Παρασκευή 8 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες εκτιμήσεις για επιβράδυνση της καπιταλιστικής ανάπτυξης

Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε πάλι τα επιτόκια δανεισμού

ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού (στο 17,75%) προχώρησε χτες η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, στο φόντο μιας διευρυνόμενης συζήτησης για την πορεία της τουρκικής οικονομίας και αρκετών ανησυχιών αστών που εκτιμούν ότι συρρικνώνονται τα περιθώρια για την καπιταλιστική ανάπτυξη της γειτονικής χώρας. Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έχει συνολικά αυξήσει τα επιτόκια κατά 4,25 ποσοστιαίες μονάδες σε κάτι παραπάνω από δύο βδομάδες. Στις ανακοινώσεις της έχει δηλώσει έτοιμη να προχωρήσει σε νέα μέτρα, αν χρειαστεί, προκειμένου να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ) που έγιναν γνωστές προχτές, η τουρκική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί το 2018 με ρυθμούς 4,5%. Τον περασμένο μήνα, η ΠΤ είχε εκτιμήσει μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Επίσης, για το 2019 και το 2020, εκτιμάται ότι η τουρκική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 4%.

Πιο αναλυτικά, η σχετική έκθεση αναφέρει ότι «στην Τουρκία η ανάπτυξη προβλέπεται ότι θα επιβραδυνθεί στο 4,5% το 2018 και στο 4% το 2019, καθώς οι καθυστερήσεις στη δημοσιονομική εξυγίανση και η επέκταση του προγράμματος στήριξης της πιστοληπτικής ικανότητας επιδεινώνουν την αναμενόμενη επιβράδυνση που ακολουθεί την περσινή ισχυρή ανάκαμψη... Σε χώρες με τέτοιο έλλειμμα εμπορικών συναλλαγών όπως της Τουρκίας, η εκπλήρωση εξωτερικών χρηματοδοτικών αναγκών θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ελάχιστες βδομάδες πριν στηθούν οι κάλπες των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 24 Ιούνη, χτες έγινε γνωστό ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP - είναι το σημαντικότερο κόμμα της αντιπολίτευσης) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου καταδικάστηκε για «εξύβριση» του Προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και συγγενών του και πρέπει να πληρώσει αποζημίωση 185.000 τουρκικές λίρες. Η «εξύβριση» αφορά, μεταξύ άλλων, κατηγορίες για μεταφορά μεγάλων ποσών στο εξωτερικό από την οικογένεια του Ερντογάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ