ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Ξεκινούν η υποβολή αιτήσεων και ο Γολγοθάς για χιλιάδες εργατικές οικογένειες

Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση για το θέμα των παιδικών σταθμών
Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση για το θέμα των παιδικών σταθμών
Ξεκινά η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων των γονιών για τη δωρεάν φιλοξενία των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. Η έναρξη αυτής της διαδικασίας, όπως κάθε χρόνο, σηματοδοτεί το ξεκίνημα ενός Γολγοθά για χιλιάδες οικογένειες, αφού ο φόβος του αποκλεισμού από το πρόγραμμα σημαίνει πως θα πρέπει να βρουν κάποια λύση για το παιδί τους, ώστε να μπορούν να δουλέψουν ή να ψάξουν για δουλειά. Επιπλέον, φέτος θα έρθουν αντιμέτωποι και με ένα πρόσθετο πρόβλημα, αφού - σύμφωνα με στοιχεία των δήμων - από τη νέα σχολική χρονιά θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερο έλλειμμα θέσεων για βρέφη και νήπια στους δημοτικούς σταθμούς και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απολύσεων εργαζομένων που είναι συμβασιούχοι.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η προθεσμία που θα δοθεί στους γονείς για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ θα είναι 20 μέρες. Οι αιτήσεις θα κατατίθενται μόνο ηλεκτρονικά. Φέτος θα υπάρχουν αλλαγές σε ό,τι αφορά τα οικονομικά κριτήρια, καθώς θα πρέπει να δηλώνονται και τα πενιχρά επιδόματα, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει ένας επιπλέον παράγοντας που μπορεί να αποκλείσει χιλιάδες οικογένειες. Επίσης, σε 185 δήμους όπου υπάρχουν οι υποδομές δεν θα παρέχεται η δωρεάν φιλοξενία σε παιδιά ηλικίας 4 - 5 ετών, καθώς αυτά θα μπορούν να εγγραφούν στο Προνήπιο. Επειδή όμως οι θέσεις σε πολλές περιπτώσεις δεν φτάνουν, αν κάποιο παιδί μείνει εκτός και ο γονιός του το εγγράψει σε παιδικό σταθμό, θα μπορεί να το κάνει αλλά θα πληρώσει τα έξοδα.

Πάντως, πολλοί δήμοι επικαλούνται την υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής για να προχωρήσουν στο κλείσιμο παιδικών σταθμών! Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του δήμου Αθηναίων. Το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθήνας έχει ξεκαθαρίσει πως αν ίσχυε η υποχρεωτική δίχρονη Προσχολική Αγωγή για το δήμο Αθήνας από την επόμενη σχολική χρονιά, τότε θα έκλειναν φέτος περισσότεροι παιδικοί σταθμοί. Αντί λοιπόν να ενισχυθούν και τα νηπιακά τμήματα (2,5 - 4 χρόνων) των παιδικών σταθμών για να καλύπτουν περισσότερα παιδιά στις γειτονιές της Αθήνας και, πολύ περισσότερο, να δημιουργηθούν βρεφικά τμήματα (από 6 μηνών έως 2,5 ετών), που είναι ελάχιστα, η δημοτική αρχή σπεύδει να μειώσει θέσεις και να βάλει λουκέτα στους παιδικούς σταθμούς.

Στόχος είναι ο αριθμός των παιδιών που θα φιλοξενηθούν την επόμενη σχολική χρονιά (2018 - 2019) μέσω του ΕΣΠΑ να υπερβεί τις 110.000, από 106.000 που ήταν πέρυσι. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η αρχική χρηματοδότηση του προγράμματος ανέρχεται στα 205 εκατ. ευρώ, όσο ήταν και τη σχολική χρονιά 2017 - 2018, με τη διαφορά ότι φέτος είναι αυξημένη η εθνική συμμετοχή. Συγκεκριμένα, από το ΠΔΕ θα διατεθούν 137.707.642 εκατ. ευρώ, από 132 εκατ. πέρυσι, και τα υπόλοιπα 67.292.158 εκατ. ευρώ καλύπτονται με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 - 2010. Πέρυσι το αντίστοιχο ποσό ήταν 73 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η χρηματοδότηση αναμένεται να φτάσει τα 220 εκατ. ευρώ, από 216 εκατ. που διατέθηκαν τελικά για τη σχολική χρονιά 2017 - 2018.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε πάντως ότι πέρυσι έμειναν εκτός παιδικών σταθμών περίπου 55.000 παιδιά, αφού αυτός ήταν ο αριθμός των αιτήσεων που δεν έγιναν δεκτές στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για δωρεάν φιλοξενία. Ο αριθμός αυτός ήταν ακόμα μεγαλύτερος, αφού υπάρχουν και οι οικογένειες που δεν έκαναν καν αίτηση, καθώς έχουν αποκλειστεί εκ των προτέρων εξαιτίας των κριτηρίων που μπαίνουν στο πρόγραμμα. Αντίστοιχη, ίσως και πιο οξυμένη, αναμένεται να είναι η κατάσταση φέτος.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Βάζει λουκέτο σε παιδικούς σταθμούς!

Ανακοίνωση των Κομματικών Οργανώσεων Α' Πειραιά του ΚΚΕ

«Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο καθαρά αποκαλύπτεται το καλά οργανωμένο σχέδιο για υποβάθμιση του στοιχειώδους δημοτικού δικτύου Προσχολικής Αγωγής που υπάρχει και για ενίσχυση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα».

Αυτό τονίζουν με ανακοίνωσή τους οι Κομματικές Οργανώσεις Α' Πειραιά του ΚΚΕ, με αφορμή το κλείσιμο τριών ακόμα παιδικών σταθμών στον δήμο Πειραιά. Οπως τονίζουν ανάμεσα σε άλλα: «Με το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) 99/2017, το οποίο η δημοτική αρχή Μώραλη γνωρίζει τουλάχιστον από τον περασμένο Σεπτέμβρη, καθορίζονται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών που λειτουργούν ή θα ιδρυθούν εντός των δήμων. (...)

Οι τρεις σταθμοί του δήμου Πειραιά (βρεφικός και παιδικός Αλκιβιάδου, παιδικός Ρούμελης) κλείνουν γιατί δεν έχουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας. Σύμφωνα επίσης με το ΠΔ 99/2017, όλοι οι σταθμοί των δήμων που ήδη λειτουργούν οφείλουν να συμμορφωθούν πλήρως στις διατάξεις του, εντός προθεσμίας πέντε ετών από τη δημοσίευσή του. Με βάση αυτό, η δημοτική αρχή Μώραλη υπολογίζει ότι μέχρι το 2022 θα κλείσουν επιπλέον 18 σταθμοί, αφήνοντας τα πέντε διαμερίσματα του δήμου Πειραιά με μόλις δύο βρεφονηπιακούς σταθμούς! Πρακτικά δημιουργείται μια εκρηκτική κατάσταση, με ακόμα λιγότερες θέσεις για βρέφη και νήπια στους δημοτικούς σταθμούς για τη νέα χρονιά. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι των σταθμών, που είναι όμηροι των ευκαιριακών εργασιακών σχέσεων, ζουν με τον κίνδυνο της ανεργίας.

Είναι γεγονός ότι στο δήμο μας οι περισσότεροι σταθμοί δεν πληρούν τις προδιαγραφές για την ουσιαστική φροντίδα και αγωγή των παιδιών μας. Αυτοί φυσικά και πρέπει να κλείσουν, αφού είναι επικίνδυνοι για τα παιδιά μας. Το βασικό, όμως, πρόβλημα είναι ότι έχουμε πολύ λίγους βρεφονηπιακούς σταθμούς, που δεν καλύπτουν τις υπάρχουσες ανάγκες. Ειδικά στους βρεφικούς σταθμούς οι ελλείψεις είναι παραπάνω από τραγικές. Κυβέρνηση και δημοτική αρχή, αντί να πάρουν άμεσα μέτρα να δημιουργήσουν νέους, σύγχρονους, πλήρως εξοπλισμένους σταθμούς, πετάνε ο ένας "το μπαλάκι της ευθύνης" στον άλλον, προγραμματίζουν λουκέτο σχεδόν σε όλους τους σταθμούς του δήμου, σε τελική ανάλυση μας λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τις ανάγκες των παιδιών μας.

Απαιτούμε να μην κλείσει κανένας βρεφονηπιακός σταθμός, να βρεθούν άμεσα κατάλληλοι χώροι για τη μεταφορά και δημιουργία νέων!

(...) Το ΚΚΕ σταθερά παλεύει για δημόσιους και δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά. Αγωνιζόμαστε για: Σύγχρονο δίκτυο παιδικών σταθμών, τόσων που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών, με κτίρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών. Η θέση των παιδιών στις δομές πρέπει να εξασφαλίζεται από το κράτος δημόσια και δωρεάν, χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα των γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών, ειδικού παιδαγωγικού, ειδικού επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι) και βοηθητικού προσωπικού. Η σίτιση να γίνεται με ευθύνη του κράτους, για όλα τα παιδιά, με το αναγκαίο προσωπικό».

«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Παρέμβαση με αφορμή το πρόσφατο συνέδριο της Ομοσπονδίας

«

Αλλο ένα συνέδριο προστέθηκε στο ενεργητικό της Ομοσπονδίας, όπου ήταν διάχυτος ο εκφυλισμός και η συνειδητή υποβάθμιση των εργασιών του, αφού για ακόμη μία φορά περιορίστηκε ασφυκτικά ο χρόνος των τοποθετήσεων και έληξαν οι εργασίες του χωρίς να ληφθούν αποφάσεις αντάξιες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε». Αυτά υπογραμμίζει, ανάμεσα στα άλλα, ανακοίνωση της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών» για το 22ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος που διεξήχθη στην Κυλλήνη.

«Οι άδειες θέσεις στην αίθουσα του συνεδρίου και κυρίως την δεύτερη μέρα, όπου σύμφωνα με το πρόγραμμα έπρεπε να συνεχιστούν οι τοποθετήσεις για τα εργασιακά μας θέματα, καταδεικνύει ότι η επιλογή των χλιδάτων ξενοδοχείων σε ειδυλλιακές περιοχές για την πραγματοποίηση των "εργασιών" των συνεδρίων, αποτελούν χρόνια τώρα το μέσον χειραγώγησης και ανταμοιβής όλων αυτών των αντιπροσώπων που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια των παρατάξεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού, για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν μέσω της ανοχής και της σιωπής τους στο τσάκισμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων», προσθέτει η ανακοίνωση.

«Ακόμη και αυτό το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου αποκαλύπτει ότι ο προσανατολισμός των "διεκδικήσεών" τους είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των προθέσεων της κυβέρνησης: "Να βγούμε νικητές στη μάχη με τις φλόγες". Δηλαδή, εμείς οι εργαζόμενοι να υπερβούμε όλα αυτά τα εμπόδια που μας βάζουν για την άσκηση των καθηκόντων μας και για ακόμη μία φορά να δουλεύουμε, χωρίς χρονικά όρια και με απλήρωτη υπερεργασία. Χωρίς να έχουμε τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας. Διακινδυνεύοντας τη ζωή μας με τον πεπαλαιωμένο μηχανολογικό και ατομικό εξοπλισμό. Ξεσπιτωμένοι στα πανάκριβα κοσμοπολίτικα νησιά χωρίς τη στοιχειώδη υποστήριξη, για να "κερδηθεί" μία μάχη που έχουν ήδη προδιαγράψει την έκβαση της όλες οι κυβερνήσεις από το 1998 και μετά, με τις πολιτικές που άσκησαν σε βάρος της πυρασφάλειας της χώρας, της προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων και των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Πολιτικές που έστειλαν στον τάφο 35 αξιόλογους συναδέλφους μας, καθώς και δεκάδες συμπολίτες μας το 2007 και όχι μόνο. Αυτήν λοιπόν την κατεύθυνση έχει το προεδρείο αλλά και όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις. Καμία πρόταση και καμία απόφαση για έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων, παρά μόνο διαπιστώσεις», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Καταψήφισαν δε «όλοι τους την πρόταση που κατάθεσε η ΕΑΚΠ με ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κινητοποιήσεων, που θα ξεκινούσαν αμέσως μετά τη λήξη του συνεδρίου».

Συλλήψεις για την επίθεση στην Ελληνοαμερικανική Ενωση

Δύο άτομα συνελήφθησαν προχτές, ένας άντρας και μια γυναίκα 26 και 23 χρόνων, για την επίθεση στην Ελληνοαμερικανική Ενωση. Κατά τη διάρκεια έρευνας στην κατοικία της 23χρονης, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν: Πιστόλι μάρκας GLOCK, δύο γεμιστήρες, 100 φυσίγγια των 9 mm, αλεξίσφαιρο γιλέκο, θήκη όπλου χειρός και τρεις αντιασφυξιογόνες μάσκες. Οι δυο συλληφθέντες, που εντοπίστηκαν να κινούνται με μηχανή στην περιοχή των Εξαρχείων, προσήχθησαν προχτές το απόγευμα στην Κρατική Ασφάλεια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στην κατοχή τους βρέθηκαν σφυριά και μπογιές. Επιπροσθέτως, αντιμετωπίζουν και την κατηγορία της ληστείας, καθώς κατά την εισβολή τους στην Ελληνοαμερικανική Ενωση άρπαξαν από τον φύλακα το τσαντάκι του, που περιείχε προσωπικά αντικείμενα, θεωρώντας ίσως ότι ήταν αστυνομικός που κουβαλούσε πάνω του όπλο.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα, που άσκησε σε βάρος τους διώξεις για διατάραξη κοινής ειρήνης, διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας, οπλοκατοχή, οπλοφορία οπλοχρησία από κοινού, παράνομη βία από κοινού, ληστεία από κοινού (κακούργημα), απείθεια, άρνηση δακτυλοσκόπησης. Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στον ανακριτή. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, η 23χρονη είναι «γνωστή» στην Κρατική Ασφάλεια, καθώς έχει συλληφθεί και προσαχθεί αρκετές φορές στο παρελθόν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ