Παρασκευή 8 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση του κεφαλαίου

Ορκίστηκε χτες η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Ισπανίας υπό τον Πέδρο Σάντσεθ, που διαθέτει όμως μόνο 84 έδρες στις 350 της Βουλής. Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας (PSOE) μόνο με τη στήριξη της «νέας» σοσιαλδημοκρατίας των «Ουνίδος Ποδέμος» (της συμμαχίας των «Ποδέμος» και του μεταλλαγμένου ΚΚ Ισπανίας, μαζί με διάφορα εθνικιστικά περιφερειακά κόμματα) είχε καταφέρει να ανατρέψει με μομφή τον πρώην πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, με αφορμή το σκάνδαλο διαφθοράς.

Ιδιαίτερο στοιχείο, που προβάλλεται και από την εγχώρια σοσιαλδημοκρατία για να αποπροσανατολίσει από τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της κυβέρνησης, είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, με την έντονη παρουσία γυναικών υπουργών, 11 στους 17. Πρόκειται ωστόσο για γυναίκες - στελέχη που υπηρετούν εδώ και χρόνια τα συμφέροντα της αστικής τάξης της Ισπανίας και για κυβέρνηση που στηρίζει την καπιταλιστική βαρβαρότητα και τη συμμετοχή της Ισπανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Η πραγματικότητα για τους εργαζόμενους και τους νέους των λαϊκών στρωμάτων περιλαμβάνει ελαστική εργασία χωρίς δικαιώματα, που διευρύνεται, αυξάνοντας την εκμετάλλευση στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, καθώς επίσης εξώσεις και διευρυμένη φτώχεια, μη ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών στην 4η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ. Τα παραπάνω δεν αντιμετωπίζονται με αλλαγή «μείγματος διαχείρισης», αλλά με οργάνωση των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων, ένταση της ταξικής πάλης και ρήξη με το κεφάλαιο και την εξουσία του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ