Τετάρτη 6 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Μπλεγμένη σε πολύπλευρα αντιλαϊκά σχέδια

Ενδεικτική η συζήτηση για το ενδεχόμενο ένταξής της στο ΝΑΤΟ

Το επικίνδυνο ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι που δυναμώνει σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο καταδεικνύεται από τη συζήτηση που ξαναφουντώνει για το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο που ειδικά οι ΗΠΑ και γενικότερα η Δύση δυναμώνουν το ενδιαφέρον τους για τις ενεργειακές και γεωπολιτικές «ισορροπίες» στην ευρύτερη περιοχή.

Τη συζήτηση αυτή επιβεβαίωσε ουσιαστικά και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, που μετά από συνάντησή του με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, είπε ότι «δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή προχωρημένη συζήτηση για κάτι τέτοιο» αλλά και ότι σε μια τέτοια περίπτωση το ζήτημα «θα συζητηθεί με αρχηγούς κομμάτων, με απόλυτο σεβασμό». Από τη μεριά του ο Α. Κυπριανού - σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» - είπε ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί με μια τέτοια εξέλιξη και ότι αν «απασχολήσει» την κυβέρνηση «θα τοποθετηθούμε πιο συγκεκριμένα».

Πάντως, η συζήτηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο «απλώνεται» μέσα από διάφορα δημοσιεύματα που συνδέουν μια «συνεργασία» με το ΝΑΤΟ και με πιθανά «οφέλη» που μπορεί να προκύψουν για το Κυπριακό, η «λύση» του οποίου ούτως ή άλλως αφορά την αναμέτρηση ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων και την προώθηση κρίσιμων επιχειρηματικών και γεωστρατηγικών επιδιώξεων.

Να σημειωθεί μάλιστα ότι ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, βρέθηκε στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο 4ο Φόρουμ της Ουάσιγκτον με θέμα «Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο» (4th Washington Oil and Gas Forum). Εκεί συνάντησε και μια σειρά στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Τζόναθαν Κοέν, με θέματα συζήτησης τις εξελίξεις στις σχέσεις της ΕΕ με Ιράν - Τουρκία - Συρία- Ρωσία, αλλά και ειδικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο, «κυρίως ως προς το κεφάλαιο της Ενέργειας», σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ.

Τα παζάρια αυτά δυναμώνουν σε μια περίοδο που επιταχύνονται διάφοροι μονοπωλιακοί σχεδιασμοί, όπως οι γεωτρήσεις της «ExxonMobil» (σε κοινοπραξία με την «Qatar Petroleum») στην κυπριακή ΑΟΖ. Ασφαλώς, τις δικές του επιδιώξεις υπερασπίζεται και το τουρκικό κεφάλαιο, που ιεραρχεί ψηλά την περιοχή, αφού οι γεωτρήσεις που έχει εξαγγείλει στα ανοιχτά της Κύπρου ενδέχεται να γίνουν ακόμα και πριν από τις τουρκικές εκλογές (24 Ιούνη).

  • Χτεσινά δημοσιεύματα εμφάνιζαν πλοίο - γεωτρύπανο με τουρκική σημαία και το όνομα «Fatih» (Πορθητής) να βρίσκεται αγκυροβολημένο στην Αττάλεια, προκειμένου τις αμέσως επόμενες βδομάδες να ξεκινήσει «την πρώτη μεγάλου θαλάσσιου βάθους γεώτρηση της Τουρκίας στη Μεσόγειο». Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, οι πρώτες τέτοιες επιχειρήσεις αναμένονται στα ανοιχτά της χερσονήσου του Ακάμα (Δυτική Κύπρος).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ