ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Συγκροτήθηκε Επιτροπή Πρωτοβουλίας

Απ' την πορεία των εργαζομένων στο υπουργείο Υγείας(29.3.2001)
Απ' την πορεία των εργαζομένων στο υπουργείο Υγείας(29.3.2001)
Στη δημιουργία Επιτροπής Πρωτοβουλίας στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, με στόχο να οργανώσουν όλοι μαζί την αντίσταση στην προσπάθεια της κυβέρνησης προχώρησαν σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι απ' τους παραπάνω χώρους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και το ΙΚΑ.

«Η τελική έφοδος έχει στόχο τη διάλυση του όποιου δημόσιου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας υπάρχει σήμερα. Τη μετατροπή του νοσοκομείου σε εμπορική επιχείρηση και του ασθενή σε πελάτη», επισημαίνεται σε διακήρυξη όσων παίρνουν την πρωτοβουλία, οι οποίοι υπογραμμίζουν: «Προετοιμάζουν την παράταση του εργάσιμου βίου, τη μείωση των συντάξεων, την απαλλαγή των εργοδοτικών εισφορών. Μετατρέπουν τις παροχές σε προνοιακά επιδόματα και σπρώχνουν τους εργαζόμενους στην ιδιωτική πρωτοβουλία για Υγεία και Ασφάλιση».

«Θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα, τονίζεται στη διακήρυξη, εάν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΠΟΕΔΗΝ και άλλες δευτεροβάθμιες οργανώσεις, οργάνωναν και συντόνιζαν τον αγώνα των εργαζομένων και έρχονταν σε ρήξη με τις κυβερνητικές πολιτικές. Στις σημερινές συνθήκες που χρειάζεται συντονισμός και ανάπτυξη των αγώνων, οι πλειοψηφίες αυτών των συνδικαλιστικών οργάνων αντί να οργανώσουν τον αγώνα ακολουθούν τη λογική του συμβιβασμού προωθούν την αδράνεια που είναι πολύτιμος βοηθός της κυβέρνησης, στις αντεργατικές της επιλογές. Γι' αυτό από την πλευρά μας προειδοποιούμε αυτές τις ηγεσίες ότι οι ευθύνες που αναλαμβάνουν, με την υιοθέτηση της λογικής του εφικτού και του δήθεν ρεαλιστικού και τη συμμετοχή τους στο παζάρι του κοινωνικού διαλόγου είναι ιστορικές. Δεν έχουν καμία εξουσιοδότηση να παζαρεύουν κατακτήσεις και δικαιώματα που με αίμα κερδίσαμε».

«Γι' αυτό, συνεχίζει η διακήρυξη, πήραμε αυτή την πρωτοβουλία και καλούμε κάθε αγωνιστικό σωματείο, κάθε τίμιο συνδικαλιστή που σέβεται τον εαυτό του και την τάξη του, κάθε επιστήμονα που αναγνωρίζει στην επιστήμη του τον κοινωνικό της χαρακτήρα και όχι το μέσο για κερδοσκοπία, να συμβάλουμε στο συντονισμό και την οργάνωση του αγώνα μας, στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε. Παίρνουμε την πρωτοβουλία, παρά τις επιμέρους διαφορετικές εκτιμήσεις που μπορεί να έχουμε, να φτιάξουμε επιτροπή αγώνα, ανοιχτή σε κάθε εργαζόμενο που θέλει να βοηθήσει, που θα παίρνει πρωτοβουλίες και θα πρωτοστατεί στην οργάνωση και ανάπτυξη του αγώνα και ταυτόχρονα σε συμμαχία και κοινή δράση με άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις και οργανώσεις, θα παρεμποδίσει την κυβέρνηση, θα αντιμετωπίσει τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, την ΠΟΕΔΗΝ και κάθε δευτεροβάθμια οργάνωση. Θα προωθεί και θα στηρίζει μορφές πάλης που να αντιστοιχούν στη σφοδρότητα της επίθεσης και στην οξύτητα της αντιπαράθεσης. Να συμβάλλει στην κλιμάκωση της πάλης μέσα από τον συντονισμό με την πανελλαδική επιτροπή αγώνα όλων των εργαζομένων και των αγροτών, γιατί οι ανατροπές στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, στα δημοκρατικά δικαιώματα κλπ. μας αφορούν όλους».

Η Επιτροπή προτείνει το παρακάτω αγωνιστικό πλαίσιο:

  • Για ένα δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας δωρεάν ισότιμο και αναβαθμισμένο για όλους.
  • Για ένα καθολικό, υποχρεωτικό ασφαλιστικό σύστημα.
  • Για μείωση των εισφορών των εργαζομένων και ανάληψη των οικονομικών βαρών από κράτος και εργοδότες.
  • Για σταδιακή μείωση των ορίων συνταξιοδότησης και κύρια σύνταξη στο 80% των αποδοχών μας.
  • Για πλήρη απασχόληση για όλους, εφαρμογή 35ωρου, πενθήμερου, 7ωρου με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.
  • Για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των αυταρχικών μέτρων.
  • Για ειρήνη στα Βαλκάνια κόντρα στις επιταγές του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
ΑΝΤΙ-ΕΣΥ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Επιτάχυνση με ευχές Σημίτη

Στην επίσπευση της επίθεσης στα νοσοκομεία, στα πλαίσια της γενικότερης εφόδου της κυβέρνησης στην υγεία και κοινωνική ασφάλιση, προχωράει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με την έγκριση και του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

Χτες ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος, αλλά και οι 17 διορισμένοι πρόεδροι των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠΕΣΥ) είχαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ο οποίος και έδωσε το «πράσινο φως» για τη συγκρότηση των ΠΕΣΥ. Το βάρος βέβαια αυτής της διαδικασίας θα το σηκώσουν οι εργαζόμενοι, αφού, όπως είπε και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας μετά το τέλος της συνάντησης, η υπαλληλική υποστήριξη των ΠΕΣΥ θα γίνει με αποσπάσεις προσωπικού, αλλά και με προσλήψεις που θα γίνουν - κατά την έκφρασή του - «σε κάποια φάση».

Ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τους προέδρους των ΠΕΣΥ... τους έδωσε την ευχή του για τα νέα τους καθήκοντα και αναφέρθηκε στις γενικότερες κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, που σύμφωνα με τον Λυκ. Λιαρόπουλο, πρόεδρο του Α` ΠΕΣΥ Αττικής, «δεν είναι τίποτα άλλο από ποιότητα, σεβασμό στον πολίτη, καλύτερη οργάνωση και καλύτερη προσφορά υπηρεσιών υγείας».

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μίλησε για σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), αναφέροντας ως παράδειγμα τα καινούρια νοσοκομεία, τα οποία βέβαια λειτούργησαν στην πλειοψηφία τους μετά από πολλά χρόνια, εκ των ενόντων και με ελλιπές προσωπικό.

Κάνοντας τέλος μια επίδειξη ενδιαφέροντος για τον πολίτη, ανέφερε: «Κάλεσα τους προέδρους να αντιμετωπίσουν με υπευθυνότητα μεγάλη τα νέα τους καθήκοντα, να προχωρήσουν στη δουλιά με κέφι, με ψυχή, γιατί η πιο σημαντική επιδίωξή μας είναι η υγεία του λαού. Ο πολίτης να αισθάνεται ότι το κράτος του συμπαρίσταται για να μπορεί να ζει καλύτερα και να έχει καλύτερη υγεία».

Απ' την πλευρά του ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε τη συγκρότηση των ΠΕΣΥ σαν μια καινοτόμα προσπάθεια που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και μίλησε για το ξεκίνημα μιας «νέας εποχής, μιας νέας ελπίδας, για ένα πραγματικό δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο θα αντιμετωπίζει τον πολίτη με αξιοπρέπεια και υπευθυνότητα».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»
Χωρίς απαντήσεις από τον υπουργό

Θα κάνουν εξάωρη στάση εργασίας στις 25.4.2001

Χωρίς καμιά απάντηση έφυγαν από το γραφείο του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου τα μέλη της Διοίκησης του σωματείου και της Επιτροπής Αγώνα του «Ευαγγελισμού» την περασμένη Δευτέρα.

Ολα τα μισθολογικά και οικονομικά θέματα ο υπουργός τα παρέπεμψε στις συλλογικές συμβάσεις, ενώ για τις προσλήψεις είπε ότι έχουν προκηρυχτεί 200 θέσεις, οι οποίες βέβαια δεν καλύπτουν ούτε το ένα πέμπτο των αναγκών. Επίσης πρόσθεσε ότι θα ζητήσει την προέγκριση προσλήψεων του 2002 για να γίνουν το... 2001.

Οι εργαζόμενοι ζήτησαν να μη γίνουν ανώνυμες εταιρίες και παρέθεσαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα ιδιωτικά συνεργεία -πέρα από την ομηρία των εργαζομένων σ' αυτά - κοστίζουν περισσότερο, ενώ έχουν χειρότερα αποτελέσματα. Ο υπουργός τα αντιπαρήλθε με την άποψη ότι είναι θέση της κυβέρνησης και να μην το βλέπουν ιδεολογικά...

Οσον αφορά το αίτημα για το χαρακτηρισμό των νοσοκομείων ως ανθυγιεινών χώρων, ο Αλ. Παπαδόπουλος παρέπεμψε στη συνολική αντιμετώπιση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής για το Ασφαλιστικό.

Την αντιμετώπιση των ράντζων ο Αλ. Παπαδόπουλος την παρέπεμψε στην ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων, ενώ ανέφερε ότι θα πάρει κάποια μέτρα για το ΝΙΜΤΣ, που θα ανακουφίσουν τον «Ευαγγελισμό», χωρίς ωστόσο να τα συγκεκριμενοποιήσει.

Στο θέμα απόκτησης μαγνητικού και δεύτερου αξονικού τομογράφου από τον «Ευαγγελισμό» ο υπουργός Υγείας είπε ότι έχουν ενταχθεί στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. (Είχαν όμως ενταχθεί και στο Β' ΚΠΣ απ' το 1997, αλλά ακόμα δεν αγοράστηκαν).

Ηδη οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» έχουν αποφασίσει 6ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 25 του Απρίλη 2001, με διεκδικητικό πλαίσιο αυτό που διαμορφώθηκε και από την κοινή σύσκεψη 18 σωματείων νοσοκομείων και ιδρυμάτων πρόνοιας στις 3-4-2001 στο νοσοκομείο:

  • Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και ιδρύματα πρόνοιας για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών.
  • Αυξήσεις στο βασικό μισθό, ώστε να καλύπτει τις βιοτικές ανάγκες των εργαζομένων, αλλά και την απώλεια εισοδήματος των τελευταίων χρόνων.
  • Καθολική Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Το χαρακτηρισμό των νοσοκομείων και ιδρυμάτων πρόνοιας ως ανθυγιεινών χώρων εργασίας.
  • ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις και στην εμπορευματοποίηση που προωθούνται στην Υγεία - Πρόνοια με το νόμο 2889/2001, αλλά και με τον τελευταίο νόμο για τις προμήθειες των νοσοκομείων.
  • Δημόσια δωρεάν ισότιμη υγεία - πρόνοια για όλο το λαό.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ