Τετάρτη 11 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
«Γην και ύδωρ» στον Μπ. Βωβό

Ξεπουλάει το κτήμα Θων η δημοτική αρχή

«Γην και ύδωρ» έδωσε η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων στον μεγαλοκατασκευαστή Μπ. Βωβό, δείχνοντας για άλλη μια φορά την πλήρη υποτέλειά της στα μεγάλα συμφέροντα. Ετσι, στη χτεσινή έκτακτη συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία, ότι ο δήμος θα ταχτεί υπέρ της πρότασης του Μπ. Βωβού, για την κατασκευή εντός του κτήματος Θων, ενός ακόμη μεγαθηρίου και ενός υπόγειου γκαράζ, σε περίπτωση που το ΥΠΕΧΩΔΕ αρνηθεί ή δεν απαντήσει σε έγγραφο του Δήμου, για να αναλάβει την πλήρη κάλυψη του ποσού της απαλλοτρίωσης εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Για... «τα μάτια του κόσμου», η διοίκηση στο πρώτο σκέλος της απόφασης - που ψήφισε μόνο αυτή, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Π. Ζυγούρης καθώς και ο Γ. Αρσένης με την παράταξη «Κίνημα για την Αθήνα» - ισχυρίζεται ότι εμμένει στην αρχική θέση του δήμου, να γίνει δηλαδή πράσινο όλο το κτήμα Θων, αδυνατώντας ωστόσο να συνεισφέρει οικονομικά για την απαλλοτρίωση του κτήματος.

Η μειοψηφία από την πλευρά της, εξέφρασε την αντίθεσή της στο ξεπούλημα του κτήματος, ψηφίζοντας υπέρ της πρότασης της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», για την εμμονή δηλαδή του Σώματος στην προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τη μετατροπή όλου του κτήματος σε χώρο λειτουργικού πρασίνου.

Οπως φάνηκε και στη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στη χτεσινή συνεδρίαση, αλλά και από τα εισηγητικά έγγραφα που παρουσίασε η δημοτική αρχή, η λήψη της συγκεκριμένης απόφασης είχε μεθοδευτεί κατάλληλα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα πέντε από τα έξι εισηγητικά έγγραφα ήταν της... εταιρίας του μεγαλοεπιχειρηματία, ενώ συμπεριλαμβάνονταν μόνο μια ανακοίνωση του «Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων». Από την άλλη πλευρά, έλειπε τελείως η εκτίμηση των υπηρεσιών του δήμου, όπως γίνεται σε κάθε άλλο θέμα όπου η εκάστοτε υπηρεσία εισηγείται τη λήψη κάποιας απόφασης.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση, χρησιμοποιώντας σαν «δαμόκλειο σπάθη» - όπως σωστά είπε η Ζωή Βαλάση, δημοτική σύμβουλος με τη «Συμπαράταξη» - την εκδίκαση εντός του Μάη στο Συμβούλιο της Επικρατείας της ανάκλησης αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών για το κτήμα του Θων και προβάλλοντας την προοπτική της αποδοχής της, πέρασαν έντεχνα την πρόταση του Μπ. Βωβού, σαν εναλλακτική ρεαλιστική λύση στην οποία δε χρειάζεται να καταβάλλει χρήματα ο δήμος.

Στο δημοτικό συμβούλιο το λόγο πήρε και ο μεγαλοεργολάβος Μπ. Βωβός, ο οποίος αφού έκανε μια εκτενή αναφορά (10 λεπτά κάθισε στο βήμα!) στη... «ρεαλιστικότητα» της πρότασής του, σαν να ήταν στο σπίτι του παρουσίασε τρεις χάρτες - διαγράμματα της περιοχής (είχε βάλει μάλιστα και έναν δημοτικό αστυνομικό να τους κρατάει) κατέληξε ισχυριζόμενος ότι η πρότασή του είναι συμφέρουσα για το Δήμο!

Η πρόταση του Μπ. Βωβού προβλέπει: Δημιουργία κτιρίου 1.150 τμ με ύψος 27 μέτρα. Δημιουργία υπόγειου γκαράζ. Κατεδάφιση των πολυκατοικιών της Κηφισίας 5 που είναι εντός του χώρου. Το υπόλοιπο (3.850 στρέμματα) θα γίνει... πράσινο, αν και όπως είπε ο Μ. Δανδουλάκης σύμβουλος της «Συμπαράταξης» είναι αδύνατο να υπάρξει υψηλή βλάστηση πάνω από το τσιμέντο του γκαράζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ