Παρασκευή 8 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Την επόμενη Τρίτη η συνάντηση Τραμπ - Κιμ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Στο επίκεντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών και ανταγωνισμών για την Ασία και τον Ειρηνικό παραμένει η Κορεατική Χερσόνησος, καθώς πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής που έχει κανονιστεί για τις 12 Ιούνη ανάμεσα στους ηγέτες των ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν, αντίστοιχα.

Πέρα από το ότι οι ΗΠΑ συνδέονται άμεσα με κάθε πιθανότητα να υπογραφεί οριστική συμφωνία ειρήνης στη Χερσόνησο (ως ένας από τους υπογράφοντες την προσωρινή ανακωχή μετά τον πόλεμο 1950 - 1953) η ίδια η διοργάνωση της Συνόδου επιβεβαιώνει την αυξανόμενη προσπάθεια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να «εδραιώσει» ακόμα πιο αποφασιστικό ρόλο στην περιφέρεια, για να αναμετρηθεί ακόμα πιο δυναμικά με την ορμητική δράση της Κίνας (που σημειωτέον μέχρι σήμερα ήταν ο στενότερος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας), αλλά και άλλων ισχυρών γεωπολιτικών συμφερόντων.

Χτες, το CNN επικαλούνταν αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης σύμφωνα με τους οποίους η Σύνοδος Τραμπ - Κιμ (που θα γίνει στη Σιγκαπούρη) ίσως διαρκέσει τελικά δύο μέρες, εφόσον εκφραστούν διαθέσεις για ταχύτερη πρόοδο στις εξελίξεις για τη Χερσόνησο.

Από τη μεριά της, η Κίνα καλωσορίζει μεν τη διοργάνωση της Συνόδου Ουάσιγκτον - Πιονγιάνγκ, αλλά την ίδια στιγμή υψώνει τους τόνους απέναντι στα σχέδια περαιτέρω «διείσδυσης» των ΗΠΑ στην περιοχή. Εντονη είναι η αντίδρασή της στην αναβάθμιση των σχέσεων ΗΠΑ - Ταϊβάν (μέσα από διάταγμα που υπέγραψε πριν από λίγους μήνες ο Τραμπ), κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για παραβίαση της αρχής της «ενιαίας Κίνας» αλλά και στήριξη ουσιαστικά των προσπαθειών απόσχισης της Ταϊπέι (που το Πεκίνο θεωρεί μέρος της κινεζικής επικράτειας).

Να σημειωθεί ότι χτες ξεκίνησαν στην Ταϊβάν πενθήμερες ασκήσεις με αληθινά πυρά, με το σενάριό τους να περιλαμβάνει την απόκρουση κινεζικής επίθεσης σε αεροπορική βάση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ