ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Η στρατιωτική παρουσία ΗΠΑ και Ρωσίας θα συνεχιστεί

Αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στο Μανμπίτζ για να προωθήσει την εφαρμογή του «οδικού χάρτη»

Ο Αμερικανός στρατηγός Τζ. Τζάραρντ και ο πρώην διπλωμάτης Ου. Ρόμπακ στο Μανμπίτζ
Ο Αμερικανός στρατηγός Τζ. Τζάραρντ και ο πρώην διπλωμάτης Ου. Ρόμπακ στο Μανμπίτζ
ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις Ρωσίας και ΗΠΑ στο συριακό έδαφος συνεχίζονται, με φόντο τούς μεταξύ τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Χτες, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε στη Μόσχα, ξεκαθάρισε πως τα ρωσικά στρατεύματα δεν πρόκειται να αποχωρήσουν άμεσα από τη Συρία, και ιδιαίτερα από τις θέσεις που έχουν ενισχύσει στις περιοχές Ταρτούς και Χμέιμιμ. Πρόσθεσε ότι σκόπιμα δεν αναφέρθηκε «στις βάσεις» των περιοχών Ταρτούς και Χμέιμιμ - καθώς, όπως ισχυρίστηκε, δεν έχουν φτιαχτεί εκεί υποδομές για μακροπρόθεσμη παρουσία - και ότι όταν αποφασιστεί η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων θα καταστεί εφικτή «χωρίς κόστος». Τα ρωσικά στρατεύματα, συνέχισε, βρίσκονται στο συριακό έδαφος με πρόσκληση της συριακής κυβέρνησης (από το Σεπτέμβρη του 2015) και διεκπεραιώνουν αποστολή με στόχο την εξυπηρέτηση των «συμφερόντων της Ρωσίας σε αυτήν την κρίσιμη περιοχή του κόσμου». Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς σε τζιχαντιστές μισθοφόρους του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα», δήλωσε πως είναι καλύτερα «να τους εξαλείψουμε εκεί παρά να τους αντιμετωπίσουμε εδώ, με το όπλο στο χέρι», συμπληρώνοντας ότι η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία «συνέβαλε στη σταθεροποίηση» της χώρας. Υποστήριξε ακόμη πως στην παρούσα φάση η «ειρηνευτική» διαδικασία «είναι στην ατζέντα» και πως ήδη καταβάλλονται προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Νωρίτερα, το συριακό πρακτορείο SANA έδωσε έμφαση σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον, συνταγματάρχη Τόμας Βίαλ, πως κατά τους προ μηνών βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Ράκα της Συρίας και στο Ιράκ «σκοτώθηκε αδιευκρίνιστος αριθμός» αμάχων. Το πρακτορείο επισήμανε πως η ανακοίνωση αυτή ισοδυναμεί με παραδοχή των αμερικανικών εγκλημάτων κατά αμάχων σε Συρία και Ιράκ.

Επίσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αναχωρώντας χτες από το Λονδίνο όπου ολοκλήρωσε περιοδεία με επίκεντρο την αντίθεσή του στη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, υποστήριξε πως η κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ «δεν είναι πλέον προφυλαγμένη» από αντίποινα «τώρα που ο πόλεμος τελείωσε, που το Νταές (σ.σ. "Ισλαμικό Κράτος") εξουδετερώθηκε και που ο Ασαντ προσκαλεί το Ιράν ή του επιτρέπει να έρθει, με την πρόθεση να επιτεθεί στο Ισραήλ».

Αντιπροσωπεία Αμερικανών στο Μανμπίτζ

Το ίδιο 24ωρο, το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε πως μετέβη στο Μανμπίτζ ομάδα Αμερικανών αξιωματούχων όπου στις αρχές της βδομάδας άρχισαν να αποχωρούν Κούρδοι «στρατιωτικοί σύμβουλοι», με αφορμή τον «οδικό χάρτη» για την περιοχή που συμφώνησαν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας.

Στην αμερικανική αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο αντιστράτηγος Τζέιμς Τζάραρντ και ο βετεράνος διπλωμάτης Ουίλιαμ Ρόμπακ. Η χτεσινή άφιξή τους στο Μανμπίτζ έδωσε την αφορμή στον επικεφαλής του Στρατιωτικού Συμβουλίου του Μανμπίτζ, Αμπού Αντέλ, να δηλώσει ότι οι Αμερικανοί τον καθησύχασαν πως δεν θα εισέλθουν τουρκικά στρατεύματα στην πόλη. Πρόσθεσε πως το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν κοινές περιπολίες Αμερικανών και Τούρκων σε περιοχές που βρίσκονται ανάμεσα στη στρατηγική πόλη Μανμπίτζ και άλλες περιοχές προς τα δυτικά που έχουν τεθεί υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού και ισλαμιστών μισθοφόρων, μετά την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στο Αφρίν τον περασμένο Γενάρη. Ο Αντέλ είπε ακόμη πως το Στρατιωτικό Συμβούλιο του Μανμπίτζ θα παραμείνει υπεύθυνο για την ασφάλεια της πόλης και πως οι Αμερικανοί «τους κρατούν ενημερωμένους για λεπτομέρειες» του αμερικανοτουρκικού «οδικού χάρτη» για την περιοχή.

Παράλληλα, δυνάμεις της ιρακινής Πολεμικής Αεροπορίας χτύπησαν χτες θέσεις τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» επί συριακού εδάφους, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών. Τα ιρακινά «F-16» φέρεται πως κατέστρεψαν βάση των τζιχαντιστών, μολονότι πριν από έξι μήνες ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι είχε κηρύξει την «τελική νίκη» κατά του «Ισλαμικού Κράτους».

Συνεχίζονται οι τουρκικές επιθέσεις στο Ιράκ

Επιπλέον, στο κουβάρι των πολεμικών επιχειρήσεων από διάφορες δυνάμεις με πρόσχημα την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» προστίθενται οι χερσαίες και εναέριες επιχειρήσεις τουρκικών δυνάμεων, που επιχειρούν σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων από το όρος Καντίλ του βορείου Ιράκ, με στόχο «προπύργιο» των Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ και την ανακοπή γραμμών ανεφοδιασμού της οργάνωσης. Η επιχείρηση, που άρχισε με ιδιαίτερη σφοδρότητα από την Τετάρτη, διαδραματίζεται με φόντο τις ενδοαστικές κόντρες στην Τουρκία, ενόψει και των εκλογών της 24ης Ιούνη.

Πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ αναφέρουν πως τα τουρκικά στρατεύματα επιχειρούν σε βάθος τουλάχιστον 25 χλμ. επί του ιρακινού εδάφους, «σε συνεννόηση» με την ιρακινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την αυτόνομη κυβέρνηση των Κούρδων του Ιράκ.

Τέλος, χτες ο Ιρακινός υπουργός Αρδευσης και Υδάτινων Πόρων, Χασάν αλ Τζανάμπι, ανακοίνωσε πως η Τουρκία θα ανέβαλλε το γέμισμα του ταμιευτήρα Ιλισού από τα νερά του ποταμού Τίγρη τουλάχιστον έως την 1η Ιούλη και πως στο μεταξύ διάστημα θα συνεχιστούν οι επαφές Τούρκων και Ιρακινών αξιωματούχων, ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής ροή υδάτων του ποταμού Τίγρη από την Τουρκία στο Ιράκ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες εκτιμήσεις για επιβράδυνση της καπιταλιστικής ανάπτυξης

Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε πάλι τα επιτόκια δανεισμού

ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού (στο 17,75%) προχώρησε χτες η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, στο φόντο μιας διευρυνόμενης συζήτησης για την πορεία της τουρκικής οικονομίας και αρκετών ανησυχιών αστών που εκτιμούν ότι συρρικνώνονται τα περιθώρια για την καπιταλιστική ανάπτυξη της γειτονικής χώρας. Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έχει συνολικά αυξήσει τα επιτόκια κατά 4,25 ποσοστιαίες μονάδες σε κάτι παραπάνω από δύο βδομάδες. Στις ανακοινώσεις της έχει δηλώσει έτοιμη να προχωρήσει σε νέα μέτρα, αν χρειαστεί, προκειμένου να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ) που έγιναν γνωστές προχτές, η τουρκική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί το 2018 με ρυθμούς 4,5%. Τον περασμένο μήνα, η ΠΤ είχε εκτιμήσει μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Επίσης, για το 2019 και το 2020, εκτιμάται ότι η τουρκική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 4%.

Πιο αναλυτικά, η σχετική έκθεση αναφέρει ότι «στην Τουρκία η ανάπτυξη προβλέπεται ότι θα επιβραδυνθεί στο 4,5% το 2018 και στο 4% το 2019, καθώς οι καθυστερήσεις στη δημοσιονομική εξυγίανση και η επέκταση του προγράμματος στήριξης της πιστοληπτικής ικανότητας επιδεινώνουν την αναμενόμενη επιβράδυνση που ακολουθεί την περσινή ισχυρή ανάκαμψη... Σε χώρες με τέτοιο έλλειμμα εμπορικών συναλλαγών όπως της Τουρκίας, η εκπλήρωση εξωτερικών χρηματοδοτικών αναγκών θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ελάχιστες βδομάδες πριν στηθούν οι κάλπες των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 24 Ιούνη, χτες έγινε γνωστό ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP - είναι το σημαντικότερο κόμμα της αντιπολίτευσης) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου καταδικάστηκε για «εξύβριση» του Προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και συγγενών του και πρέπει να πληρώσει αποζημίωση 185.000 τουρκικές λίρες. Η «εξύβριση» αφορά, μεταξύ άλλων, κατηγορίες για μεταφορά μεγάλων ποσών στο εξωτερικό από την οικογένεια του Ερντογάν.

ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Διαδηλώσεις παρά τις υποσχέσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο...

ΑΜΑΝ.--

Οι μαζικές, καθημερινές διαδηλώσεις χιλιάδων Ιορδανών εργαζομένων για πάνω από μία βδομάδα ανάγκασαν χτες τον νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό της Ιορδανίας Ομάρ Ρατζάζ να ανακοινώσει ξεκάθαρα πως θα αποσύρει το φορολογικό νομοσχέδιο που επιδίωκε νέο «μαχαίρι» (μεταξύ 5 και 25%) στα εισοδήματα λαϊκών νοικοκυριών, αλλά και στα έσοδα, μεταξύ άλλων, και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στο πλαίσιο απαιτήσεων για «νέα μέτρα» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έπειτα από δάνειο τουλάχιστον 730 εκατ. δολαρίων.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, που είχε διατελέσει κατά το παρελθόν στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ανακοίνωσε την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γερουσίας Φαϊσάλ αλ Φαγέζ, που κάλεσε «όλο τον κόσμο σε ηρεμία». Συζήτησε ακόμη και τις προσπάθειες για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης.

Την Τετάρτη στην Ιορδανία πραγματοποιήθηκαν απεργία και νέα διαδήλωση από χιλιάδες εργαζόμενους που δεν παραπλανήθηκαν από τον ελιγμό του βασιλιά Αμπντάλα Β' στις 4 Ιούνη, για αλλαγή προσώπου στον πρωθυπουργικό θώκο. Ετσι, το βράδυ της Τετάρτης, για έβδομη συνεχόμενη νύχτα, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της πρωτεύουσας Αμάν, φωνάζοντας μεταξύ άλλων τα συνθήματα: «Ψωμί, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη». Πάντως, και προχτές βράδυ ξέσπασαν αψιμαχίες ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς που τους απώθησαν, όταν οι πρώτοι επιχείρησαν να πλησιάσουν στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Κατά τα επακόλουθα επεισόδια και λόγω ζέστης αναφέρθηκε πως λιποθύμησαν αρκετοί διαδηλωτές, ενώ ένας αστυνομικός μαχαιρώθηκε και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Νωρίτερα, μπροστά στην έδρα των συνδικάτων στο Αμάν, περίπου χίλιοι δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, γιατροί και φαρμακοποιοί συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν πραγματοποιώντας πεντάωρη στάση εργασίας.

Το επίμαχο νομοσχέδιο προέβλεπε αυξήσεις φόρων από 5% έως 25% για τους μισθωτούς με ετήσια εισοδήματα περίπου 8.000 δηνάρια (περίπου 9.700 ευρώ). Προβλεπόταν επίσης φόρος από 20 έως 40% σε επιχειρήσεις.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Σχέδια στενότερης οικονομικής και στρατιωτικής ολοκλήρωσης

ΡΙΑΝΤ.--

«Κοινό όραμα για οικονομική, αναπτυξιακή και στρατιωτική ολοκλήρωση» μέσω 44 προγραμμάτων ανακοίνωσαν χτες οι διάδοχοι πρίγκιπες του θρόνου Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ και Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο πλαίσιο της πρώτης διμερούς συνάντησης του «Συντονιστικού Συμβουλίου» αμφοτέρων των χωρών στην Τζέντα της Σ. Αραβίας.

Πληροφορίες του σαουδαραβικού δικτύου «Αλ Αραμπίγια» αναφέρουν πως στη συνάντηση του «Συντονιστικού Συμβουλίου» αποφασίστηκε η επιτάχυνση της εφαρμογής συγκεκριμένων σχεδίων και προγραμμάτων, με κοινό στόχο «την προώθηση της διεθνούς θέσης των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας, ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, της πολιτικής, της ασφάλειας και της στρατιωτικής ολοκλήρωσης».

Κατά το κλείσιμο των εργασιών του διμερούς «Συντονιστικού Συμβουλίου», ο πρίγκιπας διάδοχος ΗΑΕ Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε οι δύο μεγαλύτερες αραβικές οικονομίες που έχουν τους δύο πιο σύγχρονους στρατούς. Οι οικονομίες της Σ. Αραβίας και των ΗΑΕ έχουν ΑΕΠ ίσο με ένα τρισ. δολάρια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ