Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Αντιδράσεις για νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τους γάμους παιδιών

Τις έντονες επικρίσεις έχει προκαλέσει στη Σομαλία η πρόταση βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος που προβλέπει τη νομιμοποίηση του γάμου στην εφηβεία, ακόμη και στην ηλικία των 10 ετών για κάποια κορίτσια.

Στη Σομαλία δεν ορίζεται βάσει νόμου κατώτατη ηλικία γάμου. Στοιχεία από κυβερνητική έρευνα που διεξήχθη φέτος δείχνει ότι σχεδόν το ένα τρίτο των κοριτσιών στη Σομαλία παντρεύονται πριν γίνουν 18 ετών, λίγο λιγότερα από τα μισά εξ αυτών προτού γίνουν 15. Η Ντίπα Παντιάν, εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, σημειώνει ότι «κάποιες οικογένειες παντρεύουν τις κόρες τους για να μειώσουν το οικονομικό τους βάρος ή για να κερδίσουν χρήματα. Αλλες το κάνουν διότι πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουν το μέλλον τους ή τις προστατεύουν».

Ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ανμπτιουέλι Μουντέι, ο οποίος παρουσίασε το νομοσχέδιο, δήλωσε στους συναδέλφους του ότι το έχουν ελέγξει ιερείς και τόνισε ότι «αυτό το νομοσχέδιο είναι το σωστό βάσει του Ισλάμ».

Η Ναντίφα Χουσέιν, που είναι υπεύθυνη για τρία καταφύγια στο Μογκαντίσου για γυναίκες που θέλουν να γλιτώσουν από την ενδοοικογενειακή βία, καταγγέλλει ότι σε αυτά μένουν πολλά κορίτσια που αναγκάστηκαν να παντρευτούν και κακοποιούνταν από τους συζύγους τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ