ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ - ΚΑΝΑΔΑΣ - ΚΙΝΑ
Οξύνεται η αντιπαράθεση για τους δασμούς και τα αντίποινα

Την εμπορική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ αμφισβητεί το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, έως και 294 δισ. δολαρίων, ετοιμάζεται να απαντήσει η ΕΕ ως «αντίμετρα», αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχωρήσει τελικά στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές ξένων οχημάτων και εξαρτημάτων αυτοκινήτων. Αυτό ξεκαθαρίζεται σε κείμενο που έστειλε η ΕΕ στο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου την Παρασκευή, τονίζοντας ότι οι δασμοί θα είναι «αδικαιολόγητοι».

Στο μεταξύ, ο Καναδάς ανακοίνωσε δασμούς σε προϊόντα των ΗΠΑ αξίας 12,6 δισ. δολαρίων, ως αντίποινα στους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, και η Κίνα πρόκειται να επιβάλει την Παρασκευή δασμούς 25% σε αμερικανικά εμπορεύματα αξίας 34 δισ. δολαρίων, την ίδια μέρα που η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να φορολογήσει κινεζικά προϊόντα επιπλέον κατά 34 δισ. δολάρια. Οι πρόσθετοι φόροι βάζουν εμπόδια στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ και την πώληση αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό, ενώ ανεβάζουν το κόστος για πολλά προϊόντα που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία των ΗΠΑ.

Ενδεικτική των αντιθέσεων μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου εντός των ΗΠΑ είναι η εκστρατεία κατά της εμπορικής πολιτικής του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που ξεκίνησε χτες το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχειρηματική ένωση της χώρας, με 3 εκατ. μέλη, και παραδοσιακά στενός σύμμαχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. «Η κυβέρνηση απειλεί να υπονομεύσει την οικονομική πρόοδο, που προσπάθησε τόσο σκληρά για να επιτύχει», δήλωσε στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Τομ Ντόναχιου.«Πρέπει να αναζητήσουμε ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο, αλλά δεν είναι αυτός ακριβώς ο τρόπος να το κάνουμε», είπε.

Ωστόσο, ο Τραμπ υπερασπίστηκε την πολιτική του, λέγοντας: «Κάθε χώρα καθημερινά ζητάει: "Ας κάνουμε μια συμφωνία"». Ισχυρίστηκε δε ότι «είναι εύκολο» να κερδηθούν οι «εμπορικοί πόλεμοι». «Η ΕΕ στο εμπόριο είναι ίσως τόσο κακή όσο η Κίνα, απλά μικρότερη», δήλωσε σε συνέντευξή του σχετικά με τις εισαγωγές αυτοκινήτων.

Στην Ουάσιγκτον ο Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί την Ουάσιγκτον και θα έχει συνομιλίες με τον Τραμπ, στα τέλη Ιούλη, πιθανά στις 24 του μήνα. «Θα πρέπει να αποδραματοποιήσουμε αυτές τις σχέσεις. Και εμείς και οι ΗΠΑ χρειαζόμαστε αυτές τις σχέσεις. Δεν είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, αλλά θα προσπαθήσουμε», δήλωσε.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε εξέλιξη η «κρίση» με αφορμή το Μεταναστευτικό

Πιθανό συμβιβασμό με τη δημιουργία κέντρων κράτησης κοντά στα σύνορα ανέφεραν γερμανικά ΜΜΕ

Η Αγκ. Μέρκελ κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU
Η Αγκ. Μέρκελ κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε εξέλιξη είναι η ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του «αδελφού» κόμματος στη Βαυαρία, για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, με τις συσκέψεις και συνεδριάσεις να διαδέχονται χτες η μία την άλλη. Ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της CSU, Χορστ Ζεεχόφερ, φέρεται να απείλησε ακόμη και με παραίτηση από όλα τα αξιώματά του κατά τη συνεδρίαση του προεδρείου της CSU την Κυριακή.

Πάντως και τα δυο κόμματα συμφωνούν στον έλεγχο και τη μείωση της «παράνομης» - όπως τη χαρακτηρίζουν - μετανάστευσης και σε μια πιο αυστηρή πολιτική ασύλου, όπως αποφασίστηκε άλλωστε και κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ο Ζεεχόφερ υποστηρίζει πως όσοι πρόσφυγες έχουν δηλωθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ θα πρέπει να απωθούνται επί τόπου στα γερμανικά σύνορα και να μην επιτρέπεται η είσοδος στους μετανάστες χωρίς χαρτιά. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ (CDU), απορρίπτει «μονομερείς ενέργειες» της Γερμανίας, καθώς εκφράζει ανησυχίες για τη «συνοχή της ΕΕ» και προωθεί «ευρωπαϊκή λύση» μέσω διμερών ή τριμερών συμφωνιών μεταξύ κρατών - μελών, όπως έγινε και με την Ελλάδα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Μέχρι αργά χτες το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση Μέρκελ - Ζεεχόφερ και στελεχών των δυο κομμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα «Bild», ανάμεσα στις δυο πλευρές υπήρξε συμφωνία για δημιουργία κλειστών «διαμετακομιστικών κέντρων» κοντά στα σύνορα, όπου θα κρατούνται οι αιτούντες άσυλο και θα εξετάζονται με συνοπτικές διαδικασίες τα αιτήματά τους.

Αδιευκρίνιστο παραμένει το ζήτημα πού θα επαναπροωθούνται οι πρόσφυγες των οποίων τα αιτήματα απορρίπτονται. Επίσης ήταν «ανοιχτό» αν ο Ζεεχόφερ θα παραμείνει υπουργός Εσωτερικών. Νωρίτερα η καγκελάριος και ο υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της γερμανικής Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με στόχο να βρεθεί λύση στην αντιπαράθεση.

Πριν τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και στέλεχος της CSU, Μάρκους Ζέντερ, δήλωσε πως «είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμούς, όπως πρέπει να είναι κανείς στην πολιτική». Υπογράμμισε πως «δεν βλέπουμε έξοδό μας από την κυβέρνηση ή τερματισμό της κοινής κοινοβουλευτικής μας ομάδας». «Η κυβερνητική σταθερότητα δεν αμφισβητείται από μας», πρόσθεσε. Επίσης, αρκετά στελέχη της CSU εξέφρασαν έμμεσα δυσαρέσκεια ή και διαφωνία με τη στάση του Ζεεχόφερ.

Η πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών (SPD), Αντρεα Νάλες, ζήτησε να γίνει «σύνοδος του μεγάλου συνασπισμού» και κάλεσε CDU και CSU να βρουν συμβιβαστική λύση, ενώ για χτες το βράδυ είχε προγραμματιστεί και κοινή σύσκεψη όλων των κομμάτων του μεγάλου συνασπισμού.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, το υπουργείο Εσωτερικών έχει επεξεργαστεί ένα παράλληλο σχέδιο για τη μετανάστευση και το άσυλο, ελαφρώς διαφοροποιημένο από το αρχικό του Ζεεχόφερ.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ
Νέος Πρόεδρος ο σοσιαλδημοκράτης Ομπραδόρ

Δεσμεύσεις για συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και κατευνασμό της ενδοαστικής αντιπαράθεσης

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Ο σοσιαλδημοκράτης Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ αναδείχθηκε Πρόεδρος του Μεξικού στις εκλογές που έγιναν την Κυριακή για την ανάδειξη προέδρου, 500μελούς Κοινοβουλίου, 128 γερουσιαστών και κάποιων δημοτικών και περιφερειακών (κρατιδιακών) συμβουλίων.

Ο Λόπεζ Ομπραδόρ, που έχει υπάρξει άλλες δυο φορές υποψήφιος Πρόεδρος, είναι επικεφαλής του Κόμματος Εθνικής Αναγέννησης («ΜΟRΕΝΑ»), που έχει τη στήριξη ενός συνονθυλεύματος αστικών πολιτικών δυνάμεων: Από το μαοϊκών καταβολών Κόμμα Εργατών (PT) έως το νεοφιλελεύθερο Κόμμα Κοινωνικής Συνάντησης (PES), το οποίο μεταξύ άλλων στηρίζει ανοιχτά τους εποικισμούς του Ισραήλ στην Παλαιστίνη.

Σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες καταμετρήσεις του μεξικανικού Εθνικού Εκλογικού Ινστιτούτου, ο συνδυασμός «Μαζί Γράφουμε Ιστορία» του Ομπραδόρ εξασφάλισε ποσοστό 53% - 53,8%. Ο «συντηρητικός» - «νεοφιλελεύθερος» υποψήφιος, Ρικάρδο Ανάγια, επικεφαλής του συνδυασμού «Για το Μεξικό μπροστά», συγκέντρωσε το 22,1% - 22,8% των ψήφων, ενώ ο Χοσέ Αντόνιο Μιντ, του κυβερνώντος Επαναστατικού Θεσμικού Κόμματος (PRI), αναμένεται να λάβει το 15,7% - 16,3% των ψήφων.

Στις δηλώσεις του ο Ομπραδόρ προσπάθησε να καθησυχάσει τη μεξικανική αστική τάξη για την περίοδο της διακυβέρνησής του - άλλωστε τον στηρίζουν ανοιχτά μια σειρά μονοπωλιακοί όμιλοι - και ζήτησε συμφιλίωση μετά από μια πολωτική προεκλογική εκστρατεία, κατά την οποία δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 145 πολιτικοί και υποψήφιοι.

Υποσχέθηκε «βαθιά αλλαγή», αλλά με «σεβασμό στο νόμο και στη συνταγματική τάξη». «Δεν θα υπάρξει κατάσχεση ή απαλλοτρίωση περιουσιακών στοιχείων, η εξάλειψη της διαφθοράς θα είναι η κύρια αποστολή», είπε. Απευθυνόμενος στους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους δήλωσε: «Επιθυμώ με όλη μου την ψυχή να μεγαλώσω το μεγαλείο της χώρας μας».

Τόνισε ακόμη ότι τα ατομικά και ιδιοκτησιακά δικαιώματα θα είναι εγγυημένα, υποσχέθηκε σεβασμό στην αυτονομία της Τράπεζας του Μεξικού και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα διατηρήσει οικονομική και δημοσιονομική πειθαρχία. Σχετικά με το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων που έγιναν από τον προηγούμενο Πρόεδρο, Ενρίκε Πένια Νιέτο, σημείωσε ότι οι συμβάσεις που έχουν γίνει στην Ενέργεια θα εξεταστούν διεξοδικά για οποιαδήποτε «διαφθορά ή παρανομία», αλλά κατά τ' άλλα θα τηρηθούν.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι θα επιδιώξει «μια σχέση φιλίας και σεβασμού με τις ΗΠΑ», εν μέσω δασμών που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση στο Μεξικό και πιέσεων για επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (ΝAFTA).

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, συνεχάρη τον Ομπραδόρ, γράφοντας: «Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί του. Πρέπει να γίνουν πολλά που θα ωφελήσουν τόσο τις ΗΠΑ, όσο και το Μεξικό!». Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, συνεχάρη τον «εδώ και πολύ καιρό στενό φίλο και εταίρο», τονίζοντας πως «μας ενώνουν κοινοί στόχοι» και πως «απολαμβάνουμε μια εμπορική σχέση αμοιβαία επωφελή, που προκαλεί τον φθόνο του υπόλοιπου κόσμου».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- «Προειδοποίησα τους ηγέτες της ΕΕ ότι δεν νομίζω αυτό το κοινοβούλιο να εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης (Brexit) το φθινόπωρο, εκτός αν παράλληλα έχουμε σαφήνεια σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ», σημείωσε χτες η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο.

ΜΑΛΙ.-- Δύο Γάλλοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στο βόρειο Μάλι και 12 άτομα, ανάμεσά τους πολλοί Γάλλοι στρατιώτες, τραυματίστηκαν, μετά από έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου, σε μια περίοδο που αναζωπυρώνονται διεργασίες με όχημα την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» αλλά και τον «έλεγχο των μεταναστευτικών ροών» στην Αφρική.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 19 άνθρωποι (σιίτες στην πλειοψηφία) σκοτώθηκαν στην πόλης Τζαλαλαμπάντ του ανατολικού Αφγανιστάν, μετά από επίθεση αυτοκτονίας με στόχο μια υπαίθρια αγορά, λίγο μετά την άφιξη του Προέδρου της χώρας Ασράφ Γάνι. Στη συγκεκριμένη επαρχία, το τελευταίο καιρό ενισχύεται η δράση του «Ισλαμικού Κράτους», που συνολικά διευρύνει την παρουσία του σε Κεντρική και Νότια Ασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ