Παρασκευή 8 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΕΕ
Οικονομική σύγκλιση και ευρωπαϊκή δύναμη στρατιωτικών επεμβάσεων

Στην «ανάγκη για συμβιβασμούς» αναφέρθηκε η καγκελάριος απαντώντας στον Εμ. Μακρόν

Από παλιότερη συνάντηση Μέρκελ - Μακρόν

Copyright 2018 The Associated

Από παλιότερη συνάντηση Μέρκελ - Μακρόν
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Στο παζάρι και τους αναγκαίους συμβιβασμούς μεταξύ της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης για λογαριασμό των αστικών τάξεων, σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη και στόχο να γίνει η ΕΕ πιο ανταγωνιστική και πιο «ετοιμοπόλεμη» ιμπεριαλιστική δύναμη, αναφέρθηκε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο «Φόρουμ Ευρώπη» στο υπουργείο Εξωτερικών, με τίτλο «Επανεξετάζοντας την Ευρώπη - Η πολιτική και οι προοπτικές της ΕΕ».

Η καγκελάριος δήλωσε αισιόδοξη ότι θα υπάρξει συμφωνία για ένα κοινό σχέδιο, που θα παρουσιάσει μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 Ιούνη. Ενα γαλλογερμανικό συμβούλιο έχει προγραμματιστεί για τις 19 Ιούνη στο Βερολίνο.

«Νομίζω ότι θα πλησιάσουμε ο ένας στον άλλο με μεταρρυθμίσεις της νομισματικής ένωσης, αλλά αυτές οι μεταρρυθμίσεις στη νομισματική ένωση δεν είναι στην πραγματικότητα οι μόνες μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε», είπε αναφερόμενη στην κοινή ευρωπαϊκή Εξωτερική Πολιτική, στους μετανάστες και τις πολιτικές ασύλου, στην ανάπτυξη και καινοτομία και στην ασφάλεια.

«Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα λειτουργήσουν μόνο με συμβιβασμούς. Προσωπικά δεν βλέπω αυτά τα εκτεταμένα χρηματοδοτικά ταμεία, που θα διαχειρίζονται σε διακυβερνητικό επίπεδο, όπως προβλέπουν οι γαλλικές προτάσεις», επισήμανε. «Αλλά θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για τη σύγκλιση της Ευρωζώνης - κάτι περισσότερο από ό,τι για τις χώρες εκτός ευρώ», πρόσθεσε.

Η Μέρκελ εμφανίστηκε πιο κοντά στην πρόταση του Μακρόν για πιο στενή στρατιωτική συνεργασία στην ΕΕ και για μια κοινή στρατιωτική πρωτοβουλία επέμβασης της ΕΕ. «Υποστηρίζω την πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν: Λέω ότι μέσα ή πολύ κοντά στη δομημένη αμυντική ευρωπαϊκή συνεργασία (PESCO) πρέπει να έχουμε και μια κοινή δύναμη επέμβασης, που μπορεί να δράσει» και «πρέπει επίσης να συμμετέχει η Γερμανία».

Ο Μακρόν δεν είναι ικανοποιημένος μόνο με τη συνεργασία PESCO, της οποίας τις δομές θεωρεί επιπλέον πολύ «δυσκίνητες». Επιμένει για τη δημιουργία ενός «γρήγορου» και ικανού να σχεδιάζει στρατού, ενός συνασπισμού λίγων «πρόθυμων» κρατών της ΕΕ, αλλά και της Μ. Βρετανίας ακόμη και μετά το Brexit.

Ενας κοινός ευρωπαϊκός στρατός θα αναπτυχθεί αργά, απάντησε η Μέρκελ σε σχετική ερώτηση και συμπλήρωσε: «Αλλά θα έχουν κερδηθεί πολλά, αν εντατικοποιηθεί η συνεργασία και καταφέρουμε να μειωθεί ο αριθμός των οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιούμε από 178 σε 30. Αυτό δημιουργεί μια "κοινή επιχειρησιακή κουλτούρα"», επειδή οι στρατιώτες θα εκπαιδεύονταν για να λειτουργούν αυτά τα οπλικά συστήματα.

Η Γερμανία πρέπει να «αυξήσει σημαντικά» τον αμυντικό προϋπολογισμό της, στο 1,5% του ΑΕΠ της μέχρι το 2025. «Αυτό πρέπει να το καταφέρουμε», δήλωσε η Μέρκελ.

Σε σχέση με την κοινή Εξωτερική Πολιτική, που θα πρέπει να επιτύχει η ΕΕ, η καγκελάριος είπε ενδεικτικά: «Κάθε φορά που ένα ευρωπαϊκό κράτος - μέλος αποκτά μια μη μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα πρέπει να συντονίζεται πανευρωπαϊκά και να τις κάνει σχεδόν ευρωπαϊκές έδρες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνομιλίες για Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη και Λευκορωσία (2020-08-21 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το παζάρι για τις αλλαγές στην ΕΕ (2018-11-20 00:00:00.0)
«Απαντήσεις» σε τέσσερις «μεγάλες προκλήσεις για την Ευρώπη» (2018-06-19 00:00:00.0)
Παζάρι με στόχο τη θωράκιση των μονοπωλιακών τους ομίλων (2018-06-05 00:00:00.0)
Επί τάπητος σήμερα και αύριο φλέγοντα για τα μονοπώλια ζητήματα (2017-12-14 00:00:00.0)
Επενδύσεις και ισχυρή ΕΕ θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του γερμανικού κεφαλαίου (2017-07-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ