ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
Σχέδιο εξόντωσης πρωτοπόρων συνδικαλιστών

Ενας ακόμη συνδικαλιστής της ΠΕΜΕΝ, που κατήγγειλε δουλεμπορικό κύκλωμα, οδηγήθηκε στα κρατητήρια. Με οργανωμένο σχέδιο διώξεων λειτουργεί το κύκλωμα δουλεμπόρων - λιμενικών. Εντονες αντιδράσεις των συνδικάτων

Συγκέντρωση συνδικαλιστών και ναυτεργατών χτες έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά
Συγκέντρωση συνδικαλιστών και ναυτεργατών χτες έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά
Πρόβα τζενεράλε για την εφαρμογή του «τρομονόμου» σε βάρος του εργατικού κινήματος φαίνεται ότι διενεργεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά, και συγκεκριμένα σε βάρος του συνεπούς κομματιού του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Δεκαπέντε μέρες μετά τη δίωξη που μεθόδευσαν οι κυβερνητικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί, επιστρατεύοντας τους δουλέμπορους της ακτής Μιαούλη, κατά του προέδρου του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Γ. Μανουσογιαννάκη, προχτές, το ίδιο κύκλωμα ξαναχτύπησε «σέρνοντας» στα κρατητήρια της Ασφάλειας Λιμενικού Πειραιά τον μηχανικό Σπύρο Κοκόλη, μέλος του ΔΣ της ΠΕΜΕΝ.

Ο Σ. Κοκόλης βρέθηκε κατηγορούμενος με μοναδικό στοιχείο εναντίον του τη μήνυση που είχε καταθέσει σε βάρος του ένας πράκτορας, ο Αντώνης Χαλδαίος, ο οποίος μαζί με άλλους οκτώ του σιναφιού του έχει καταδικαστεί σε 12μηνη φυλάκιση για δουλεμπορία.

Ο τρόπος σύλληψης του Σ. Κοκόλη αποτελεί τρανταχτή απόδειξη ότι πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο του μηχανισμού της κρατικής καταστολής σε συνεργασία με το μηχανισμό των εφοπλιστών. Ειδικότερα, προχτές το πρωί ο μηχανικός συνδικαλιστής πήγε στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) για να γραφτεί στους καταλόγους ανεργίας. Επιτόπου και μετά από τηλεφώνημα που «έπεσε» μέσα από το ΓΕΝΕ - το οποίο οι ναυτεργάτες το αποκαλούν παραμάγαζο του δουλεμπορικού κυκλώματος - άνδρες της Ασφάλειας του Λιμενικού συνέλαβαν τον συνδικαλιστή.

Το πρόσχημα της σύλληψης ήταν ότι ο συνδικαλιστής το Μάη του 1999 αν και είχε κλητευτεί να καταθέσει για τη μήνυση του Χαλδαίου δεν παρουσιάστηκε. Αυτό είχε αποτέλεσμα, έναν μήνα μετά, δηλαδή τον Ιούνη του 1999, να εκδοθεί σε βάρος του Σ. Κοκόλη ένταλμα σύλληψης. Να σημειωθεί ότι από το καλοκαίρι του 1999 μέχρι και προχτές το ένταλμα παρέμενε ανενεργό αφού ο Σ. Κοκόλης είχε παρουσιαστεί κατ' επανάληψη σε δημόσιες υπηρεσίες, ενώ από το Μάη του 1999 και για έξι μήνες ήταν μπαρκαρισμένος σε ποντοπόρο πλοίο της εταιρίας «MSC».

Αξίζει να αναφέρουμε ακόμα ότι ο Σ. Κοκόλης ήταν ο ναυτεργάτης που είχε τα κότσια και κατήγγειλε δημόσια τις εγκληματικές ευθύνες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, των εφοπλιστών και του «Ελληνικού Νηογνώμονα» για το τραγικό ναυάγιο του φορτηγού πλοίου «Αγιος Παντελεήμονας», το οποίο βούλιαξε στο τέλος του Δεκέμβρη του 1998 ανοιχτά της Σικελίας. Ο Σ. Κοκόλης, αν και μέλος του πληρώματος του μοιραίου πλοίου, γλίτωσε επειδή είχε αρνηθεί να επιβιβαστεί όταν αυτό εκτελούσε το τελευταίο του ταξίδι.

Η σύλληψη και κράτηση του συνδικαλιστή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο λιμάνι. Χτες έξω από την Εισαγγελία συγκεντρώθηκε πλήθος συνδικαλιστών μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής των σωματείων. Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Γ. Τούσσας, κατήγγειλε ανοιχτά ότι το κύκλωμα των δουλεμπόρων έχει το μακρύ του χέρι μέσα στο ίδιο το ΓΕΝΕ. Ο γραμματέας της ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ, Σήφης Κωτσαντής, κατήγγειλε ότι «η δίωξη είναι καθαρά πολιτική, που εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο τρομοκρατίας, εκδήλωσης αυταρχισμού απέναντι σε στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος, που εκφράζουν την αντίθεσή τους και προσπαθούν να οργανώσουν τους ναυτεργάτες, αλλά και γενικότερα την εργατική τάξη, ενάντια στο δουλεμπόριο. Εντάσσεται στη γενικότερη κατεύθυνση που υπάρχει, ξεκινώντας από τον "τρομονόμο", να χτυπηθεί κάθε αγωνιστική φωνή, κάθε φωνή η οποία αντιδρά σ' αυτά τα μέτρα και σε αυτή την προσπάθεια, γενικότερα, να περάσει κλίμα αυταρχισμού. Χτυπάνε συνδικαλιστικά στελέχη που είναι στην πρώτη γραμμή, ενάντια σε αυτά τα μέτρα, ενάντια στην εκδήλωση αυταρχισμών, ενάντια στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας, στη συγκεκριμένη περίπτωση, του συγκεκριμένου δουλέμπορα».

Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού τονίζει ότι η σύλληψη αποτελεί συνέχεια των τρομοκρατικών διώξεων σε βάρος των συνδικαλιστικών στελεχών και στρέφεται γενικότερα ενάντια στο συνεπές εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. «Οι συνεχείς προσαγωγές συνδικαλιστικών στελεχών με χαλκευμένες κατηγορίες στα δικαστήρια και στα κρατητήρια, σημειώνει, αποτελούν μέρος των γενικότερα αντιδραστικών-αυταρχικών επιλογών της κυβέρνησης, της ενίσχυσης των κατασταλτικών μηχανισμών με στόχο το χτύπημα του εργατικού λαϊκού κινήματος, για να επιβάλει την αντιλαϊκή πολιτική της». Η ΠΕΜΕΝ σημειώνει την επιτακτική ανάγκη της κλιμάκωσης των ενωτικών ταξικών αγώνων των εργαζομένων για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Την «τρομοκρατική δίωξη και σύλληψη» του Σ. Κοκόλη καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της και η Συντονιστική Επιτροπή Εργατικών και Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά. «Καταδικάζουμε, σημειώνει, αυτή την αυταρχική πολιτική και καλούμε όλο το εργατικό λαϊκό κίνημα, όλους τους εργαζόμενους με την κλιμάκωση και ένταση των ενωτικών ταξικών αγώνων να υπερασπιστούν και να διευρύνουν τις κατακτήσεις τους και τις δημοκρατικές-συνδικαλιστικές ελευθερίες τους».

Τη δίωξη του συνδικαλιστή καταγγέλλει και η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πειραιά. Οπως τονίζεται ανάμεσα στ' άλλα, «η αυταρχική λογική, απ' όπου κι αν προέρχεται, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η συνδικαλιστική δράση, τα δημοκρατικά δικαιώματα είναι αποτέλεσμα πολλών αγώνων και θα τα προασπίσουμε με κάθε τρόπο». Η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικής Ασφάλισης Πειραιά σε ψήφισμα διαμαρτυρίας τονίζει «την οργή και αγανάκτησή της για τη συνεχιζόμενη τρομοκρατία σε βάρος συνδικαλιστικών στελεχών».

Πληροφορίες από την Εισαγγελία αναφέρουν ότι τελικά ο συνδικαλιστής θα αφεθεί σήμερα ελεύθερος με αντικατάσταση της κράτησης από χρηματική εγγύηση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο λιμάνι την Πρωτομαγιά

Η φετινή πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη θα γιορταστεί, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, με ταξικό ενωτικό συλλαλητήριο στην κεντρική πύλη του λιμανιού της πόλης, στις 10 το πρωί. Στο μήνυμά του για το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο τονίζει ότι «η συγκέντρωση αυτή θα είναι η μεγαλύτερη πρωτομαγιάτικη εκδήλωση των τελευταίων χρόνων στην πόλη, γεγονός με πολιτική βαρύτητα και εμβέλεια».

Η απόφαση για τον ταξικό γιορτασμό πάρθηκε σε σύσκεψη εκπροσώπων σωματείων και συνδικαλιστικών στελεχών, που πραγματοποιήθηκε με πρόσκληση της Γραμματείας του ΠΑΜΕ στις 9 του Απρίλη. Η συζήτηση κατέδειξε ότι οι εργαζόμενοι της πόλης, σε συνέχεια προηγούμενων κινητοποιήσεών τους, είναι αποφασισμένοι την 1η του Μάη να κορυφώσουν την αντίστασή τους στην ολομέτωπη επίθεση Ευρωπαϊκής Ενωσης - κυβέρνησης - εργοδοσίας.

Ο ταξικός αυτός γιορτασμός των δυνάμεων της αντίστασης δε θα έχει τίποτα το κοινό με τις «επετειακές» εκδηλώσεις των δυνάμεων του συμβιβασμού και της ήττας, που πλειοψηφούν στα κορυφαία όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης).

Τις επόμενες μέρες τα στελέχη του ΠΑΜΕ θα μεταφέρουν το μήνυμα για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στους εργαζόμενους με περιοδείες στους χώρους δουλιάς και άλλες εκδηλώσεις. Οι εργαζόμενοι της πόλης, υπογραμμίζει το κάλεσμα του ΠΑΜΕ, «την 1η του Μάη θα ανταποκριθούν συμμετέχοντας στη μεγαλύτερη Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση των τελευταίων ετών».

Στην Κρήτη

Και στην Κρήτη οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις μπαίνουν μπροστά για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων της Πρωτομαγιάς. Στο Ηράκλειο η Επιτροπή Αγώνα για την κοινωνική ασφάλιση ξεκινάει πρόγραμμα ενημέρωσης με περιοδείες και επισκέψεις σε χώρους δουλιάς και στις συνοικίες, που θα κορυφωθεί με την πανεργατική απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας στις 10 π.μ.

Στα Χανιά το συλλαλητήριο της Πρωτομαγιάς θα γίνει στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στις 10 το πρωί. Αυτό αποφασίστηκε σε προχτεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε η Επιτροπή Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση η οποία καλεί όλα τα σωματεία, τους εργαζόμενους του νομού, τους αγρότες, τους ΕΒΕ και τους ανέργους να συμπαραταχτούν με τη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση των κατακτήσεων της εργατικής τάξης.

ΣΟΦΤΕΞ
Απαιτούν ανάκληση των διαθεσιμοτήτων

Με 24ωρες απεργίες και συγκεντρώσεις στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα και Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη απάντησαν χτες οι εργαζόμενοι στη ΣΟΦΤΕΞ από τα εργοστάσια της Αθήνας και της Δράμας, στην απόφαση της διεύθυνσης της εταιρίας να προχωρήσει σε διαθεσιμότητες περίπου 600 εργαζομένων από 17 Απρίλη μέχρι 6 Μάη.

Οι εργαζόμενοι στη Δράμα και στην Αθήνα απαίτησαν, σε όλες τις συναντήσεις που είχαν προχτές και χτες με υφυπουργούς, αλλά και με τους εκπροσώπους της εταιρίας, να ακυρωθούν οι διαθεσιμότητες, τις οποίες χαρακτηρίζουν προάγγελο απολύσεων. Κατήγγειλαν ακόμα την πολιτική της εταιρίας, η οποία με την ανοχή της κυβέρνησης οδηγεί τη ΣΟΦΤΕΞ στη συρρίκνωση και τη διάλυση.

Η κυβέρνηση, μέσω των υφυπουργών Ανάπτυξης Σ. Καλαφάτη και Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα, προσπαθεί να εφαρμόσει πολιτική εκβιασμού, καθώς τα στελέχη της εμφανίζονται να δηλώνουν στους εργαζόμενους ότι θα ακυρωθεί η σύμβαση, αν η πολυεθνική δεν τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Από την άλλη όμως θέτουν διλήμματα ότι έτσι θα οδηγηθεί η ΣΟΦΤΕΞ στο οριστικό κλείσιμο και ζητούν τη συναίνεση των εργαζομένων. Βέβαια, η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνη που έδινε μάχη για να πείσει ότι το ξεπούλημα της μεγαλύτερης ελληνικής χαρτοβιομηχανίας θα την έσωνε, ενώ αμέσως μετά έβαζε πλάτη στην πολιτική συρρίκνωσης που ακολουθεί μέχρι σήμερα η πολυεθνική.

Η διεύθυνση της εταιρίας, πάντως, δηλώνει ανυποχώρητη στην απόφασή της να προχωρήσει σε διαθεσιμότητες και το μόνο που συζητάει είναι να δώσει το 75% των μισθών αντί το 50% που είναι το νόμιμο.

Ενταση πάντως δημιουργήθηκε το πρωί στο υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης, όταν την ώρα που επιτροπή εργαζομένων μαζί με τους βουλευτές του ΚΚΕ Α. Τζέκη και της ΝΔ Στ. Παπαδόπουλο συζητούσε με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Κ. Λυσσαρίδη, εμφανίστηκε ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας σε έξαλλη κατάσταση απαιτώντας την αποχώρηση των βουλευτών...

Τη συμπεριφορά του υφυπουργού κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος μιλώντας αργότερα στους συγκεντρωμένους τόνισε: «Δουλεύετε σε μια βιομηχανία που μπορεί πραγματικά να γίνει μοχλός ανάπτυξης της χώρας γενικά. Είχαμε καταγγείλει τη σύμβαση σαν αποικιοκρατικού χαρακτήρα, γιατί προβλέψαμε ότι αυτοί που την αγόρασαν δεν ήθελαν να τη λειτουργήσουν, αλλά να την κλείσουν τελικά, για να γίνει πέρασμα και η χώρα μας εισαγωγής χαρτιού...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ