Τετάρτη 6 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Ενίσχυση της ενεργειακής και οικονομικής συνεργασίας

Την Αυστρία επισκέφτηκε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντάς την «αξιόπιστο εταίρο» στην Ευρώπη

Από τη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν με τον Αυστριακό καγκελάριο Σ. Κουρτς

Copyright 2018 The Associated

Από τη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν με τον Αυστριακό καγκελάριο Σ. Κουρτς
ΒΙΕΝΝΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Η «ιδιαίτερη» σχέση Αυστρίας - Ρωσίας αναδείχθηκε και κατά τη χτεσινή επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Αυστρία - το πρώτο ταξίδι μετά από την πρόσφατη επανεκλογή του - όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, Αλεξάντερ βαν ντε Μπέλεν, τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς (Λαϊκό Κόμμα - OVP) και τον αντικαγκελάριο Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε (Κόμμα Ελευθερίας - FPO). Στο επίκεντρο της επίσκεψης Πούτιν, η οποία έγινε με αφορμή τα 50 χρόνια ενεργειακής διασύνδεσης Ρωσίας - Αυστρίας, βρέθηκαν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι συμβάσεις φυσικού αερίου και νέες οικονομικές συμφωνίες.

Χαρακτηριστικά, οι Πούτιν και Κουρτς υπέγραψαν μια σύμβαση συνεργασίας της αυστριακής ενεργειακής εταιρείας OMV με τη ρωσική «Gazprom» για παράταση της μεταφοράς φυσικού αερίου μέχρι το 2040.

Ο Αυστριακός καγκελάριος αναγνώρισε πως «η Ρωσία ως υπερδύναμη» έχει «μεγάλη σημασία και ευθύνη σε εστίες κρίσης όπως η Συρία και η Ουκρανία» και ζήτησε «πολύ εντατικότερο διάλογο μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας».

Δεν υπάρχει «κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ ΕΕ - Ρωσίας», παρά τη «δύσκολη σχέση», τόνισε ο Αυστριακός Πρόεδρος, ενώ ο Βλ. Πούτιν δήλωσε πως «η Ρωσία είναι ανοικτή και έτοιμη να συνεργαστεί. Η αποκατάσταση των καλών σχέσεων είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον».

Σχετικά με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ο Πούτιν είπε ότι «είναι επιβλαβείς για όλους» και πως «όλοι έχουμε συμφέρον για άρση τους». Κατανοεί ότι είναι «αρκετά δύσκολο» για κάθε χώρα της ΕΕ να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Αυτό όμως δεν θα εμπόδιζε τη Ρωσία να αναπτύξει τις σχέσεις της με την Αυστρία. Ο Αλ. βαν ντε Μπέλεν ξεκαθάρισε πως η Αυστρία θα ενεργήσει σύμφωνα με την ΕΕ σε αυτό το θέμα (σταδιακή άρση κυρώσεων ανάλογα με την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ), όμως «ταυτόχρονα ο διάλογος με τη Ρωσία είναι σημαντικός». Πάντως, νωρίτερα ο αντικαγκελάριος, Χ. Κρ. Στράχε, είχε ζητήσει να «τερματιστούν αυτές οι οδυνηρές κυρώσεις και να εξομαλυνθούν οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία», προτού «σπρώξουμε τη Ρωσία στα χέρια της Κίνας».

Σε συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση τη Δευτέρα το βράδυ, ο Βλ. Πούτιν απάντησε ότι η ΕΕ «είναι ο σημαντικότερος εμπορικός και οικονομικός εταίρος μας» και «πρέπει να διευρύνουμε τη συνεργασία». Απέδωσε στην «έντονη εσωτερική πολιτική διαπάλη στις ΗΠΑ» το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη διμερής συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Το γιατί «θα πρέπει να το ρωτήσετε στους συναδέλφους μας στις ΗΠΑ», είπε υπονοώντας ότι η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη για συνάντηση. Στην ίδια συνέντευξη απέκλεισε «επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία»: «Τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να υπάρξουν», ξεκαθάρισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ