Τετάρτη 11 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Απαιτούν ανάκληση των διαθεσιμοτήτων

Με 24ωρες απεργίες και συγκεντρώσεις στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα και Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη απάντησαν χτες οι εργαζόμενοι στη ΣΟΦΤΕΞ από τα εργοστάσια της Αθήνας και της Δράμας, στην απόφαση της διεύθυνσης της εταιρίας να προχωρήσει σε διαθεσιμότητες περίπου 600 εργαζομένων από 17 Απρίλη μέχρι 6 Μάη.

Οι εργαζόμενοι στη Δράμα και στην Αθήνα απαίτησαν, σε όλες τις συναντήσεις που είχαν προχτές και χτες με υφυπουργούς, αλλά και με τους εκπροσώπους της εταιρίας, να ακυρωθούν οι διαθεσιμότητες, τις οποίες χαρακτηρίζουν προάγγελο απολύσεων. Κατήγγειλαν ακόμα την πολιτική της εταιρίας, η οποία με την ανοχή της κυβέρνησης οδηγεί τη ΣΟΦΤΕΞ στη συρρίκνωση και τη διάλυση.

Η κυβέρνηση, μέσω των υφυπουργών Ανάπτυξης Σ. Καλαφάτη και Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα, προσπαθεί να εφαρμόσει πολιτική εκβιασμού, καθώς τα στελέχη της εμφανίζονται να δηλώνουν στους εργαζόμενους ότι θα ακυρωθεί η σύμβαση, αν η πολυεθνική δεν τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Από την άλλη όμως θέτουν διλήμματα ότι έτσι θα οδηγηθεί η ΣΟΦΤΕΞ στο οριστικό κλείσιμο και ζητούν τη συναίνεση των εργαζομένων. Βέβαια, η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνη που έδινε μάχη για να πείσει ότι το ξεπούλημα της μεγαλύτερης ελληνικής χαρτοβιομηχανίας θα την έσωνε, ενώ αμέσως μετά έβαζε πλάτη στην πολιτική συρρίκνωσης που ακολουθεί μέχρι σήμερα η πολυεθνική.

Η διεύθυνση της εταιρίας, πάντως, δηλώνει ανυποχώρητη στην απόφασή της να προχωρήσει σε διαθεσιμότητες και το μόνο που συζητάει είναι να δώσει το 75% των μισθών αντί το 50% που είναι το νόμιμο.

Ενταση πάντως δημιουργήθηκε το πρωί στο υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης, όταν την ώρα που επιτροπή εργαζομένων μαζί με τους βουλευτές του ΚΚΕ Α. Τζέκη και της ΝΔ Στ. Παπαδόπουλο συζητούσε με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Κ. Λυσσαρίδη, εμφανίστηκε ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας σε έξαλλη κατάσταση απαιτώντας την αποχώρηση των βουλευτών...

Τη συμπεριφορά του υφυπουργού κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος μιλώντας αργότερα στους συγκεντρωμένους τόνισε: «Δουλεύετε σε μια βιομηχανία που μπορεί πραγματικά να γίνει μοχλός ανάπτυξης της χώρας γενικά. Είχαμε καταγγείλει τη σύμβαση σαν αποικιοκρατικού χαρακτήρα, γιατί προβλέψαμε ότι αυτοί που την αγόρασαν δεν ήθελαν να τη λειτουργήσουν, αλλά να την κλείσουν τελικά, για να γίνει πέρασμα και η χώρα μας εισαγωγής χαρτιού...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ