Παρασκευή 8 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Ζητά κέντρα κράτησης προσφύγων εκτός ΕΕ

Σε επαφές με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκεται ο Δανός πρωθυπουργός

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Τη δημιουργία «κέντρου κράτησης» σε «όχι ιδιαίτερα ελκυστικούς τόπους» στην Ευρώπη, για τους αιτούντες άσυλο που έχουν απορριφθεί, προτείνει η κυβέρνηση της Δανίας και βρίσκεται σε συνεννοήσεις με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως είπε σε συνέντευξή του την Τρίτη ο Δανός πρωθυπουργός, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό το σχέδιο συζητιέται σε επίπεδο κυβερνήσεων και όχι ΕΕ, με την Αυστρία και άλλες χώρες, που δεν ήθελε να κατονομάσει, αλλά σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία πρόκειται για τη Γερμανία και την Ολλανδία.

«Θα έκανε μεγάλη διαφορά αν μπορούσε να δημιουργηθεί ένα στρατόπεδο, που δεν βρίσκεται σε ελκυστικές χώρες ασύλου αλλά αλλού», είπε εξηγώντας το σκεπτικό της πρότασης για μείωση και έλεγχο των προσφυγικών ροών προς τις «ελκυστικές» ευρωπαϊκές χώρες. Απέφυγε να κατονομάσει συγκεκριμένα σε ποια χώρα θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κέντρο απελάσεων, πάντως θα είναι εντός Ευρώπης αλλά εκτός ΕΕ, ξεκαθάρισε. Ενα «πιλοτικό σχέδιο» θα μπορούσε να ξεκινήσει πριν από το τέλος του έτους, είπε.

Θυμίζουμε ότι μια αντίστοιχα κυνική πρόταση για πλήρη έλεγχο των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών είχε κάνει τον περασμένο Φλεβάρη το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Δανίας. Σύμφωνα με τους σοσιαλδημοκράτες, οι πρόσφυγες θα έπρεπε να μην έχουν πλέον τη δυνατότητα να ζητούν άσυλο στα σύνορα ή στα κέντρα ασύλου της Δανίας. Οσοι έρχονται «αυθόρμητα» στη Δανία, να αποστέλλονται σε κέντρο υποδοχής εκτός Ευρώπης, για παράδειγμα στη Βόρεια Αφρική, ενώ εξετάζεται το αίτημά τους. Αλλά ακόμη και αν γίνει δεκτή η αίτηση ασύλου, ο πρόσφυγας δεν θα επιτρέπεται να εισέλθει στη Δανία, αλλά θα παραμένει στη χώρα διαμετακόμισης και η Δανία θα πληρώνει για τα έξοδα κάλυψης των αναγκών του.

Στο μεταξύ, η ολοένα και μεγαλύτερη ταύτιση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Δανίας με τους νεοφιλελεύθερους - συντηρητικούς του Ράσμουσεν και το εθνικιστικό - αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα Δανίας έχει προκαλέσει «ρωγμές» στο σοσιαλδημοκρατικό «μπλοκ» που παραδοσιακά στήριζε στη Βουλή το ΣΚΔ. Οπως δήλωσε η επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών, Μέτε Φρεντέρικσεν, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές (σ.σ. πριν τον Ιούνη του 2019) το ΣΚΔ θα επιδιώξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας και απέρριψε οποιαδήποτε συνεργασία με άλλα κόμματα του σοσιαλδημοκρατικού μπλοκ. «Δεν θέλω να είμαι στο "τιμόνι" μιας Δανίας που δεν έχει υπό έλεγχο τη μετανάστευση», εξήγησε η Φρεντέρικσεν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και ενίσχυση της Frontex (2018-06-14 00:00:00.0)
Μεγαλύτερη εμπλοκή και αύξηση των αμυντικών δαπανών (2017-05-06 00:00:00.0)
Διπολική ισορροπία (2015-06-19 00:00:00.0)
«Νέο ΠΑΣΟΚ» και στη ...Δανία (2012-03-16 00:00:00.0)
AFR (2008-07-17 00:00:00.0)
Ψέματα Ρασμούσεν για τα όπλα μαζικής καταστροφής (2004-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ