Τετάρτη 6 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
«Κυβέρνηση αλλαγής» για τη στήριξη του κεφαλαίου

Η κυβέρνηση Κόντε παρουσίασε χτες το πρόγραμμά της στη Γερουσία, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης

Από αριστερά προς δεξιά: Ντι Μάγιο, Κόντε, Σαλβίνι, επίδοξοι υπερασπιστές του ιταλικού κεφαλαίου

ANSA

Από αριστερά προς δεξιά: Ντι Μάγιο, Κόντε, Σαλβίνι, επίδοξοι υπερασπιστές του ιταλικού κεφαλαίου
ΡΩΜΗ.--

Η νέα κυβέρνηση που συγκρότησαν τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα «Κίνημα 5 Αστέρων» (M5S) και «Λέγκα» στην Ιταλία παρουσίασε χτες το πρόγραμμά της στη Γερουσία για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ σήμερα αναμένεται αντίστοιχη συνεδρίαση και στην Κάτω Βουλή της χώρας.

Ο επικεφαλής της νέας κυβέρνησης, Τζουζέπε Κόντε, ζήτησε στήριξη «όχι απλά σε μια κυβερνητική ομάδα, αλλά επίσης σε ένα πρόγραμμα αλλαγής της Ιταλίας», καθώς ζητούμενο είναι η αντιμετώπιση ευρύτερων «προκλήσεων» για το ιταλικό κεφάλαιο, τις οποίες γεννούν η όξυνση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού και τα σύνθετα παζάρια που φουντώνουν, με αντιπάλους και συνεργάτες.

Μεταξύ άλλων, ο Κόντε επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει να πρωταγωνιστήσει στη διαχείριση «κρίσιμων» ζητημάτων, υποστηρίζοντας ότι θα επιδιωχθεί μια αλλαγή που «θα θέσει τέρμα στην "επιχείρηση της μετανάστευσης", που έχει αναπτυχθεί δυσανάλογα, κάτω από το μανδύα της ψεύτικης αλληλεγγύης». Επίσης, μίλησε για «αλλαγή» όσον αφορά τη «γρήγορη και αποτελεσματική» απόδοση δικαιοσύνης αλλά και «ενίσχυση της νόμιμης άμυνας», προμηνύοντας ουσιαστικά ισχυροποίηση μέσων καταστολής και αστυνομοκρατίας, σε μια περίοδο που η Ιταλία ιεραρχεί και τη βαθύτερη εμπλοκή της σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, και στο όνομα της «άμυνας» της χώρας.

Σχετικά με την εξωτερική πολιτική της νέας κυβέρνησης, ο Κόντε τόνισε πως «σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τη συνειδητή συμμετοχή στην Ατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ), με τις ΗΠΑ ως ειδικό σύμμαχο», προσθέτοντας ωστόσο ότι «θα είμαστε οι υποστηρικτές του ανοίγματος προς τη Ρωσία, που έχει σταθεροποιήσει τον διεθνή της ρόλο σε διάφορες γεωπολιτικές κρίσεις τα τελευταία χρόνια... Θα προωθήσουμε μια αναθεώρηση του συστήματος κυρώσεων προς τη Μοσχα».

Στο μεταξύ, ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις του ηγέτη του M5S και επικεφαλής του νεοσύστατου υπουργείου Εργασίας και Βιομηχανίας, Λουίτζι ντι Μάγιο, που ανήγγειλε νέους νόμους για «κατώτατο ωρομίσθιο» και «πάνω απ' όλα στήριξη του διαλόγου ανάμεσα σε μεγάλους διεθνείς ομίλους και τους νέους, που αυτό που θέλουν είναι να έχουν έστω κάποια κατώτατα δικαιώματα, όχι το φεγγάρι». Προσπαθώντας να εμφανιστεί ως υποστηρικτής της νέας γενιάς, ο ντι Μάγιο συναντήθηκε με νεαρούς εργαζόμενους διανομείς στον κλάδο της εστίασης, προσπαθώντας να πείσει ότι λύση στην άγρια επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας θα δώσει το παζάρι μαζί της και λανσάροντας την προστασία «κατώτατων δικαιωμάτων» για να κρύψει ότι στόχος είναι η διαρκής «συμπίεση» κατακτήσεων, όρος άλλωστε για την πολυπόθητη «ανάπτυξη».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της ένωσης των μεγαλοβιομηχάνων (Confindustria), Βιντσέντζο Μπότσια, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να αποκαταστήσει την «εμπιστοσύνη των επενδυτών» στη χώρα και ότι «είναι κρίσιμη η υπεύθυνη δράση» για να μην τεθεί σε κίνδυνο η «ανάπτυξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ