Τετάρτη 11 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Συγκροτήθηκε Επιτροπή Πρωτοβουλίας

Απ' την πορεία των εργαζομένων στο υπουργείο Υγείας(29.3.2001)
Απ' την πορεία των εργαζομένων στο υπουργείο Υγείας(29.3.2001)
Στη δημιουργία Επιτροπής Πρωτοβουλίας στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, με στόχο να οργανώσουν όλοι μαζί την αντίσταση στην προσπάθεια της κυβέρνησης προχώρησαν σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι απ' τους παραπάνω χώρους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και το ΙΚΑ.

«Η τελική έφοδος έχει στόχο τη διάλυση του όποιου δημόσιου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας υπάρχει σήμερα. Τη μετατροπή του νοσοκομείου σε εμπορική επιχείρηση και του ασθενή σε πελάτη», επισημαίνεται σε διακήρυξη όσων παίρνουν την πρωτοβουλία, οι οποίοι υπογραμμίζουν: «Προετοιμάζουν την παράταση του εργάσιμου βίου, τη μείωση των συντάξεων, την απαλλαγή των εργοδοτικών εισφορών. Μετατρέπουν τις παροχές σε προνοιακά επιδόματα και σπρώχνουν τους εργαζόμενους στην ιδιωτική πρωτοβουλία για Υγεία και Ασφάλιση».

«Θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα, τονίζεται στη διακήρυξη, εάν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΠΟΕΔΗΝ και άλλες δευτεροβάθμιες οργανώσεις, οργάνωναν και συντόνιζαν τον αγώνα των εργαζομένων και έρχονταν σε ρήξη με τις κυβερνητικές πολιτικές. Στις σημερινές συνθήκες που χρειάζεται συντονισμός και ανάπτυξη των αγώνων, οι πλειοψηφίες αυτών των συνδικαλιστικών οργάνων αντί να οργανώσουν τον αγώνα ακολουθούν τη λογική του συμβιβασμού προωθούν την αδράνεια που είναι πολύτιμος βοηθός της κυβέρνησης, στις αντεργατικές της επιλογές. Γι' αυτό από την πλευρά μας προειδοποιούμε αυτές τις ηγεσίες ότι οι ευθύνες που αναλαμβάνουν, με την υιοθέτηση της λογικής του εφικτού και του δήθεν ρεαλιστικού και τη συμμετοχή τους στο παζάρι του κοινωνικού διαλόγου είναι ιστορικές. Δεν έχουν καμία εξουσιοδότηση να παζαρεύουν κατακτήσεις και δικαιώματα που με αίμα κερδίσαμε».

«Γι' αυτό, συνεχίζει η διακήρυξη, πήραμε αυτή την πρωτοβουλία και καλούμε κάθε αγωνιστικό σωματείο, κάθε τίμιο συνδικαλιστή που σέβεται τον εαυτό του και την τάξη του, κάθε επιστήμονα που αναγνωρίζει στην επιστήμη του τον κοινωνικό της χαρακτήρα και όχι το μέσο για κερδοσκοπία, να συμβάλουμε στο συντονισμό και την οργάνωση του αγώνα μας, στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε. Παίρνουμε την πρωτοβουλία, παρά τις επιμέρους διαφορετικές εκτιμήσεις που μπορεί να έχουμε, να φτιάξουμε επιτροπή αγώνα, ανοιχτή σε κάθε εργαζόμενο που θέλει να βοηθήσει, που θα παίρνει πρωτοβουλίες και θα πρωτοστατεί στην οργάνωση και ανάπτυξη του αγώνα και ταυτόχρονα σε συμμαχία και κοινή δράση με άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις και οργανώσεις, θα παρεμποδίσει την κυβέρνηση, θα αντιμετωπίσει τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, την ΠΟΕΔΗΝ και κάθε δευτεροβάθμια οργάνωση. Θα προωθεί και θα στηρίζει μορφές πάλης που να αντιστοιχούν στη σφοδρότητα της επίθεσης και στην οξύτητα της αντιπαράθεσης. Να συμβάλλει στην κλιμάκωση της πάλης μέσα από τον συντονισμό με την πανελλαδική επιτροπή αγώνα όλων των εργαζομένων και των αγροτών, γιατί οι ανατροπές στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, στα δημοκρατικά δικαιώματα κλπ. μας αφορούν όλους».

Η Επιτροπή προτείνει το παρακάτω αγωνιστικό πλαίσιο:

  • Για ένα δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας δωρεάν ισότιμο και αναβαθμισμένο για όλους.
  • Για ένα καθολικό, υποχρεωτικό ασφαλιστικό σύστημα.
  • Για μείωση των εισφορών των εργαζομένων και ανάληψη των οικονομικών βαρών από κράτος και εργοδότες.
  • Για σταδιακή μείωση των ορίων συνταξιοδότησης και κύρια σύνταξη στο 80% των αποδοχών μας.
  • Για πλήρη απασχόληση για όλους, εφαρμογή 35ωρου, πενθήμερου, 7ωρου με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.
  • Για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των αυταρχικών μέτρων.
  • Για ειρήνη στα Βαλκάνια κόντρα στις επιταγές του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ