Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Επί τάπητος σήμερα και αύριο φλέγοντα για τα μονοπώλια ζητήματα

Με τα πλέον «πιεστικά» - όπως το ίδιο τα χαρακτηρίζει - θέματα που απασχολούν τη λυκοσυμμαχία για λογαριασμό των μονοπωλίων της, καταπιάνεται σήμερα και αύριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σήμερα Πέμπτη, στο «τραπέζι» θα τεθούν τα ζητήματα της άμυνας, της μετανάστευσης, των εξωτερικών σχέσεων και των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Αύριο Παρασκευή, η Σύνοδος για τη ζώνη του ευρώ θα καταπιαστεί με την ΟΝΕ και την τραπεζική ένωση, στο φόντο των σεναρίων για το μέλλον της ΕΕ και για αλλαγές που αφενός να θωρακίζουν τα όποια κοινά συμφέροντα των μονοπωλίων της, έναντι των ανταγωνιστών τους, αφετέρου να προωθούν τους αναγκαίους συμβιβασμούς ανάμεσα σε αντιτιθέμενα συμφέροντα των καπιταλιστικών κρατών που συνθέτουν τη λυκοσυμμαχία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αναμένεται να εκδώσει συμπεράσματα για τα φλέγοντα αυτά ζητήματα, παρά να σηματοδοτήσει την εκκίνηση του προβληματισμού για αποφάσεις που θα παρθούν εν ευθέτω χρόνω.

Περαιτέρω στρατιωτικοποίηση με το βλέμμα στους ανταγωνισμούς

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, στην καθιερωμένη προσκλητήρια επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, έχοντας ακριβώς κατά νου τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, ομνύει στην ενότητα, επικαλούμενος ως παράδειγμα έκφρασής της την απόφαση 25 κρατών για έναρξη συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, δηλαδή τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO).

Ο τομέας της «άμυνας» ιεραρχείται ψηλά, καθώς ολοένα και περισσότερο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων της ΕΕ υπαγορεύουν την ενεργότερη πολεμική εμπλοκή στα διάφορα μέτωπα των ανταγωνισμών, κυρίως στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Στο πλαίσιο αυτό, θα εξεταστεί και η συνεργασία με το ΝΑΤΟ, σε μια συζήτηση που θα γίνει παρουσία του γγ του Συμφώνου, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Σε μια κίνηση συμβολική της σημασίας που η ΕΕ αποδίδει στην κοινή στάση και δράση των κρατών - μελών στο πεδίο της παραπέρα στρατιωτικοποίησής της, η έναρξη της PESCO θα γιορταστεί με ειδικά αφιερωμένη εκδήλωση στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου.

Θα εξεταστεί επίσης το Μεταναστευτικό, ως προς την απόδοση των μέχρι σήμερα μέτρων που έχει λάβει η ΕΕ για την ανάσχεση μεταναστευτικών ροών (βλέπε σελίδα 9).

Ακόμα, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα υποβάλουν έκθεση σχετικά με την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, προκειμένου το Συμβούλιο να αποφασίσει για το αν θα ανανεώσει τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας. Ενώ, έπειτα από αίτημα του πρωθυπουργού του Βελγίου Σ. Μισέλ, θα συζητηθεί και η απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία τους στο Ισραήλ.

Τέλος, το Συμβούλιο θα αποφασίσει αν οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία μπορούν να περάσουν στην επόμενη φάση. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε χτες ψήφισμα με το οποίο χαιρετίζει την κοινή έκθεση που υπέβαλαν οι διαπραγματευτές της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου και συνιστά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκινήσει η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων.

Μέτρα για τις «μελλοντικές προκλήσεις και κρίσεις»

Την Παρασκευή, επί τάπητος θα τεθούν ΟΝΕ και τραπεζική ένωση, παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, και του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ. «Η βελτιωμένη οικονομική κατάσταση παρέχει την ευκαιρία να συζητηθούν οι μελλοντικές προκλήσεις και οι τρόποι αντιμετώπισης των μελλοντικών κρίσεων», αναφέρει ο Ντ. Τουσκ στην πρόσκλησή του.

Στο συνοδευτικό σημείωμα υποστηρίζει ότι η Σύνοδος αυτή διαφοροποιείται ως προς το ότι «σήμερα δεν υπάρχει κρίση που πρέπει να αντιμετωπιστεί, σήμερα η οικονομία της ζώνης του ευρώ πρόκειται να αναπτυχθεί με τον ταχύτερο ρυθμό σε μια δεκαετία». Οπως υποστηρίζει, τα ελλείμματα έχουν μειωθεί και η εμπιστοσύνη στην οικονομία έχει αποκατασταθεί, ως αποτέλεσμα «των πολλών μέτρων που έχουμε πάρει τα τελευταία δέκα χρόνια, τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο ΕΕ, για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών μας και την ανθεκτικότητα της ζώνης του ευρώ».

Τώρα είναι ώρα, αναφωνεί ο Ντ. Τουσκ, να συζητηθούν μέτρα θωράκισης των καπιταλιστικών οικονομιών έναντι μελλοντικών κινδύνων και κρίσεων που διαβλέπει λόγω «των γεωπολιτικών εντάσεων σε όλο τον κόσμο, του αυξημένου προστατευτισμού, της πιθανής επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, του αυξημένου κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με την αύξηση των παγκόσμιων επιτοκίων και τις απότομες διορθώσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών».

Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζει, θέτοντας την ατζέντα της επόμενης μέρας του κεφαλαίου, «πρέπει να προβληματιστούμε για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (...) πώς να διασφαλίσουμε ότι εμείς, τα κράτη - μέλη και η νομισματική ένωση στο σύνολό της, έχουμε τα κατάλληλα μέσα για την αντιμετώπιση των ενδεχόμενων σοκ».

Ο Τουσκ, υπενθυμίζοντας και τις προτάσεις των πέντε προέδρων για αλλαγές στην παραπάνω κατεύθυνση, αποτυπώνει και τις μεγάλες αντιθέσεις στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ανισομετρίας και του ανταγωνισμού, λέγοντας ότι αν και συνιστούν «ένα πλήρες σύνολο προτάσεων μεταρρύθμισης» και ενώ «υπάρχει συναίνεση για τον γενικό στόχο, τα κράτη - μέλη διαφέρουν στην εκτίμησή τους για το τι πρέπει να γίνει, καθώς και στον επείγοντα χαρακτήρα που αποδίδουν στο έργο αυτό», και κρούει τον κώδωνα ότι «ελλείψει πιέσεων στην αγορά, η συλλογική πολιτική βούληση για περαιτέρω πρόοδο έχει αποδυναμωθεί».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΕΕ και ΝΑΤΟ εγγυώνται μόνο πολέμους, προσφυγιά, φτώχεια (2018-12-13 00:00:00.0)
Διαπάλη και συμβιβασμοί σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων (2017-12-16 00:00:00.0)
Συνέρχεται σήμερα η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ (2017-02-03 00:00:00.0)
Οι λαϊκές θυσίες, προαπαιτούμενα κυβέρνησης - ΕΕ (2017-01-20 00:00:00.0)
Αποφάσεις κλιμάκωσης της στρατιωτικοποίησης και της αντιμεταναστευτικής πολιτικής (2015-06-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ