Τετάρτη 6 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ανακοινώθηκε η αποχώρηση Κούρδων «στρατιωτικών συμβούλων» από το Μανμπίτζ

Μετά τη συμφωνία των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ - Τουρκίας για «οδικό χάρτη» στη βορειοανατολική Συρία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα φάση στις ρευστές εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία φαίνεται πως φέρνει η προχτεσινή συμφωνία των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον, με στόχο τη δημιουργία ενός «οδικού χάρτη» για τον κουρδικό θύλακα στο Μανμπίτζ. Η γενική διοίκηση της ένοπλης οργάνωσης YPG Κούρδων της Συρίας ανακοίνωσε χτες την έναρξη αποχώρησης Κούρδων «στρατιωτικών συμβούλων» από το Μανμπίτζ, τονίζοντας ότι οι μαχητές της οργάνωσης είχαν αποχωρήσει από την περιοχή ήδη από το Νοέμβρη του 2016, μετά την εκεί ήττα τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Υποστήριξαν επίσης ότι οι «στρατιωτικοί σύμβουλοι» μετέβησαν εκεί με πρόσκληση του «Στρατιωτικού Συμβουλίου» του Μανμπίτζ και ότι συνεργάστηκαν ενάντια στους τζιχαντιστές. Τόνισαν ότι μετά από συνεργασία δύο ετών, κατάφεραν να εκπαιδεύσουν μαχητές της περιοχής και γι' αυτό αποφασίστηκε η αποχώρηση της ομάδας «στρατιωτικών συμβούλων», επισημαίνοντας ότι θα επιστρέψουν και θα ανταποκριθούν στο λαϊκό κάλεσμα «αν φανεί απαραίτητο».

Στην ανακοίνωση της οργάνωσης δεν επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός του Μ. Τσαβούσογλου ότι οι Κούρδοι «στρατιωτικοί σύμβουλοι» του YPG θα αποχωρήσουν έχοντας παραδώσει τα όπλα και «θα σταλούν» ανατολικά του ποταμού Ευφράτη. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως η κοινή προετοιμασία ΗΠΑ - Τουρκίας για την εφαρμογή του «οδικού χάρτη» θα ξεκινήσει σε δέκα μέρες και η εφαρμογή της αποχώρησης θα διαρκέσει έξι μήνες. Υποστήριξε ότι την ασφάλεια της περιοχής θα αναλάβουν στη συνέχεια «κοινές περιπολίες» Τούρκων και Αμερικανών, τονίζοντας πως το «μοντέλο» αυτό θα μπορούσε μελλοντικά να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της Συρίας που είναι υπό τον έλεγχο των δυνάμεων YPG και SDF, όπως οι πόλεις Ράκα, Κομπανί κ.ά.

Συνεχές παζάρι

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ότι ο «οδικός χάρτης» που συμφωνήθηκε τη Δευτέρα μεταξύ Πομπέο και Τσαβούσογλου «δεν αναφέρει σαφές χρονοδιάγραμμα» και ότι «οι λεπτομέρειες» είναι θέμα συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης. Οι Αμερικανοί επισήμαναν πως η εφαρμογή του «οδικού χάρτη» «θα κριθεί από τις εξελίξεις στο έδαφος». Χαιρέτισαν την ανακοίνωση της γενικής διοίκησης του YPG, λέγοντας ότι οι Κούρδοι «σύμβουλοι» ήταν εκεί «κυρίως για να υπερασπιστούν την πόλη». Πρόσθεσαν ότι πλέον «χωρίς την απειλή στρατιωτικής επίθεσης η κατάσταση είναι διαφορετική». Κατέληξαν πως «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλες τις πλευρές» για την εφαρμογή του «οδικού χάρτη».

Ενδιαφέρον προκαλεί εντούτοις το γεγονός ότι επισήμως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε και χτες να αναφερθεί στο περιεχόμενο του «οδικού χάρτη», εκδίδοντας ανακοίνωση για ...τη συνέχιση «της ήττας του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία». Στην ανακοίνωση χαιρετίζει την έναρξη επιχειρήσεων Κούρδων και Αράβων μαχητών των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) - οι οποίες από την Τουρκία θεωρούνται «τρομοκρατικές» - στην Ντασίσα, κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στη βορειοανατολική Συρία. Διαβεβαιώνει την ιρακινή κυβέρνηση πως θα έχει «κάθε υποστήριξη» για να εξασφαλίσει τα σύνορά της «από το Ισλαμικό Κράτος και άλλες τρομοκρατικές απειλές» και εκφράζει «πλήρη εμπιστοσύνη στους εταίρους μας, της SDF» και «υπερηφάνεια» για τη συνεργασία με στόχο «να απαλλαγεί η Συρία από το Ισλαμικό Κράτος».

Το ίδιο 24ωρο, συριακά ΜΜΕ ανέφεραν πως αποχώρησαν Ρώσοι στρατιωτικοί αστυνομικοί που είχαν αναπτυχθεί στα περίχωρα της πόλης Κουσαΐρ, στα σύνορα Συρίας - Λιβάνου, και αντικαταστάθηκαν από δυνάμεις του συριακού στρατού.

Συριακά στρατεύματα αναφέρθηκε πως ανακατέλαβαν περιοχές του Ντέιρ Εζόρ, τις οποίες είχαν ξαναπάρει υπό τον έλεγχό τους πριν από λίγες μέρες τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», έπειτα από σκληρές και πολύνεκρες μάχες.

Ανησυχία στο Ιράκ για τουρκικό φράγμα

Στη Βαγδάτη, ο Τούρκος πρέσβης Φατίχ Γιλντίζ προσπάθησε να καθησυχάσει με αόριστες διαβεβαιώσεις τις έντονες ανησυχίες Ιρακινών αξιωματούχων και πολιτών για τη δραματική μείωση στη στάθμη των νερών του ποταμού Τίγρη, που περνά και από το Ιράκ. Η μείωση σημειώθηκε έπειτα από την έναρξη λειτουργίας του νέου τουρκικού φράγματος «Ιλισού», κόστους 1,7 δισ. δολαρίων, το οποίο άρχισε να λειτουργεί τον περασμένο Φλεβάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ