Παρασκευή 8 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥΤΙΝ
Επίδειξη ισχύος και χειραγώγηση του λαού

Τον 16ο «μαραθώνιο ερωτήσεων και απαντήσεων» σε απευθείας μετάδοση πραγματοποίησε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αυτήν τη φορά με ακόμα πιο εξελιγμένη τεχνολογία, με τηλεδιασκέψεις με πολίτες, υπουργούς, κρατικούς αξιωματούχους και αξιοποίηση των λεγόμενων «κοινωνικών δικτύων». Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ, υποβλήθηκαν πάνω από 2,5 εκατομμύρια ερωτήματα κάθε φύσης, ενώ η όλη διαδικασία διήρκεσε 4 ώρες και 20 λεπτά.

Το τηλεοπτικό αυτό «σόου», που επαναλαμβάνεται στη μακρά θητεία του Πούτιν στην προεδρία, αποτελεί πάντα μια ευκαιρία προβολής των προτεραιοτήτων της ρωσικής αστικής τάξης και μια εκτεταμένη προσπάθεια χειραγώγησης, που θέλει να περάσει την αντίληψη ότι ο αστός πολιτικός είναι ...κοντά στο λαό και επιλύει κάθε απλό ή πιο σύνθετο ζήτημα. Πολλές από τις απαντήσεις παραπέμπονταν σε υπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους, που έβγαιναν σε «παράθυρα». Στην αρχή του προγράμματος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα Γ' Παγκοσμίου Πολέμου, είπε χαρακτηριστικά: «Ο φόβος μίας αμοιβαίας καταστροφής θα έπρεπε να εμποδίζει τις παγκόσμιες δυνάμεις από το να επιτεθούν η μία στην άλλη και να προκαλέσουν έναν Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συνειδητοποίηση ότι ένας Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος θα μπορούσε να είναι το τέλος του πολιτισμού, θα πρέπει να μας εμποδίζει από το να πραγματοποιούμε επικίνδυνα βήματα παγκοσμίως». Επίσης χαρακτήρισε αντιπαραγωγικές τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ενώ σχετικά με την επέμβαση στη Συρία προς βοήθεια της συριακής κυβέρνησης, σημείωσε ότι ήταν μια πρακτική εφαρμογή των δυνατοτήτων της Ρωσίας και ότι δεν σκοπεύει να αποσύρει όλο το στρατό από εκεί.

Προβάλλοντας τη στρατιωτική ισχύ της χώρας του, σημείωσε ότι «καμία χώρα δεν πρόκειται στο εγγύς μέλλον να έχει το υπερόπλο "Αβανγκάρντ" (σ.σ. πρόκειται για την υπερηχητική κεφαλή που μπορεί να κατευθυνθεί με τεράστια ταχύτητα και να διαπεράσει κάθε άμυνα). Δεν μας ανησυχεί ότι αυτό κάποτε θα συμβεί, γιατί ήδη διαθέτουμε αυτό το σύστημα». Είπε ότι το αερομεταφερόμενο υπερηχητικό σύστημα «Kinzhal» είναι ήδη λειτουργικό και ότι έως το 2019 θα είναι και το «Αβανγκάρντ», ενώ το 2020 θα παραδοθεί ο βαλλιστικός πύραυλος «Sarmat».

Σημείωσε ότι τα σύγχρονα όπλα αποτέλεσαν την απάντηση στην αποχώρηση των ΗΠΑ, το 2002, από τη Συμφωνία Αντιβαλλιστικών Πυραύλων (ABM), που είχε υπογραφεί επί Σοβιετικής Ενωσης, όπως και στη μη τήρηση της συμφωνίας «New Start» για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών όπλων.

Σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι «η Δύση βλέπει τη Ρωσία ως απειλή και ανταγωνιστή, αλλά αυτή η προσέγγιση αποτελεί λάθος, όμως η Ρωσία πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της», ενώ για τη σύγκρουση στην Ουκρανία είπε ότι η μόνη λύση είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μινσκ, ενώ απέκλεισε την επιστροφή της Χερσονήσου της Κριμαίας.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία της χώρας, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι υπάρχει ανάπτυξη κατά 1,5% σε σχέση με πέρσι, κάτι που δεν είναι πολύ αλλά θεωρεί ότι «μπορεί να εξασφαλίσει μια συνεχή ανάπτυξη», ωστόσο αναγνώρισε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα και απαιτούνται πρόσθετα μέτρα, βελτίωση στις υποδομές, υποσχόμενος μια υποτιθέμενη πιο δίκαιη αναδιανομή του πλούτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ