ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ
Εντείνονται οι αντιδράσεις των εργαζομένων

Αποψη από πρόσφατη κινητοποίηση κατά του ξεπουλήματος
Αποψη από πρόσφατη κινητοποίηση κατά του ξεπουλήματος
Οξύνονται οι αντιδράσεις εργαζομένων ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για εκχώρηση άλλου ενός 15% του ΟΤΕ σε ιδιώτες. Με τη νέα εκχώρηση, το δημόσιο καθίσταται μειοψηφία στον Οργανισμό και οι ιδιώτες αποκτούν λόγο στη διοίκησή του. Οι αντιδράσεις των εργαζομένων εμποδίζονται από την παρελκυστική και αποπροσανατολιστική τακτική της προσκείμενης στο ΠΑΣΟΚ συνδικαλιστικής ηγεσίας.

Χτες, στο μέγαρο του ΟΤΕ στη λεωφόρο Κηφισίας κλιμάκια της Πανελλήνιας Ενωσης Τεχνικών - ΟΤΕ(ΠΕΤ - ΟΤΕ) από νωρίς το πρωί ανάρτησαν πανό ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση, μοίρασαν ανακοινώσεις και διαμήνυσαν στους αρμόδιους ότι θα εμπόδιζαν την προγραμματισμένη για χτες συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΤΕ. Το ΔΣ θα εξέταζε τα πρακτικά και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της απόφασης ιδιωτικοποίησης.

Λόγω της κινητοποίησης, σύρθηκε στο μέγαρο και η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ ηγεσία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων - ΟΤΕ (ΟΜΕ - ΟΤΕ), που από το φθινόπωρο μέχρι σήμερα δεν έχει προγραμματίσει καμιά αγωνιστική κινητοποίηση ενάντια στο ξεπούλημα του Οργανισμού. Αν και η σχετική απόφαση πάρθηκε από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, εδώ και μήνες.

Η διοίκηση, για να αποφύγει το σκόπελο μιας σύγκρουσης με τους εργαζόμενους, που στο μεταξύ κατέλαβαν την αίθουσα συνεδριάσεων ή έστω μιας επεισοδιακής συνεδρίασης του ΔΣ, την ανέβαλε επικαλούμενη «έλλειψη απαρτίας». Ακολούθως, ο πρόεδρος Ν. Μανασής προχώρησε σε «ενημέρωση» των εκεί συνδικαλιστών επί της απόφασης για νέα ιδιωτικοποίηση. Προσπάθησε να επικεντρωθεί σε διαδικαστικά ζητήματα, γεγονός που προκάλεσε της αντίδραση των παρευρισκόμενων στελεχών της Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης - ΟΤΕ (ΕΣΚ - ΟΤΕ). Οι εκπρόσωποι της παράταξης τόνισαν ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν ανάγκη από διαλέξεις, αλλά να βρεθούν τρόποι για να ανατραπεί η προαναφερόμενη απόφαση.

Κατά πληροφορίες και προκειμένου ο πρόεδρος να αποφύγει το νέο σκόπελο, κατέφυγε σε επιχειρήματα του τύπου «αυτές είναι πολιτικές αποφάσεις», «εγώ είμαι απλός υπάλληλος», «η κυβέρνηση αποφασίζει και εγώ απλά εκτελώ». Η παράθεση των δικαιολογιών οδήγησε τα στελέχη της ΕΣΚ να αποχωρήσουν. Αργότερα, οι ίδιοι σημείωναν το ρόλο του «Δούρειου ίππου» που παίζει η ηγεσία της ΟΜΕ, η οποία αναλισκόμενη σε ανούσιους διαλόγους δεν αντιστρατεύεται την εφαρμοζόμενη από την κυβέρνηση πολιτική εκποίησης του δημόσιου πλούτου. Προειδοποίησαν δε ότι οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν, μετά το Πάσχα.

ΕΛΤΑ
Στο στόχαστρο ξένων και ντόπιων επιχειρηματιών

Με γοργούς ρυθμούς προωθείται το ξεπούλημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Μετά την αξιολόγηση των ξένων εταιριών, που θέλουν να αποκτήσουν μέχρι το 25% της μητρικής και το 50% της θυγατρικής των ταχυμεταφορών, προς εξέταση βαίνουν και οι εν Ελλάδι συνεργάτες τους. «Χέρι» στον πλούτο των ΕΛΤΑ ετοιμάζονται να βάλουν και Ελληνες μεγαλοκαρχαρίες.

Συγκεκριμένα, μετά το Πάσχα, οι σύμβουλοι της κυβέρνησης επί της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ, Rorthchild και KPMG, θα περάσουν από αξιολόγηση τις εταιρίες DHL, TNT και «Φτερωτός Ερμής». Οι εταιρίες αυτές συνεργάζονται στον ελλαδικό χώρο με τους τρεις ξένους υποψήφιους «στρατηγικούς συμμάχους» των Ελληνικών Ταχυδρομείων - ήτοι η γερμανική Deutsche Post με την DHL, τα Ολλανδικά Ταχυδρομεία με την ΤΝΤ και τα Γαλλικά Ταχυδρομεία με το «Φτερωτό Ερμή». Οι λεγόμενες δεσμευτικές προσφορές των τριών ξένων εταιριών αναμένονται στα τέλη Μάη.

Οι προσφορές τους θα αξιολογηθούν και θα αναδειχτεί ο νικητής του διαγωνισμού. Ο νικητής θα βάλει «χέρι» στον πλούτο του δημόσιου ταχυδρομείου. Αρκεί να αναφερθεί ότι το 2000 τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 4 δισ. δρχ. και ο κύκλος εργασιών σε 120 δισ. δρχ. Η διοίκηση για το 2001 προβλέπει αύξηση του τζίρου σε 140 δισ. δρχ. και των κερδών σε 7 δισ. δρχ. Φέτος, τα ΕΛΤΑ θα υλοποιήσουν επενδύσεις ύψους 8 δισ. δρχ. Δηλαδή, θα εκσυγχρονιστούν με χρήματα του ελληνικού λαού, πριν παραδοθούν στους ιδιώτες.

Παράλληλα, ο νικητής του διαγωνισμού θα αποκτήσει το διευθυντικό δικαίωμα συν το μισό της θυγατρικής στο χώρο των ταχυμεταφορών. Χώρος που θεωρείται το «φιλέτο» της ταχυδρομικής αγοράς.

Μετά τα παραπάνω, εξηγείται εύκολα το ενδιαφέρον Ελλήνων μεγαλοεπιχειρηματιών για τα ΕΛΤΑ. Στη «Φτερωτός Ερμής» ο μεγαλομέτοχος, Χρ. Λαμπράκης, πούλησε μερίδιό του στον Σωκ. Κόκκαλη, προκειμένου από κοινού να διεκδικήσουν το Ταχυδρομείο. Τα μερίδια των μετόχων έχουν πλέον ως εξής: ΔΟΛ 42,49%, Intrasoft 42,49% και Εθνική Τράπεζα 15,02%. Στην περίπτωση που τα γαλλικά Ταχυδρομεία αναδειχτούν «στρατηγικός σύμμαχος» των ΕΛΤΑ, ο «Φτερωτός Ερμής» θα συγχωνευτεί με τη θυγατρική του ΕΛΤΑ, Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ ΑΕ.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Πυκνώνουν οι αντιδράσεις

Προκλητικός και πάλι ο υπουργός Παιδείας

Για μια ακόμα φορά, επιχείρησε να νομιμοποιήσει το νομοσχέδιο - απάτη για τα ΤΕΙ ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Ο υπουργός Παιδείας ισχυρίστηκε ότι «το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ εκφράζει τα συμφέροντα του τόπου, τα συμφέροντα της εκπαίδευσης, τα συμφέροντα των Πανεπιστημίων των ίδιων και των ΤΕΙ. Αρα, είναι ένα νομοσχέδιο χρήσιμο για την εκπαίδευση, χρήσιμο για τον τόπο που θα περάσει με τις κανονικές διαδικασίες στη Βουλή των Ελλήνων».

Σχολιάζοντας δε τις κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών, επισήμανε ότι αυτές είναι νόμιμες, «αλλά η συνολική νομιμότητα μιας πολιτικής εκπηγάζει από τη λαϊκή κυριαρχία και την κυβέρνηση της χώρας». Ισχυρίστηκε ότι οι δίαυλοι του διαλόγου είναι ανοιχτοί, αλλά «δεν μπορεί να υποκατασταθεί η λαϊκή κυριαρχία, η βούληση της συνταγματικής νομιμότητας από κινητοποιήσεις που δεν έχουν βάση»(!). Απαντώντας στην απόφαση των πρυτάνεων, με την οποία ζητούσαν από τον υπουργό να ανακαλέσει το χαρακτηρισμό «κατακτητές», όχι μόνο δεν το έκανε αλλά προκάλεσε, για άλλη μια φορά, δηλώνοντας ότι «αυτό που είπα είναι ότι δεν είναι όμορφο να κλείνουν πανεπιστήμια. Μόνο μια ξένη, βίαιη δύναμη μπορεί να κλείνει πανεπιστήμια» και συνέχισε λέγοντας ότι οι πρυτάνεις έχουν συνείδηση ότι δεν αφορούσε αυτούς ο όρος "κατακτητές"», αλλά... «το γεγονός ότι τα Πανεπιστήμια ανήκουν, σε τελευταία ανάλυση, στον ελληνικό λαό. Πρέπει να κλείνουν για έκτακτες περιπτώσεις που στην περίπτωση αυτή που τίποτε δε θίγει τα Πανεπιστήμια είναι δύσκολο μια τέτοια βαριά ενέργεια να κατανοηθεί».

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να παρουσιάσει τις κινητοποιήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας ως αβάσιμες, η δυσαρέσκεια μεγαλώνει απέναντι στο νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, που συμβάλλει στην υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης εφαρμόζοντας τις εντολές της ΕΕ.

Απόσυρση του νομοσχεδίου ζητούν οι πολιτικοί μηχανικοί

Απόσυρση του νομοσχεδίου και έναρξη διαλόγου με την πανεπιστημιακή κοινότητα και τους συλλογικούς επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς, ζήτησε το ΔΣ του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας (ΣΠΜΕ), με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες. Οι Πολιτικοί Μηχανικοί δήλωσαν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις στο χώρο των Δημοσίων Εργων, αμέσως μετά το Πάσχα, σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο, ενώ ταυτόχρονα συμπαρατάσσονται στις προτάσεις και στις κινητοποιήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΠΜΕ, Β. Οικονομόπουλος, μίλησε για ευθεία ποιοτική υποβάθμιση της Ανώτατης Παιδείας, υπονόμευση της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας και συνταγματική ασυνέπεια του εν λόγω νομοσχεδίου σχετικά με το διαχωρισμό ανώτατης και ανώτερης εκπαίδευσης.

Στη συνέντευξη Τύπου του ΔΣ του ΣΠΜΕ, παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν μέλη του Συλλόγου και πανεπιστημιακοί, που αναφέρθηκαν στο ζήτημα της ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης, των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, αλλά και της υπερπληθώρας μηχανικών που θα προκύψουν με την «ισοτίμηση» των πτυχίων, τη στιγμή που δεν αναβαθμίζονται οι σπουδές και τα προσόντα των αποφοίτων των ΤΕΙ. Ανάμεσα σ' αυτούς, ο Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, Κ. Μουτζούρης που κατήγγειλε ότι το υπουργείο Παιδείας, με έγγραφο που έχει αποστείλει στα ΑΕΙ, δηλώνει ότι θα πριμοδοτήσει τα πανεπιστήμια εκείνα που θα δεχτούν αποφοίτους ή εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ στα μεταπτυχιακά τους προγράμματα.

Τέλος, οι εκπρόσωποι του ΣΠΜΕ κάλεσαν το υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στην ισότιμη αναγνώριση του διπλώματος των Ελληνικών Πολυτεχνείων με master, επισημαίνοντας την «ολιγωρία» της ελληνικής πολιτείας στο θέμα, χωρίς ωστόσο να το συνδέουν με το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ.

ΕΡΩΤΗΣΗ του ΚΚΕ
Δυσλειτουργία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών

Τη λειτουργία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν προχτές στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, Λιάνα Κανέλλη και Παναγιώτης Κοσιώνης προς τον υπουργό Παιδείας Π. Ευθυμίου.

Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ στην Ερώτησή τους, μετά από τον τελευταίο διαγωνισμό του 2000, που πραγματοποιήθηκε από το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), έμειναν κενές θέσεις υποτρόφων, καθώς στις συγκεκριμένες ειδικότητες δεν υπήρξαν επιτυχόντες.

Πάγια τακτική του ΙΚΥ, υπογραμμίζεται, σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η κάλυψη των κενών θέσεων από τους επιλαχόντες άλλων, συγγενών ειδικοτήτων. Η Διοίκηση του Ιδρύματος αποφάσισε όμως πέρσι να μη συνεχίσει αυτήν την τακτική, εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων. Το υπουργείο καλεί το Ιδρυμα να αναζητήσει σε άλλες πηγές τη λύση των προβλημάτων του. Κι οι επιλαχόντες λίγο καιρό πριν το νέο διαγωνισμό του ΙΚΥ, ακόμη περιμένουν μια λύση, αλλά αυτή δε φαίνεται να έρχεται από πουθενά.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Παιδείας, αν θα αναλάβει το υπουργείο την ευθύνη του για τη λειτουργία του κρατικού αυτού Ιδρύματος, εξασφαλίζοντας άμεσα, ίσως και με έκτακτη χρηματοδότηση, ότι οι δαπάνες των υποτροφιών θα υπηρετούν το σκοπό τους κι οι επιλαχόντες - επιτυχόντες, επιτέλους, δε θα εμπαίζονται;

Σκηνές Σικάγο στη Θεσσαλονίκη

Ασύλληπτος παρέμενε μέχρι αργά χθες το βράδυ ο δράστης της ένοπλης συμπλοκής που σημειώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή του Φοίνικα στη Θεσσαλονίκη και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός αστυνομικού της Τροχαίας.

Το αιματηρό περιστατικό ξεκίνησε όταν ο άγνωστος δράστης, που οδηγούσε κλεμμένο ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο, έπεσε με το όχημά του πάνω στη μοτοσικλέτα του τροχονόμου Ιωακείμ Κατακαλίδη, που την ώρα εκείνη ρύθμιζε την κυκλοφορία στο ύψος του περιφερειακού δρόμου. Ο άγνωστος εγκατέλειψε τον 32χρονο αστυνομικό τραυματισμένο και ανέπτυξε ταχύτητα.

Λίγη ώρα αργότερα, άρχισαν να τον καταδιώκουν άνδρες της ομάδας «Ζήτα». Σε κάποια στιγμή, ο δράστης εγκατέλειψε το αυτοκίνητο και προσπάθησε να διαφύγει τρέχοντας, αλλά περικυκλώθηκε από δεκάδες αστυνομικούς. Ξαφνικά έβγαλε από την τσέπη του ένα πιστόλι και αφού ακινητοποίησε τον αστυφύλακα Αθανάσιο Χρυσανθίδη, 32 ετών, άρχισε να απειλεί τους συναδέλφους του ότι θα τον σκότωνε σε περίπτωση που επιχειρούσαν να τον συλλάβουν.

Αφού πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό, άφησε ελεύθερο τον αστυνομικό, αλλά με την απειλή του όπλου επιβιβάστηκε σε διερχόμενο ΙΧ αυτοκίνητο και υποχρέωσε τον οδηγό να τον μεταφέρει προς την περιοχή της Καλαμαριάς, περνώντας τα μπλόκα των αστυνομικών. Στη συνέχεια, επιβιβάστηκε σε ταξί και από την ώρα εκείνη χάθηκαν τα ίχνη του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ