ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Καταγγέλλει δεκάδες νέες απολύσεις στον κλάδο

Πάνω από 40 εργαζόμενοι στον τομέα της ιατρικής ενημέρωσης έχασαν τη δουλειά τους σε δύο μόνο εταιρείες, σε διάστημα λίγων ημερών

Από παλιότερη κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Φαρμάκου

ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ

Από παλιότερη κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Φαρμάκου
Με χρονική απόσταση μιας βδομάδας, οι φαρμακευτικές εταιρείες «Sanofi» και «Servier» έστειλαν στην ανεργία 32 και 14 εργαζόμενους στην ιατρική ενημέρωση αντίστοιχα.

Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ). Οπως αναφέρει, για άλλη μια φορά οι απολύσεις βαφτίστηκαν «οικειοθελείς αποχωρήσεις», «αρκετά συνηθισμένος τρόπος στον κλάδο μας, που από τη μια χρυσώνει το χάπι της απόλυσης και από την άλλη επιτρέπει στις εταιρείες να ξεμπερδεύουν γρήγορα με το προσωπικό που θεωρούν περιττό».

Οπως διευκρινίζει η Ομοσπονδία, για να δικαιολογήσουν τις απολύσεις οι εταιρείες ρίχνουν για άλλη μια φορά το φταίξιμο στο «αρνητικό κλίμα» που υπάρχει στον κλάδο, στα «clawback» και τα «rebate», στην «αυξημένη φορολογία», στη «μείωση των τιμών», στη «μειωμένη φαρμακευτική δαπάνη», ενώ κάνουν λόγο για απαραίτητες «αναδιαρθρώσεις» προκειμένου να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους.

Η ΟΕΦΣΕΕ καταγγέλλει ως απαράδεκτες τις απολύσεις των εργαζομένων και καλεί τους εργαζόμενους να μη δεχτούν να πάρουν μέρος στην «κόντρα» μεταξύ κυβέρνησης και εταιρειών. «Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που με τη δουλειά τους όλα αυτά τα χρόνια έχουν φέρει αμύθητα κέρδη στις φαρμακευτικές εταιρείες και σήμερα καλούνται να πληρώσουν την απώλεια τζίρου σε κάποιες από αυτές. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως για τις εταιρείες δεν είμαστε τίποτα άλλο από ξερά νούμερα (...) Καταρρέουν τα ψεύτικα λόγια περί εταιρειών με "ανθρώπινο πρόσωπο", περί "κοινωνικού εταιρισμού", σκάει σαν φούσκα το παραμύθι για εταιρεία που είναι η "δεύτερή μας οικογένεια"», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Παράλληλα, εκφράζει την εκτίμησή της ότι οι απολύσεις, οι «αναδιοργανώσεις» και οι «οικειοθελείς αποχωρήσεις» θα συνεχιστούν πιο βίαια την επόμενη περίοδο, καθώς «σε αυτό το κοινωνικοοικονομικό σύστημα, το μοναδικό κριτήριο που καθορίζει τις αποφάσεις των εταιρειών είναι η κερδοφορία τους. Με βάση αυτό το κριτήριο αναδιαρθρώνονται, απολύουν ή προσλαμβάνουν, επενδύουν ή αποεπενδύουν (...) Με αυτόν τον μπούσουλα δεν έχουν καμία ηθική αναστολή ακόμα και να αποσύρουν φάρμακα απαραίτητα για την υγεία μας, αδιαφορώντας για τις ζωές χιλιάδων συνανθρώπων μας. Τα παραδείγματα απόσυρσης ογκολογικών και αντιδιαβητικών φαρμάκων είναι πρόσφατα».

Η ΟΕΦΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να πυκνώσουν τις γραμμές του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας, να δώσουν τη μάχη για τη Σύμβαση, το ωράριο, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, να σπάσουν τη μοιρολατρία, τη δηλητηριώδη άποψη πως τίποτα δεν αλλάζει.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να ληφθούν τώρα μέτρα ασφαλείας στη Ζώνη

Το νέο εργατικό «ατύχημα», τέταρτο στη σειρά μέσα σε μια βδομάδα, στο ίδιο πλοίο («Αsterion», της εταιρείας ΑΝΕΚ), καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Υπενθυμίζει ότι στο εν λόγω πλοίο, που βρισκόταν στη δεξαμενή 3 του ΟΛΠ στο Πέραμα, έγιναν τρία «ατυχήματα» από την Παρασκευή 25/5 μέχρι τη Δευτέρα 28/5, και επισημαίνει τις ευθύνες «των εταιρειών που έχουν αναλάβει τις εργασίες, αλλά και της πλοιοκτήτριας εταιρείας, που μέσω του τεχνικού ασφαλείας δεν είχε πάρει κανένα μέτρο προστασίας» των εργαζομένων.

Αναφέρει ακόμα ότι «παρά το γεγονός ότι την επομένη, Τρίτη 29/5/2018, κλιμάκιο του υπουργείου Εργασίας πραγματοποίησε έλεγχο στο πλοίο, όπου και δόθηκαν οι ανάλογες συστάσεις, την Πέμπτη 31/5/2018, στις 8.30 μ.μ., σημειώθηκε νέο "ατύχημα" κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, το οποίο ουδέποτε δηλώθηκε πουθενά», συνεχίζει το Συνδικάτο. «Ολη αυτή η κατάσταση δείχνει ότι παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις του Συνδικάτου μας, η εργοδοσία, με τις πλάτες της κυβέρνησης, αδιαφορώντας παντελώς για κάθε αναγκαίο μέτρο προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση προκειμένου να επιταχύνει την ολοκλήρωση των εργασιών, μετατρέπει σε κρεματόριο κάθε εργασιακό χώρο», τονίζει στην ανακοίνωσή του.

Καταγγέλλουν τρομοκρατία στην «Παπουτσάνης»

Τις προσπάθειες της διοίκησης της εταιρείας «Παπουτσάνης» να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους που εδώ και έναν μήνα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, καταγγέλλει η Πανελλαδική Ενωση Προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιείων και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής. Οι εργαζόμενοι μέσα από Γενικές Συνελεύσεις προχωρούν σε στάσεις εργασίας, διεκδικώντας μια σειρά από αιτήματα. Σήμερα, Πέμπτη, θα πραγματοποιήσουν νέα στάση εργασίας, από τις 8.30 π.μ. έως τις 12.30 μ.μ., ενώ έχει προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας στη Χαλκίδα.

«Ξεκαθαρίζουμε ότι απειλές για απολύσεις, για κλείσιμο του εργοστασίου κ.τ.λ. δεν αγγίζουν τους αποφασισμένους εργαζόμενους και θα συνεχίσουν να διεκδικούν το δίκιο τους με κάθε τρόπο και μέσο. Τις τελευταίες μέρες, δε, προσπαθεί με απειλές και τρομοκρατία να συγκεντρώσει υπογραφές από εργαζόμενους προκειμένου να "σπάσει" τις απεργιακές μας κινητοποιήσεις», καταγγέλλει η Ενωση και τονίζει ότι η προσπάθεια θα πέσει στο κενό.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και διεκδικούν: Να μπει τέρμα στο καθεστώς των εργολαβιών, μόνιμη και σταθερή δουλειά. Ολοι οι εργαζόμενοι να πληρώνονται με βάση τις τελευταίες συμφωνίες του σωματείου με την εταιρεία. Επαναφορά των εθιμικών επιδομάτων. Τήρηση των ωραρίων εργασίας. Να πληρώνονται όλοι οι εργαζόμενοι με βάση τον χρόνο που εργάζονται. Να δοθούν αυξήσεις. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Την υποστήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων εκφράζει το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας.

Κινητοποιήσεις σήμερα και αύριο στο σιδηρόδρομο

Σε στάσεις εργασίας σήμερα και 24ωρη απεργία αύριο προχωρούν οι σιδηροδρομικοί, αντιδρώντας στην πώληση των εταιρειών του σιδηρόδρομου. Οι κινητοποιήσεις εξαγγέλθηκαν με αφορμή τη διαδικασία κατάθεσης δεσμευτικής προσφοράς για την εξαγορά της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ).

Συγκεκριμένα, σήμερα, θα γίνουν τρίωρες στάσεις εργασίας (5 π.μ. - 8 π.μ., 1 μ.μ. - 4 μ.μ. και 9 μ.μ. - 12 μ.), ενώ αύριο έχει προκηρυχθεί 24ωρη απεργία και θα γίνει συγκέντρωση στις 9.30 π.μ., έξω από το κτίριο του ΤΑΙΠΕΔ (Κολοκοτρώνη 1 και Σταδίου).

Σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις καλεί η Γραμματεία Σιδηροδρομικών του ΠΑΜΕ σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπηρετεί αποφασιστικά και αταλάντευτα την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, «μέσω του ΤΑΙΠΕΔ (μετά και την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ) θέλει να ολοκληρώσει πάση θυσία την πώληση της ΕΕΣΣΤΥ».

Καταγγέλλει ακόμα ότι ο «αγοραστής», που είναι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, «δεν θέλει να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην ΕΕΣΣΤΥ μέχρι να ολοκληρωθεί η πώληση σ' αυτήν. Αυτό και μόνο δείχνει το μέλλον που ετοιμάζουν στους εργαζόμενους». Κι αυτό επειδή «ένα ζήτημα που θέτουν οι Ιταλοί (σ.σ. ιδιοκτήτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ) είναι το εργασιακό κόστος, ιδιαίτερα για τους παλιούς εργαζομένους (η πλειοψηφία τους έχει πάνω από 30 χρόνια) και τα ελάχιστα εναπομείναντα εργασιακά τους δικαιώματα μετά τους αντεργατικούς νόμους που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ αλλά και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, που έχει την πλειοψηφία στην Ομοσπονδία και στα σωματεία, προσπαθεί να εξωραΐσει τις πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων και να στηρίξει τις διοικήσεις των σιδηροδρομικών εταιρειών.

Η Γραμματεία καλεί τους εργαζόμενους σε αγώνα «για σιδηρόδρομο στην υπηρεσία του λαού και όχι των μονοπωλίων. Να σταματήσουν τώρα οι ιδιωτικοποιήσεις. Το ΠΑΜΕ σάς καλεί να δώσουμε τη μάχη: Για προσλήψεις, για σταθερή και μόνιμη δουλειά και πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Για ΣΣΕ που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα. Για Εθνική Γενική ΣΣΕ με όχι κάτω από 751 ευρώ. Για κατάργηση όλων των αντιλαϊκών - αντιασφαλιστικών νόμων, μέτρων και μνημονίων. Για μείωση στην τιμή των εισιτηρίων. Για δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, των ΑμεΑ και των φοιτητών. Αγώνας ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης, έμμεσης και άμεσης, ενάντια στην παράδοση των σιδηροδρομικών μεταφορών, του δημόσιου πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους».

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ - ΣΤΥΛΙΔΑΣ - ΠΕΛΑΣΓΙΑΣ
Με χειροδικίες απάντησε ο δήμαρχος Στυλίδας στα δίκαια αιτήματά τους

Καταγγελία σε βάρος του δημάρχου Στυλίδας, Απ. Γκλέτσου, εξέδωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Φθιώτιδας, Στυλίδας και Πελασγίας, με την οποία τον κατηγορούν ότι όχι μόνο απέρριψε την έγκριση ψηφίσματος υπέρ των δίκαιων αιτημάτων τους από το Δημοτικό Συμβούλιο της Στυλίδας, αλλά επιπλέον επιτέθηκε και «χειροδίκησε» εναντίον του προέδρου του ΑΣ Στυλίδας, Κ. Ζαρκαδούλα.

Οπως καταγγέλλεται στην ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, οι τρεις Αγροτικοί Σύλλογοι κατέθεσαν ψήφισμα με το οποίο «ζητούσαν από τη δημοτική αρχή να πάρει θέση υπεράσπισης των δίκαιων αιτημάτων τους και να προγραμματιστούν οι λύσεις που μπορούν να δοθούν από το δήμο. Ο δήμαρχος της πόλης Απ. Γκλέτσος (...) όχι μόνο ζητούσε από το Δημοτικό Συμβούλιο να καταψηφίσει το ψήφισμα (όπως και έγινε από την πλειοψηφία), όχι μόνο εκτόξευε ύβρεις εναντίον των εκπροσώπων μας με την ανοχή της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και με έναν άνευ προηγουμένου τραμπουκισμό προς τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Στυλίδας, Κώστα Ζαρκαδούλα, που παρουσίασε τα προβλήματα άρδευσης, εκτόξευσε απειλές εναντίον του και τελικά χειροδίκησε σε βάρος του».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως ο δήμαρχος και η πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο «έδειξαν για μια ακόμη φορά ότι είναι με το μέρος αυτών που θέλουν να μας πετάξουν από τα χωράφια και τα περιβόλια μας, είναι με το μέρος αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων που επιβάλλουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για όλους τους αγρότες της χώρας».

Τονίζεται επίσης ότι η ικανοποίηση ορισμένων άμεσων αιτημάτων των αγροτών «δεν θα έλυνε το αγροτικό ζήτημα, όμως θα περιόριζε τις δυσκολίες που καθημερινά αντιμετωπίζουμε και θα περιόριζε το κόστος παραγωγής που αυξάνεται με την εγκατάλειψη και απαξίωση των αγροτικών υποδομών στο δήμο Στυλίδας».

Ειδικότερα, οι σύλλογοι αναφέρονται στην επισκευή των αγροτικών δρόμων ειδικά στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, στην τοποθέτηση σημείων υδροληψίας στα χωριά του δήμου, στη διάνοιξη γεωτρήσεων ώστε να αρδεύονται όλα τα περιβόλια, αλλά και στην εκδήλωση συμπαράστασης από τον δήμο στο δίκαιο αίτημα για κατάργηση του «χαρατσιού» που επιβάλλεται στους αγρότες για τη δακοκτονία, η οποία μάλιστα, όπως σημειώνει η ανακοίνωση, «δεν εκτελείται ή εκτελείται πλημμελώς με ευθύνη της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας».

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι καταλήγουν υπογραμμίζοντας ότι «απάντηση» στους τραμπουκισμούς και τη στάση του δημάρχου είναι η κλιμάκωση του αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ