλά και του αυξημένου γεωπολιτικού ρόλου και επιρροής του Ιράν στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, αναμένεται να επαναληφθούν και σήμερα κατά τη συνάντησή του στο Λονδίνο με τη Βρετανίδα ομόλογό του, Τερέζα Μέι.

Αντιδράσεις στην Τεχεράνη

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της ιρανικής κυβέρνησης Αλί Ακμπάρ Σαλεχί ενημέρωσε τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για τη δρομολόγηση ενός σχεδίου με στόχο να αυξηθεί η ικανότητα εμπλουτισμού ουρανίου μέσω της αύξησης του αριθμού των μηχανών φυγοκέντρισης. Ο Ιρανός αξιωματούχος διαβεβαίωσε πως αυτό δεν συνιστά παραβίαση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

ΑΥΣΤΡΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Ενίσχυση της ενεργειακής και οικονομικής συνεργασίας

Την Αυστρία επισκέφτηκε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντάς την «αξιόπιστο εταίρο» στην Ευρώπη

Από τη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν με τον Αυστριακό καγκελάριο Σ. Κουρτς

Copyright 2018 The Associated

Από τη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν με τον Αυστριακό καγκελάριο Σ. Κουρτς
ΒΙΕΝΝΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Η «ιδιαίτερη» σχέση Αυστρίας - Ρωσίας αναδείχθηκε και κατά τη χτεσινή επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Αυστρία - το πρώτο ταξίδι μετά από την πρόσφατη επανεκλογή του - όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, Αλεξάντερ βαν ντε Μπέλεν, τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς (Λαϊκό Κόμμα - OVP) και τον αντικαγκελάριο Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε (Κόμμα Ελευθερίας - FPO). Στο επίκεντρο της επίσκεψης Πούτιν, η οποία έγινε με αφορμή τα 50 χρόνια ενεργειακής διασύνδεσης Ρωσίας - Αυστρίας, βρέθηκαν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι συμβάσεις φυσικού αερίου και νέες οικονομικές συμφωνίες.

Χαρακτηριστικά, οι Πούτιν και Κουρτς υπέγραψαν μια σύμβαση συνεργασίας της αυστριακής ενεργειακής εταιρείας OMV με τη ρωσική «Gazprom» για παράταση της μεταφοράς φυσικού αερίου μέχρι το 2040.

Ο Αυστριακός καγκελάριος αναγνώρισε πως «η Ρωσία ως υπερδύναμη» έχει «μεγάλη σημασία και ευθύνη σε εστίες κρίσης όπως η Συρία και η Ουκρανία» και ζήτησε «πολύ εντατικότερο διάλογο μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας».

Δεν υπάρχει «κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ ΕΕ - Ρωσίας», παρά τη «δύσκολη σχέση», τόνισε ο Αυστριακός Πρόεδρος, ενώ ο Βλ. Πούτιν δήλωσε πως «η Ρωσία είναι ανοικτή και έτοιμη να συνεργαστεί. Η αποκατάσταση των καλών σχέσεων είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον».

Σχετικά με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ο Πούτιν είπε ότι «είναι επιβλαβείς για όλους» και πως «όλοι έχουμε συμφέρον για άρση τους». Κατανοεί ότι είναι «αρκετά δύσκολο» για κάθε χώρα της ΕΕ να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Αυτό όμως δεν θα εμπόδιζε τη Ρωσία να αναπτύξει τις σχέσεις της με την Αυστρία. Ο Αλ. βαν ντε Μπέλεν ξεκαθάρισε πως η Αυστρία θα ενεργήσει σύμφωνα με την ΕΕ σε αυτό το θέμα (σταδιακή άρση κυρώσεων ανάλογα με την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ), όμως «ταυτόχρονα ο διάλογος με τη Ρωσία είναι σημαντικός». Πάντως, νωρίτερα ο αντικαγκελάριος, Χ. Κρ. Στράχε, είχε ζητήσει να «τερματιστούν αυτές οι οδυνηρές κυρώσεις και να εξομαλυνθούν οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία», προτού «σπρώξουμε τη Ρωσία στα χέρια της Κίνας».

Σε συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση τη Δευτέρα το βράδυ, ο Βλ. Πούτιν απάντησε ότι η ΕΕ «είναι ο σημαντικότερος εμπορικός και οικονομικός εταίρος μας» και «πρέπει να διευρύνουμε τη συνεργασία». Απέδωσε στην «έντονη εσωτερική πολιτική διαπάλη στις ΗΠΑ» το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη διμερής συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Το γιατί «θα πρέπει να το ρωτήσετε στους συναδέλφους μας στις ΗΠΑ», είπε υπονοώντας ότι η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη για συνάντηση. Στην ίδια συνέντευξη απέκλεισε «επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία»: «Τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να υπάρξουν», ξεκαθάρισε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ