ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ - «ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»
Δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ανακοίνωσε η ΕΕ

Η ΕΕ προχώρησε σε αντικυρώσεις μετά τους αμερικανικούς δασμούς (εδώ ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ)

Associated Press

Η ΕΕ προχώρησε σε αντικυρώσεις μετά τους αμερικανικούς δασμούς (εδώ ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ)
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Φουντώνουν οι κόντρες των μονοπωλίων ΗΠΑ - ΕΕ, μετά και από τη χτεσινή, αναμενόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ να επιβάλει, από αύριο Παρασκευή, δασμούς ύψους 25% σε σειρά αμερικανικών προϊόντων, αξίας περίπου 2,8 δισ. ευρώ, που εισάγονται σε χώρες της ΕΕ μετά την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για δασμούς 25% σε εισαγόμενο χάλυβα και 10% σε εισαγόμενο αλουμίνιο. Ανάμεσα στα αμερικανικά προϊόντα που θα ακριβύνουν από το επόμενο διήμερο είναι προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, αγροτικά προϊόντα (όπως το καλαμπόκι και τα φιστίκια), μπέρμπον, ρούχα από ύφασμα τζιν και οι μοτοσυκλέτες «Χάρλεϊ Ντέιβιντσον».

Η επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Σεσίλια Μάλμστρομ, ανακοίνωσε τα αντίποινα, υποστηρίζοντας ότι λαμβάνονται «απρόθυμα» και μόνο επειδή πρώτες οι ΗΠΑ προχώρησαν «μονομερώς και αδικαιολόγητα» στην επιβολή δασμών. Πρόσθεσε ότι τα εμπορικά αντίποινα της ΕΕ είναι «ανάλογα και ευθυγραμμισμένα» με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και ότι θα μπορούσαν να αναιρεθούν εάν και οι ΗΠΑ άρουν τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Η εξέλιξη προσθέτει ένταση στον ήδη οξυμένο εμπορικό ανταγωνισμό ΗΠΑ - ΕΕ, που δεν αποκλείεται να κλιμακωθεί περαιτέρω εφόσον ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κάνει πράξη και την απειλή του για δασμούς και στις εισαγωγές ευρωπαϊκών, μεταξύ άλλων, αυτοκινήτων. Το πρακτορείο «Ρόιτερς», μάλιστα, χτες μετέδωσε ότι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν ήδη καταρτίσει επίσης λίστα για δασμούς από 10% έως 50% σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα αξίας 3,6 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία.

Δεν είναι μόνο η ΕΕ που έχει αποφασίσει εμπορικά αντίποινα. Πριν λίγες βδομάδες, ο Καναδάς ανακοίνωσε αντίποινα ύψους 12,5 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα από την 1η Ιούλη. Το Μεξικό επίσης επέβαλε πριν ένα 15ήμερο δασμούς σε σειρά αμερικανικών προϊόντων, όπως χοιρινό κρέας, μπέρμπον και ορισμένα προϊόντα μεταποίησης.

Με φόντο τον οξυμένο εμπορικό ανταγωνισμό, αυξάνεται και η ένταση στις διατλαντικές σχέσεις και σε άλλα επίπεδα. Το περασμένο 48ωρο, ο Γερμανός Πρόεδρος, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στο πλαίσιο ομιλίας που εκφώνησε στο Λος Αντζελες με αφορμή πολιτιστική εκδήλωση, εξέφρασε «ανησυχία» για το μέλλον των διατλαντικών σχέσεων, επισημαίνοντας: «Η ζημιά από το σημερινό σοκ θα μπορούσε να είναι βαθύτερη, μακροχρόνια και κυρίως ανεπανόρθωτη. Η συζήτηση (στη Γερμανία) για το πώς να προχωρήσουμε είναι αντίστοιχα πολύχρωμη. Υπάρχουν εκείνοι που λένε: "Η Ευρώπη πρέπει τελικά να σταθεί στα πόδια της, η Αμερική ούτε θέλει ούτε μπορεί πλέον να μας προστατεύει". Μερικοί λένε: "Ας βρούμε νέους εταίρους, με την Κίνα μπορούμε να προστατέψουμε καλύτερα το ελεύθερο εμπόριο και το κλίμα από ό,τι με την κυβέρνηση των ΗΠΑ". Και άλλοι λένε: "Η Γερμανία πρέπει τώρα να πλησιάσει τη Ρωσία ξανά"».

ΡΩΣΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανησυχία για τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στο Διάστημα

Η ρωσική κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να δημιουργήσει ξεχωριστό σήμα διαστημικού στρατού, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Την επισήμανση αυτή έκανε χτες η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα. Μάλιστα, σχολίασε ότι αυτό που κάνει πιο ανησυχητική τη δήλωση είναι το γεγονός ότι «αυτό γίνεται με στόχο την κυριαρχία των ΗΠΑ στο Διάστημα» και πρόσθεσε πως «η στρατιωτική συσσώρευση στο Διάστημα, ιδίως μετά την ανάπτυξη των όπλων εκεί, θα είχε αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις στη στρατηγική σταθερότητα και τη διεθνή ασφάλεια». Η διπλωμάτης κατέληξε ότι η Ρωσία «έχει μια θεμελιωδώς διαφορετική θέση και αποδίδει προτεραιότητα στη χρήση και εξερεύνηση του χώρου αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς», σημειώνοντας ότι «τα τελευταία χρόνια προωθήσαμε μια σειρά πρωτοβουλιών για την πρόληψη ενός αγώνα διαστημικών εξοπλισμών. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με ενεργητικό έργο προς αυτήν την κατεύθυνση, με στόχο την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων».

Είναι χαρακτηριστικό δε ότι υπενθύμισε πως «στο παρελθόν οι ΗΠΑ είχαν επιδιώξει την επίτευξη στρατιωτικής υπεροχής, αλλά όλη αυτή η προσπάθεια οδήγησε σε μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών με τρομερή κλιμάκωση στη διεθνή σκηνή» και κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση «να επιδείξει κοινή λογική και να αποφύγει να επαναλάβει λάθη που έκανε στο παρελθόν».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Ρογκοζίν, που προειδοποίησε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος «ανοίγει το κουτί της Πανδώρας» και επανέλαβε ότι «η Συνθήκη για το Διάστημα, που υπογράφηκε από τη Σοβιετική Ενωση, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, απαγορεύει τη συμμετοχή οποιωνδήποτε τύπων όπλων μαζικής καταστροφής στο Διάστημα». Βεβαίως η σημερινή Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με την ΕΣΣΔ και τη φιλειρηνική της πολιτική, που πρωτοστατούσε στην προσπάθεια μείωσης των εξοπλισμών και των πυρηνικών όπλων. Σε αντίθεση ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός ΗΠΑ - Ρωσίας έχει σχέση με τα συμφέροντα ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων σε βάρος των λαών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΤΤΑΒΑ.-- Η Γερουσία του Καναδά ενέκρινε νομοθετική ρύθμιση για τη νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας για «ψυχαγωγικούς» σκοπούς, μία μέρα αφού εγκρίθηκε από την Κάτω Βουλή, ανοίγοντας το δρόμο για την ελεύθερη χρήση και παραγωγή της από το Σεπτέμβρη, προάγοντας παραπέρα τη ναρκω-κουλτούρα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η καναδική εταιρεία παραγωγής ανταλλακτικών αυτοκινήτων «Magna International» υπέγραψε συμφωνία με την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία «Beijing Automotive Group Co., Ltd. -BAIC Group» που κατασκευάζει το εξελιγμένο όχημα νέας ενεργειακής τεχνολογίας (NEV), με στόχο τη συγκρότηση δύο κοινοπραξιών παραγωγής του στην Κίνα.

ΝΤΙΤΡΟΪΤ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Το αμερικανικό μονοπώλιο αυτοκινητοβιομηχανίας «Ford» και το γερμανικό «Volkswagen» υπέγραψαν το βράδυ της Τρίτης μνημόνιο κατανόησης για τη διερεύνηση «στρατηγικής συμμαχίας στο πλαίσιο ενίσχυσης της θέσης τους έναντι του ανταγωνισμού».

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Αντιπροσωπεία αξιωματούχων από την Ερυθραία έφθασε χτες στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, για ειρηνευτικές διαβουλεύσεις με ομολόγους τους μετά την πρόσφατη αλλαγή ηγεσίας και την ανάληψη καθηκόντων του πρωθυπουργού Αμπίγ Αχμεντ. Πριν από την εξέλιξη, η Αιθιοπία είχε ανακοινώσει ότι αποδέχεται πλήρως τους όρους ειρηνευτικής συμφωνίας που είχε υπογράψει το 2000 με την Ερυθραία για τον τερματισμό του διμερούς συνοριακού πολέμου που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Το ίδιο 24ωρο είχε προγραμματιστεί η (πρώτη μετά από δύο χρόνια) συνάντηση στην Αντίς Αμπέμπα ανάμεσα στον Πρόεδρο του Νότιου Σουδάν, Σάλβα Κιίρ, και τον επικεφαλής των αντικαθεστωτικών ενόπλων (πρώην αντιπρόεδρο) Ρίεκ Μάτσαρ με στόχο την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Πάνω από 20 αυτοκινούμενα ρομπότ που κάνουν τη δουλειά διανομέων φαγητού εμφανίστηκαν σε περιοχές του Πεκίνου τη Δευτέρα. Η συγκεκριμένη υπηρεσία εγκαινιάστηκε από την κορυφαία κινεζική πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου «JD.com». Τα ρομπότ κινούνται με μέγιστη ταχύτητα 15 χλμ. την ώρα, είναι εξοπλισμένα με ραντάρ και αισθητήρες για να αναγνωρίζουν τα φανάρια και την περιοχή και ελέγχονται από κύκλωμα δορυφόρων και καμερών. Οι πελάτες μπορούν να παραλάβουν το δέμα τους μέσω αναγνώρισης προσώπου, εισαγωγής κωδικού ή χρήσης μιας εφαρμογής κινητού τηλεφώνου.

ΑΜΜΑΝ.-- Ο νέος πρωθυπουργός της Ιορδανίας (πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας), Ομάρ Ράτζαζ, ανακοίνωσε χτες περικοπές δημόσιων δαπανών ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων για το τρέχον έτος, σε μία προσπάθεια να ισοφαρίσει τα έσοδα που θα έφερνε στα κρατικά ταμεία νομοσχέδιο που είχε φέρει στη Βουλή πριν από μερικές βδομάδες ο προκάτοχός του με στόχο βαριά αύξηση της φορολογίας των λαϊκών στρωμάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

ΛΟΥΣΑΚΑ.-- Κατάρρευση παράνομου ορυχείου σε περιοχή που απέχει περίπου 500 χλμ. από την πρωτεύουσα της Ζάμπια, Λουσάκα, προκάλεσε χτες το απόγευμα το θάνατο τουλάχιστον 10 εργατών και τον τραυματισμό ανεξακρίβωτου αριθμού άλλων.

ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.--

Οι βίαιες διαδηλώσεις συνεχίζονται στη Νικαράγουα εδώ και 3 μήνες. Σύμφωνα με τον απολογισμό της Επιτροπής Αλήθειας της Βουλής, στους 173 φτάνουν οι νεκροί, οι 93 από τους οποίους στην πρωτεύουσα Μανάγκουα, ανάμεσά τους και 11 ανήλικοι. Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν στα μέσα Απρίλη όταν η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ντανιέλ Ορτέγκα επιχείρησε (και στη συνέχεια πήρε πίσω) «μεταρρυθμίσεις» του ασφαλιστικού συστήματος, που θα οδηγούσαν σε αύξηση του ηλικιακού ορίου για τη συνταξιοδότηση, αύξηση των εισφορών εργοδοτών και ασφαλισμένων και μειώσεις συντάξεων. Η αφορμή αυτή ωστόσο αξιοποιήθηκε και αξιοποιείται από δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αλλά και ξένες δυνάμεις, που θέλουν αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα, όπως και τμήματα της αστικής τάξης, που δεν στηρίζουν τον Ντ. Ορτέγκα, και την αντιπρόεδρο, σύζυγό του, Ροσάριο Μουρίγιο.

Η δύσκολη κοινωνικοοικονομική κατάσταση, αποτέλεσμα της κρίσης του ίδιου του καπιταλισμού και της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισής του, προκαλεί τεράστιες δυσκολίες στα λαϊκά στρώματα, οι οποίες δεν είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν - μέσα από διαμόρφωση συνθηκών χάους - για τη χειραγώγησή τους από τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες θέλουν αλλαγή των πολιτικοοικονομικών προσανατολισμών της χώρας (η οποία έχει στενές σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία) και επιδιώκουν την πιο στενή σύνδεσή της με τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Ντ. Ορτέγκα, με τη μεσολάβηση της Καθολικής Εκκλησίας, ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα διάλογο με την αντιπολίτευση, η οποία όμως χτες αποχώρησε και συνεχίζει τις διαμαρτυρίες. Η αντιπολίτευση ζητάει πρόωρες εκλογές (είχαν γίνει το 2016).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ