Παρασκευή 20 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι λαϊκές θυσίες, προαπαιτούμενα κυβέρνησης - ΕΕ

Copyright 2017 The Associated

Συζήτηση σχετικά με τα «Συμπεράσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης Δεκεμβρίου 2016», πραγματοποιήθηκε χτες στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Θυμίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκέμβρη επικεντρώθηκε στα ζητήματα της καπιταλιστικής ανάκαμψης, της ασφάλειας και στρατιωτικοποίησης της ΕΕ και της μετανάστευσης.

Σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας της ΕΕ, «σήμα κατατεθέν» της σχετικής συζήτησης ήταν η επιμονή στις αντιλαϊκές «μεταρρυθμιστικές προσπάθειες». «Για την ενίσχυση της ανάκαμψης της οικονομίας μας, το 2017 πρέπει να είναι έτος μεγάλων φιλοδοξιών για την ενιαία αγορά, τόσο σε ό,τι αφορά την εμβάθυνση όσο και τον εκσυγχρονισμό», αναφέρει χαρακτηριστικά στη γραπτή ενημέρωσή του προς τους ευρωβουλευτές ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ.

Στο όνομα της τρομοκρατίας και με πρόσχημα την αντιμετώπισή της συμφωνήθηκε επίσης ένταση των προσπαθειών ενίσχυσης της«άμυνας σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ». Στην πραγματικότητα, η συζήτηση αυτή αφορά στη δυνατότητα της ΕΕ να υπερασπίζει και με τα όπλα αν χρειάζεται τα συμφέροντα των μονοπωλίων της. Ετσι, συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας «σε θέματα εξωτερικής ασφάλειας σε όλους τους τομείς - από την έρευνα για τον τρόπο ανάπτυξης στρατιωτικών δυνατοτήτων, έως τον τρόπο διεξαγωγής των αποστολών και επιχειρήσεών μας» και η αναζήτηση «περισσότερων πόρων» κυρίως «σε εθνικό επίπεδο (...) αλλά και κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Για την εσωτερική ασφάλεια δόθηκε σήμα έντασης των μέτρων καταστολής στο εσωτερικό των κρατών - μελών στο όνομα της αποτροπής μελλοντικών τρομοκρατικών επιθέσεων.

Για την «ανάκτηση του ελέγχου της μετανάστευσης» το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε συνηγορήσει υπέρ της λήψης επιπλέον μέτρων καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών και τήρησης της συμφωνίας με την Τουρκία που έχει «σφραγίσει» τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων στην Ελλάδα. Τα μέτρα αποτροπής εισόδου στην ΕΕ επεκτείνονται και προς τη Βόρεια Αφρική, με «ένταση της εμπλοκής της ΕΕ για την ενίσχυση της ικανότητας αντιμετώπισης θεμάτων ασφαλείας», όπως αναφέρει ο Ντ. Τουσκ και θα εξεταστούν ειδικότερα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα, στις 3 Φλεβάρη.

Τέλος, το ΕΣ του Δεκέμβρη είχε ασχοληθεί με την κατάσταση στην Ουκρανία, ανάβοντας πράσινο φως για επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, αλλά και με το Brexit.

Η παρέμβαση του Σ. Ζαριανόπουλου

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση τόνισε τα εξής:

«Σε κάθε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αυξάνεται η αγωνία σας για οικονομική ανάκαμψη ...αλλά η καπιταλιστική μηχανή δεν λέει να πάρει πραγματικά μπροστά. Πυροδοτώντας αγριότερους ανταγωνισμούς, στρατιωτικοποίηση της Ενωσης, σκληρότερα αντιλαϊκά μέτρα παντού.

Αυτό για την Ελλάδα, των πολλών κυβερνητικών εναλλαγών, πάντα όμως με μνημόνια και απίστευτες λαϊκές θυσίες, μεταφράζεται απλά σε νέα μέτρα, δίχως τέλος, στην ουσία 4ο μνημόνιο. Η κυβερνητική κοροϊδία περί κακού ΔΝΤ και καλής Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποκαλύπτεται: η καπιταλιστική βαρβαρότητα με το όποιο πρόσωπο, ΔΝΤ, ευρωπαϊκοί θεσμοί, αστικές κυβερνήσεις, δεν εξανθρωπίζεται.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επίσης αντιλαϊκή αλλά ικανότερη των προηγούμενων στη λαϊκή σφαγή μεθοδεύει μέτρα (ομαδικές απολύσεις με βέλτιστες ευρωενωσιακές πρακτικές, ταφόπλακα στις Συλλογικές Συμβάσεις, γενίκευση της ευέλικτης εργασίας με ψίχουλα) για την ολοκλήρωση του 3ουμνημονίου της αλλά για πολλές δεκαετίες μετά απ' αυτό, με μόνιμο δημοσιονομικό "κόφτη" μονής αντιλαϊκής κατεύθυνσης:

Μόνιμα "ματωμένα" πλεονάσματα με μείωση αφορολόγητου στα χαμηλότερα εισοδήματα, νέοι φόροι και ΦΠΑ στο λαό, νέες μειώσεις μισθών - συντάξεων, κοινωνικών δαπανών και επιδομάτων.

Αυτά είναι τα προαπαιτούμενα - θυσίες για την ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ρύθμιση του χρέους που θα σημάνει μόνο νέο ζεστό χρήμα και φοροαπαλλαγές στις μεγάλες επιχειρήσεις, όχι λαϊκή ανακούφιση. Ανάκαμψη για κέρδη και ανταγωνιστικότητα, κατήφορος για το λαό.

Που με έναν τρόπο μπορεί να σταματήσει: με οργάνωση και αγώνα, τον εργατικό - λαϊκό παράγοντα μαχητικά στο προσκήνιο, ενίσχυση της δύναμής του, του ΚΚΕ, για ανατροπή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντεργατικά μέτρα και καταστολή διαψεύδουν τις κούφιες διακηρύξεις της ΕΕ (2018-12-12 00:00:00.0)
Διαπάλη και συμβιβασμοί σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων (2017-12-16 00:00:00.0)
Επί τάπητος σήμερα και αύριο φλέγοντα για τα μονοπώλια ζητήματα (2017-12-14 00:00:00.0)
Ανησυχίες για το μέλλον της ΕΕ... (2017-03-12 00:00:00.0)
Επί τάπητος όλα τα κρίσιμα για τα μονοπώλια της ΕΕ ζητήματα (2016-12-17 00:00:00.0)
Η αντιλαϊκή επίθεση συνεχίζεται ανεξαρτήτως του μείγματος διαχείρισης (2014-07-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ