Τετάρτη 11 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
Σχέδιο εξόντωσης πρωτοπόρων συνδικαλιστών

Ενας ακόμη συνδικαλιστής της ΠΕΜΕΝ, που κατήγγειλε δουλεμπορικό κύκλωμα, οδηγήθηκε στα κρατητήρια. Με οργανωμένο σχέδιο διώξεων λειτουργεί το κύκλωμα δουλεμπόρων - λιμενικών. Εντονες αντιδράσεις των συνδικάτων

Συγκέντρωση συνδικαλιστών και ναυτεργατών χτες έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά
Συγκέντρωση συνδικαλιστών και ναυτεργατών χτες έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά
Πρόβα τζενεράλε για την εφαρμογή του «τρομονόμου» σε βάρος του εργατικού κινήματος φαίνεται ότι διενεργεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά, και συγκεκριμένα σε βάρος του συνεπούς κομματιού του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Δεκαπέντε μέρες μετά τη δίωξη που μεθόδευσαν οι κυβερνητικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί, επιστρατεύοντας τους δουλέμπορους της ακτής Μιαούλη, κατά του προέδρου του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Γ. Μανουσογιαννάκη, προχτές, το ίδιο κύκλωμα ξαναχτύπησε «σέρνοντας» στα κρατητήρια της Ασφάλειας Λιμενικού Πειραιά τον μηχανικό Σπύρο Κοκόλη, μέλος του ΔΣ της ΠΕΜΕΝ.

Ο Σ. Κοκόλης βρέθηκε κατηγορούμενος με μοναδικό στοιχείο εναντίον του τη μήνυση που είχε καταθέσει σε βάρος του ένας πράκτορας, ο Αντώνης Χαλδαίος, ο οποίος μαζί με άλλους οκτώ του σιναφιού του έχει καταδικαστεί σε 12μηνη φυλάκιση για δουλεμπορία.

Ο τρόπος σύλληψης του Σ. Κοκόλη αποτελεί τρανταχτή απόδειξη ότι πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο του μηχανισμού της κρατικής καταστολής σε συνεργασία με το μηχανισμό των εφοπλιστών. Ειδικότερα, προχτές το πρωί ο μηχανικός συνδικαλιστής πήγε στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) για να γραφτεί στους καταλόγους ανεργίας. Επιτόπου και μετά από τηλεφώνημα που «έπεσε» μέσα από το ΓΕΝΕ - το οποίο οι ναυτεργάτες το αποκαλούν παραμάγαζο του δουλεμπορικού κυκλώματος - άνδρες της Ασφάλειας του Λιμενικού συνέλαβαν τον συνδικαλιστή.

Το πρόσχημα της σύλληψης ήταν ότι ο συνδικαλιστής το Μάη του 1999 αν και είχε κλητευτεί να καταθέσει για τη μήνυση του Χαλδαίου δεν παρουσιάστηκε. Αυτό είχε αποτέλεσμα, έναν μήνα μετά, δηλαδή τον Ιούνη του 1999, να εκδοθεί σε βάρος του Σ. Κοκόλη ένταλμα σύλληψης. Να σημειωθεί ότι από το καλοκαίρι του 1999 μέχρι και προχτές το ένταλμα παρέμενε ανενεργό αφού ο Σ. Κοκόλης είχε παρουσιαστεί κατ' επανάληψη σε δημόσιες υπηρεσίες, ενώ από το Μάη του 1999 και για έξι μήνες ήταν μπαρκαρισμένος σε ποντοπόρο πλοίο της εταιρίας «MSC».

Αξίζει να αναφέρουμε ακόμα ότι ο Σ. Κοκόλης ήταν ο ναυτεργάτης που είχε τα κότσια και κατήγγειλε δημόσια τις εγκληματικές ευθύνες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, των εφοπλιστών και του «Ελληνικού Νηογνώμονα» για το τραγικό ναυάγιο του φορτηγού πλοίου «Αγιος Παντελεήμονας», το οποίο βούλιαξε στο τέλος του Δεκέμβρη του 1998 ανοιχτά της Σικελίας. Ο Σ. Κοκόλης, αν και μέλος του πληρώματος του μοιραίου πλοίου, γλίτωσε επειδή είχε αρνηθεί να επιβιβαστεί όταν αυτό εκτελούσε το τελευταίο του ταξίδι.

Η σύλληψη και κράτηση του συνδικαλιστή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο λιμάνι. Χτες έξω από την Εισαγγελία συγκεντρώθηκε πλήθος συνδικαλιστών μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής των σωματείων. Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Γ. Τούσσας, κατήγγειλε ανοιχτά ότι το κύκλωμα των δουλεμπόρων έχει το μακρύ του χέρι μέσα στο ίδιο το ΓΕΝΕ. Ο γραμματέας της ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ, Σήφης Κωτσαντής, κατήγγειλε ότι «η δίωξη είναι καθαρά πολιτική, που εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο τρομοκρατίας, εκδήλωσης αυταρχισμού απέναντι σε στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος, που εκφράζουν την αντίθεσή τους και προσπαθούν να οργανώσουν τους ναυτεργάτες, αλλά και γενικότερα την εργατική τάξη, ενάντια στο δουλεμπόριο. Εντάσσεται στη γενικότερη κατεύθυνση που υπάρχει, ξεκινώντας από τον "τρομονόμο", να χτυπηθεί κάθε αγωνιστική φωνή, κάθε φωνή η οποία αντιδρά σ' αυτά τα μέτρα και σε αυτή την προσπάθεια, γενικότερα, να περάσει κλίμα αυταρχισμού. Χτυπάνε συνδικαλιστικά στελέχη που είναι στην πρώτη γραμμή, ενάντια σε αυτά τα μέτρα, ενάντια στην εκδήλωση αυταρχισμών, ενάντια στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας, στη συγκεκριμένη περίπτωση, του συγκεκριμένου δουλέμπορα».

Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού τονίζει ότι η σύλληψη αποτελεί συνέχεια των τρομοκρατικών διώξεων σε βάρος των συνδικαλιστικών στελεχών και στρέφεται γενικότερα ενάντια στο συνεπές εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. «Οι συνεχείς προσαγωγές συνδικαλιστικών στελεχών με χαλκευμένες κατηγορίες στα δικαστήρια και στα κρατητήρια, σημειώνει, αποτελούν μέρος των γενικότερα αντιδραστικών-αυταρχικών επιλογών της κυβέρνησης, της ενίσχυσης των κατασταλτικών μηχανισμών με στόχο το χτύπημα του εργατικού λαϊκού κινήματος, για να επιβάλει την αντιλαϊκή πολιτική της». Η ΠΕΜΕΝ σημειώνει την επιτακτική ανάγκη της κλιμάκωσης των ενωτικών ταξικών αγώνων των εργαζομένων για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Την «τρομοκρατική δίωξη και σύλληψη» του Σ. Κοκόλη καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της και η Συντονιστική Επιτροπή Εργατικών και Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά. «Καταδικάζουμε, σημειώνει, αυτή την αυταρχική πολιτική και καλούμε όλο το εργατικό λαϊκό κίνημα, όλους τους εργαζόμενους με την κλιμάκωση και ένταση των ενωτικών ταξικών αγώνων να υπερασπιστούν και να διευρύνουν τις κατακτήσεις τους και τις δημοκρατικές-συνδικαλιστικές ελευθερίες τους».

Τη δίωξη του συνδικαλιστή καταγγέλλει και η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πειραιά. Οπως τονίζεται ανάμεσα στ' άλλα, «η αυταρχική λογική, απ' όπου κι αν προέρχεται, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η συνδικαλιστική δράση, τα δημοκρατικά δικαιώματα είναι αποτέλεσμα πολλών αγώνων και θα τα προασπίσουμε με κάθε τρόπο». Η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικής Ασφάλισης Πειραιά σε ψήφισμα διαμαρτυρίας τονίζει «την οργή και αγανάκτησή της για τη συνεχιζόμενη τρομοκρατία σε βάρος συνδικαλιστικών στελεχών».

Πληροφορίες από την Εισαγγελία αναφέρουν ότι τελικά ο συνδικαλιστής θα αφεθεί σήμερα ελεύθερος με αντικατάσταση της κράτησης από χρηματική εγγύηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ