Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΡΚΕΛ - ΜΑΚΡΟΝ
Συνομιλίες για Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη και Λευκορωσία

Από τις χτεσινές συνομιλίες στη νότια Γαλλία

Copyright 2020 The Associated

Από τις χτεσινές συνομιλίες στη νότια Γαλλία
ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη, τη Λευκορωσία αλλά και το πραξικόπημα στο Μάλι συνομίλησαν χτες μεταξύ άλλων ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν, τη γαλλική προεδρική εξοχική κατοικία.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει την κυριαρχία των μελών της στην Ανατολική Μεσόγειο, όταν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Γαλλία και Γερμανία μοιράζονται τον «ίδιο στρατηγικό στόχο», της «ευρωπαϊκής κυριαρχίας» και της «σταθερότητας» στην Ανατολική Μεσόγειο, πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι Γαλλία και Γερμανία «θα ενεργήσουν συντονισμένα» επιζητώντας την «αποκλιμάκωση των εντάσεων» και τον σεβασμό της κυριαρχίας.

«Ο καθένας μας έχει τα δικά του μέσα να το κάνει, έχουμε ο καθένας μας την ιστορία του. Πρέπει να λειτουργούμε συμπληρωματικά», ισχυρίστηκε ο Μακρόν. Από την πλευρά της η Μέρκελ σημείωσε ότι «αν Γερμανία και Γαλλία ενώσουν τις δυνάμεις τους θα έχουμε ενδιαφέρουσες λύσεις, θα επιτύχουμε την αποκλιμάκωση». «Χρειαζόμαστε σταθερότητα εκεί κι όχι ένταση», πρόσθεσε και τάχθηκε «υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσω συνομιλιών κι όχι μέσω της κλιμάκωσης της έντασης. Αυτό ισχύει για όλους τους εμπλεκόμενους», ενώ συμπλήρωσε πως Γαλλία και Γερμανία «δεν θα αποδεχθούμε επιθέσεις στην κυριαρχία κρατών - μελών της ΕΕ».

«Η Ευρώπη είναι δυνατή μόνο αν μιλά με μία φωνή», τόνισε η καγκελάριος αναφορικά με τις «διεθνείς κρίσεις», όπως στη Λιβύη, στην Ανατ. Μεσόγειο και στη Λευκορωσία.

Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την προχτεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλαδή ότι η ΕΕ «θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό των διαδηλωτών της Λευκορωσίας», ενώ ο Μακρόν συμπλήρωσε ότι «επαφίεται στο λαό της Λευκορωσίας να βρει μια λύση, όμως η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει». Μάλιστα ο Γάλλος Πρόεδρος πρότεινε να υπάρξει μεσολάβηση της ΕΕ για να ξεκινήσει διάλογος στη Λευκορωσία, «συμπεριλαμβάνοντας τη Ρωσία».

Αλλα θέματα συζήτησης ήταν το πραξικόπημα στο Μάλι, η εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το «Ταμείο Ανάκαμψης» και οι εξελίξεις σε Λίβανο και Λιβύη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ