Τετάρτη 11 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΤΑ
Στο στόχαστρο ξένων και ντόπιων επιχειρηματιών

Με γοργούς ρυθμούς προωθείται το ξεπούλημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Μετά την αξιολόγηση των ξένων εταιριών, που θέλουν να αποκτήσουν μέχρι το 25% της μητρικής και το 50% της θυγατρικής των ταχυμεταφορών, προς εξέταση βαίνουν και οι εν Ελλάδι συνεργάτες τους. «Χέρι» στον πλούτο των ΕΛΤΑ ετοιμάζονται να βάλουν και Ελληνες μεγαλοκαρχαρίες.

Συγκεκριμένα, μετά το Πάσχα, οι σύμβουλοι της κυβέρνησης επί της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ, Rorthchild και KPMG, θα περάσουν από αξιολόγηση τις εταιρίες DHL, TNT και «Φτερωτός Ερμής». Οι εταιρίες αυτές συνεργάζονται στον ελλαδικό χώρο με τους τρεις ξένους υποψήφιους «στρατηγικούς συμμάχους» των Ελληνικών Ταχυδρομείων - ήτοι η γερμανική Deutsche Post με την DHL, τα Ολλανδικά Ταχυδρομεία με την ΤΝΤ και τα Γαλλικά Ταχυδρομεία με το «Φτερωτό Ερμή». Οι λεγόμενες δεσμευτικές προσφορές των τριών ξένων εταιριών αναμένονται στα τέλη Μάη.

Οι προσφορές τους θα αξιολογηθούν και θα αναδειχτεί ο νικητής του διαγωνισμού. Ο νικητής θα βάλει «χέρι» στον πλούτο του δημόσιου ταχυδρομείου. Αρκεί να αναφερθεί ότι το 2000 τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 4 δισ. δρχ. και ο κύκλος εργασιών σε 120 δισ. δρχ. Η διοίκηση για το 2001 προβλέπει αύξηση του τζίρου σε 140 δισ. δρχ. και των κερδών σε 7 δισ. δρχ. Φέτος, τα ΕΛΤΑ θα υλοποιήσουν επενδύσεις ύψους 8 δισ. δρχ. Δηλαδή, θα εκσυγχρονιστούν με χρήματα του ελληνικού λαού, πριν παραδοθούν στους ιδιώτες.

Παράλληλα, ο νικητής του διαγωνισμού θα αποκτήσει το διευθυντικό δικαίωμα συν το μισό της θυγατρικής στο χώρο των ταχυμεταφορών. Χώρος που θεωρείται το «φιλέτο» της ταχυδρομικής αγοράς.

Μετά τα παραπάνω, εξηγείται εύκολα το ενδιαφέρον Ελλήνων μεγαλοεπιχειρηματιών για τα ΕΛΤΑ. Στη «Φτερωτός Ερμής» ο μεγαλομέτοχος, Χρ. Λαμπράκης, πούλησε μερίδιό του στον Σωκ. Κόκκαλη, προκειμένου από κοινού να διεκδικήσουν το Ταχυδρομείο. Τα μερίδια των μετόχων έχουν πλέον ως εξής: ΔΟΛ 42,49%, Intrasoft 42,49% και Εθνική Τράπεζα 15,02%. Στην περίπτωση που τα γαλλικά Ταχυδρομεία αναδειχτούν «στρατηγικός σύμμαχος» των ΕΛΤΑ, ο «Φτερωτός Ερμής» θα συγχωνευτεί με τη θυγατρική του ΕΛΤΑ, Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ ΑΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ