Παρασκευή 20 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Τρέχει» την ατζέντα του κεφαλαίου σε όλα τα επίπεδα

Με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας συναντήθηκε χτες ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας και Δράσης για το Κλίμα που επισκέφθηκε την Ελλάδα

Eurokinissi

Με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας συναντήθηκε χτες ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας και Δράσης για το Κλίμα που επισκέφθηκε την Ελλάδα
Ο στόχος του εγχώριου κεφαλαίου για «αναβάθμιση» του ρόλου του στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με επίκεντρο την Ενέργεια, όπως και συνολικά το «πρόγραμμα δράσης» της επόμενης περιόδου για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, κυριάρχησαν χτες στην ατζέντα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Στοχοπροσήλωση στην πολιτική «απελευθέρωσης» της Ενέργειας

«Τα ενεργειακά δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης» εκτιμούσε, χτες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διαβεβαιώνοντας κάθε ενδιαφερόμενο ότι η κυβέρνηση παραμένει «προσηλωμένη στην πολιτική "απελευθέρωσης" της εγχώριας αγοράς Ενέργειας». Τη στάση αυτή της κυβέρνησης εξήρε κατά τη χτεσινή του επίσκεψη στη χώρα μας ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας και Δράσης για το Κλίμα, Μ. Κανιέτε, ο οποίος εξέφρασε, εκ μέρους της Επιτροπής, ικανοποίηση για τη «θετική στάση» που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση «στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του μνημονίου»...

Ο επίτροπος συναντήθηκε αρχικά με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της συνάντησης «αναγνωρίστηκε ο κεντρικός ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου». Επίσης, εκφράστηκε η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επενδυτικά σχέδια της κυβέρνησης (IGB, TAP, σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης κ.ά.) με στόχο την εκμετάλλευση και ανάπτυξη των «πλεονεκτημάτων της χώρας, με προεξάρχουσα τη στρατηγική γεωγραφική της θέση, με επενδύσεις και ανάπτυξη των ενεργειακών υποδομών».

Πρόκειται για ξεκάθαρα ταξικό στρατηγικό στόχο, των μονοπωλιακών ομίλων του χώρου της Ενέργειας, που υπηρετείται διαχρονικά από όλες τις αστικές κυβερνήσεις και που ανάμεσα σε άλλα εντάσσει την Ελλάδα πιο βαθιά στις οξυμένες αντιθέσεις της περιοχής μας, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και οδεύσεων, την ώρα βέβαια που έτσι κι αλλιώς - παρά τις προσδοκίες που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση - ο λαός βυθίζεται στην ενεργειακή φτώχεια.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος συναντήθηκε επίσης και με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκη, και ενημερώθηκε ειδικότερα για τις ενέργειες που προωθεί το υπουργείο στην κατεύθυνση εφαρμογής της «κοινοτικής νομοθεσίας», ενώ έλαβε και τη διαβεβαίωση ότι το θεσμικό πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της ενεργειακής αγοράς θα έχει ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν ορισθεί.

Φυσικά, η «επιτυχής» κατάληξη που υπήρξε στην απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ, ως τυπική προϋπόθεση για την οριστική πώληση ποσοστού της στην κινεζική «State Grid» δεν θα μπορούσε να λείπει από τη συζήτηση, γεγονός για το οποίο ο Μ. Κανιέτε εξέφρασε την ικανοποίησή του «για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί».

Τέθηκε επίσης εκ νέου το ζήτημα ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, με τον επίτροπο να υπενθυμίζει ότι η κατεύθυνση της ΕΕ προβλέπει την αποκρατικοποίηση του 66% της επιχείρησης, όπως επίσης και το ότι οι νέοι «επενδυτές» θα πρέπει να είναι ανεξάρτητοι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου «σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα», δίνοντας έτσι και το περίγραμμα των υποψηφίων που μπορούν να αποκτήσουν το πλειοψηφικό ποσοστό της εταιρείας.

Με την ατζέντα του κεφαλαίου ο κυβερνητικός προγραμματισμός

Στο μεταξύ, τα προτάγματα του κεφαλαίου, σε όλα τα επίπεδα, ιεραρχούνται στην ατζέντα του κυβερνητικού προγραμματισμού για το επόμενο διάστημα, που θα απασχολήσει τις συνεδριάσεις του ΚΥΣΟΙΠ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής) και του ΚΥΣΚΟΙΠ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής).

Σήμερα, συνεδριάζει το ΚΥΣΟΙΠ για «την εθνική στρατηγική για τις δημόσιες συμβάσεις» και τη «θεσμοθέτηση δράσεων για την εντατικοποίηση και αποτελεσματικότητα των ελέγχων της αγοράς».

Τα μέλη των δύο οργάνων ενημερώθηκαν για τις προτεραιότητες με επιστολή του Γ. Δραγασάκη, όπου ανάμεσα στα άλλα εντάσσονται ζητήματα όπως η παρακολούθηση της υλοποίησης των επενδύσεων των προηγούμενων «αναπτυξιακών νόμων» και η ενεργοποίηση του νέου «αναπτυξιακού νόμου», η πορεία υλοποίησης των έργων στις υποδομές, το Αναπτυξιακό Υπόδειγμα και Αναπτυξιακή Στρατηγική, τα θέματα της ποντοπόρου ναυτιλίας, ο ενεργειακός σχεδιασμός, η ψηφιακή πολιτική, η πολιτική για τις τηλεπικοινωνίες, το ζήτημα των τυχερών παιχνιδιών, το παράλληλο και εναλλακτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Την ίδια ώρα, το ΚΥΣΚΟΙΠ θα απασχολήσουν τα θέματα της παρέμβασης του καπιταλιστικού κράτους σε μια σειρά ζητήματα που - ανάμεσα σε άλλα - αφορούν και το ζήτημα της «κοινωνικής συνοχής» - ταξικής ειρήνης που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, ως έναν από τους όρους για την επιχείρηση καπιταλιστικής ανάκαμψης. Οι τίτλοι είναι και εδώ ενδεικτικοί: Τοπικές και περιφερειακές δομές κοινωνικού κράτους, Οικονομικά του κοινωνικού κράτους, Ομαλή Μετάβαση και Λειτουργία του ΕΦΚΑ, Στρατηγική για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό πρόβλημα, Στρατηγική για την επιστημονική έρευνα, Πολιτική φαρμάκου, Πρόσβαση σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, Πολιτική για την καταπολέμηση αδήλωτης εργασίας, καθώς και ζητήματα που αφορούν τον αθλητισμό, τον πολιτισμό κ.τ.λ.

Η κυβέρνηση βέβαια θα επιχειρήσει να εμφανίσει τα παραπάνω ως απόδειξη του αφηγήματος της «δίκαιης» καπιταλιστικής ανάκαμψης. Επιπλέον, όπως δείχνουν και οι - καθόλου τυχαίες - διαρροές απ' το χτεσινό Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε παρουσία του Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, περί εντολών του να βγουν «όλα στο φως» σε ό,τι αφορά τα δάνεια σε ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα, με αφορμή και το προσχέδιο πορίσματος της σχετικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που παραδόθηκε προχτές στα κόμματα, θα προσπαθήσει να «σηκώσει» τα ζητήματα της «διαπλοκής» και εξυγίανσης τάχα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

Ενταγμένος στην ίδια προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού είναι και ο σχεδιασμός του Μαξίμου για εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων στη διακυβέρνηση. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν περιοδείες υπουργών για απολογισμό και ενημέρωση για το «σχέδιο εξόδου απ' την κρίση», αλλά και ενδεχομένως μεγάλη πολιτική εκδήλωση με ομιλητή τον Αλ. Τσίπρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ