ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΠΟ
Τους απέφυγε ο Ευ. Βενιζέλος!

Οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ χτες έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, «περιφρουρούμενοι» από την Αστυνομία
Οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ χτες έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, «περιφρουρούμενοι» από την Αστυνομία
Πιστοί στο αγωνιστικό τους «ραντεβού», οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού που απαιτούν τη μονιμοποίησή τους, πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο, με στόχο να «υποδεχτούν» τον υπουργό Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος θα εγκαινίαζε την ίδια ώρα τη νέα έκθεση των αρχαϊκών γλυπτών του μουσείου. Επειδή όμως η πολιτική που υπηρετεί ο υπουργός δεν αντέχει τέτοιου είδους «υποδοχές», μπήκε στο μουσείο... από την πίσω πόρτα!

Από τις 11 το πρωί, αντιπροσωπείες των συμβασιούχων από διάφορα μέρη της χώρας είχαν δημιουργήσει αγωνιστικό κλίμα έξω από το μουσείο, μη εμποδίζοντας ωστόσο την είσοδο και την έξοδο των τουριστών από αυτό. Με σφυρίχτρες, ταμπούρλα, πανό, πλακάτ και συνθήματα - και υπό το βλέμμα ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας - «υπενθύμιζαν» στην κυβέρνηση πως και οι συμβασιούχοι αφιερώνουν επί χρόνια την πείρα και τις γνώσεις τους στη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Οταν οι συγκεντρωμένοι έμαθαν πως ο υπουργός ήταν ήδη μέσα στο μουσείο (!) άρχισαν να τον καλούν με συνθήματα να βγει έξω και να τους συναντήσει, πράγμα που, μέχρι να διαλυθεί η συγκέντρωση στις 1.30, δεν έγινε. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν, δηλώνοντας συμπαράσταση, το μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ,Τέλης Γόντικας και ο Δημήτρης Αγκαβανάκης εκ μέρους του ΠΑΜΕ.

Εξάλλου, η ΕΣΑΚ - ΥΠΠΟ σε ανακοίνωσή της προς τους συμβασιούχους τούς καλεί να παλέψουν για άμεσες μονιμοποιήσεις, με ενότητα στη βάση και για να πιέσουν τα σωματεία των μονίμων να πάρουν τώρα θέση στο πρόβλημα. Η ΕΣΑΚ - ΥΠΠΟ καταγγέλλει την «αντισυνδικαλιστική συμπεριφορά του προεδρείου της ΠΟΣΥΠΟ (σ.σ. το συλλογικό όργανο των μονίμων υπαλλήλων του ΥΠΠΟ), που σε ένα φιλοκυβερνητικό παραλήρημα βάζει τους αγώνες απέναντί της».

«Σε ομηρία», συνεχίζει η ανακοίνωση, «δεν είναι τα μνημεία, αλλά οι εργαζόμενοι στα μνημεία, αυτοί που αποτελούν κομμάτι των μνημείων, κομμάτι του πολιτισμού μας». Τέλος η ΕΣΑΚ - ΥΠΠΟ καλεί σε σύσταση απεργιακών επιτροπών σε όλους τους χώρους δουλιάς, σε συντονισμό με το ΔΣ του σωματείου, δηλώνοντας παράλληλα πως η παράταξη θα είναι μαζί τους μέχρι την τελική νίκη.

Μελωδική Μ. Τετάρτη
Ο Χρήστος Τσιαμούλης
Ο Χρήστος Τσιαμούλης
  • Την πασχαλινή συναυλία της πραγματοποιεί η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σήμερα (8.30 μμ.), στο Μέγαρο Μουσικής (τηλ. 7282.333), με διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή. Στο πρώτο μέρος του προγράμματος θα παρουσιάσει τρία αποσπάσματα από τελευταίο μεγάλο έργο του Ρίχαρντ Βάγκνερ «Πάρσιφαλ», ενώ στο δεύτερο μέρος, σε πρώτη εκτέλεση από την ΚΟΑ, το «Ρέκβιεμ» του Λουίτζι Κερουμπίνι. Συμμετέχει η Χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας.
  • Προσαρμοσμένο στην ατμόσφαιρα των ημερών είναι το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν δύο παιδικές χορωδίες, σήμερα (6μμ), στο Φουαγιέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Ακαδημίας 59). Οι παιδικές χορωδίες του Δημοτικού Ωδείου Κορυδαλλού και του ωδείου «Μουσική Σπουδή» θα παρουσιάσουν μια μελωδική διαδρομή από το βυζαντινό μέλος, το προκλασικό τραγούδι, τη μουσική του Μπαχ, μέχρι το νέγρικο σπιρίτσουαλ και το σύγχρονο γκόσπελ. Η χορωδιακή επεξεργασία, η πιανιστική συνοδεία και η μουσική διεύθυνση είναι της Νατάσας Αγγελοπούλου. Συμμετέχουν τρεις νέοι σολίστ, ο τενόρος Γιάννης Φίνας, η σοπράνο Μαρία Μαυρομάτη και ο φλαουτίστας Ντάνιελ Στάνκοβιτς.
  • «Με το αεράκι του Επιταφίου» τιτλοφορείται η μουσική παράσταση των Χρήστου Τσιαμούλη και Μάνου Αχαλινοτόπουλου, μέχρι και σήμερα (9.30μμ), στο «Αερικό» (Αγαθάρχου 4-6, Ψυρρή, τηλ. 3255.359).
  • Ο σπουδαίος δεξιοτέχνης του κλαρίνου Γιάννης Βασιλόπουλος, η Σοφία Παπάζογλου και ο πρωτοψάλτης Νίκος Κωνσταντόπουλος, με τη συνοδεία ομάδας μουσικών, παρουσιάζουν ύμνους εκκλησιαστικούς και λαϊκούς και τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδας, σήμερα (10.30 μ.μ.), για δεύτερη βραδιά, στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια, τηλ. 7780.669).
  • Θρησκευτική και κοσμική μουσική από την Ευρώπη του 15ου και 16ου αιώνα παρουσιάζει το σύνολο Αναγεννησιακής μουσικής «Αυλός», σήμερα (8μμ), στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Δήμου Αμαρουσίου.
Πήλινα και άλλα δώρα

Ημερήσιος Κήρυκας

Δώρα από πηλό προτείνει για τις γιορτές του Πάσχα το πωλητήριο του Μουσείου Νεότερης Κεραμικής (Μελιδώνη 4-6, Κεραμικός). Φτιαγμένα με παραδοσιακούς ή μοντέρνους τρόπους, από παλιούς, αλλά και νέους αγγειοπλάστες, είναι αντικείμενα με εγγυημένη αυθεντικότητα και αξία - διακοσμητική και λειτουργική. Εργα των λιγοστών αληθινά παραδοσιακών μαστόρων του πηλού από διάφορες γωνιές της Ελλάδας, δημιουργίες σύγχρονων κεραμιστών με ιδιαίτερο ύφος, βιβλία και βιντεοταινίες για την κεραμική, καρτ - ποστάλ, βιβλία για παιδιά και πήλινα πασχαλινά... αυγά, συνιστούν την πρόταση του Μουσείου Νεότερης Κεραμικής, του μοναδικού ελληνικού Μουσείου, που είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στην πανάρχαιη τέχνη του πηλού. Το Μουσείο λειτουργεί Δευτέρα έως και Παρασκευή (9πμ-3μμ). Κυριακή (10πμ-2μμ). Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 3318.491-6.

  • Μέχρι και αύριο στην «Εθνική Πινακοθήκη» θα διατίθενται δώρα σε πολύ χαμηλές τιμές. Βιβλία, κατάλογοι, αφίσες, μπλουζάκια, τσάντες, βίντεο, είναι μερικές από τις προτάσεις. Το Μουσείο λειτουργεί: Δευτέρα, Τετάρτη (9πμ-3μμ και 6μμ-9μμ). Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο (9πμ-3μμ). Κυριακή (10πμ-2μμ). Τρίτη το Μουσείο δε λειτουργεί.
  • Με την ανανεωμένη συλλογή του καλωσορίζει την άνοιξη και το Πάσχα, το πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Ανθοστολισμένα αυγά, χελιδόνια και ανεμόπλανα, όλα σκαλισμένα σε ασήμι στολίζουν τις φετινές λαμπάδες. Τη γιορτινή ατμόσφαιρα συμπληρώνουν πολύχρωμα στεφάνια, επιτραπέζια κεριά, αντικείμενα από φυσητό γυαλί. Εκτός από τα πασχαλινά αντίγραφα των συλλογών του Μουσείου, διατίθενται εμπλουτισμένες οι εκδόσεις του, ξύλινα παζλ και σειρές διαφανειών με θέματα της Επανάστασης του 1821. Το πωλητήριο θα είναι ανοιχτό έως και αύριο, 8.30πμ-5μμ.
Το τελευταίο σόλο...

Στη Γενεύη, στη διάρκεια συναυλίας, έσβησε ο 55χρονος Κουβανός βιολονίστας Πέδρο Ντεπέστρε Γκονζάλεθ, μέλος του περίφημου κουβανέζικου γκρουπ «Buena Vista Social Club», του συγκροτήματος που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την ομώνυμη ταινία του Βιμ Βέντερς. Ο Π. Ντ. Γκονζάλεθ κατέρρευσε έπειτα από ένα σόλο που ερμήνευσε σε συναυλία του γκρουπ την Κυριακή, η οποία δόθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του.

Το συγκρότημα «Buena Vista Social Club» σχηματίστηκε το 1997 από το γνωστό μουσικό και προσωπικό φίλο του Βιμ Βέντερς, Ρέι Κούντερ, και αποφασίστηκε από κοινού να γυριστεί ταινία, με πρωταγωνιστές τους Κουβανούς μουσικούς του γκρουπ, πολλοί από τους οποίους είναι άνω των 70 ετών.

Δεν πάει στην Μπιενάλε

Υστερα από την παραίτηση που υπέβαλε πριν λίγες μέρες η Χρύσα Ρωμανού, δε θα βρίσκεται στην ομάδα των Ελλήνων δημιουργών που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην 49η Μπιενάλε Εικαστικών της Βενετίας. Αιτία για την παραίτησή της από την έκθεση, που ξεκινά στις αρχές Ιουνίου, ήταν το γεγονός ότι ο χώρος του ελληνικού περιπτέρου που της αναλογεί για να εκθέσει το έργο της, είναι μικρότερος από αυτόν που αρχικά της είχε διατεθεί.

Συγκεκριμένα, η Χρ. Ρωμανού επρόκειτο να εκπροσωπήσει την Ελλάδα μαζί με τους Νίκο Ναυρίδη και Ερση Χατζηαργυρού. Το πρόβλημα χώρου ανέκυψε στην πορεία, όταν στην ελληνική ομάδα προστέθηκε και τέταρτος καλλιτέχνης, ο Ηλίας Παπαηλιάκης, για τον οποίο είχε προγραμματιστεί, αρχικά, να εκθέσει στο Ελληνικό Ινστιτούτο.

Διαλέξεις για τον Εμπειρίκο

«Τόπος Τοπίου: Γεωγραφικά Ανδρέα Εμπειρίκου» ήταν το θέμα της τρίτης διάλεξης που πραγματοποιήθηκε χτες στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ, στα πλαίσια του γιορτασμού για το «Ετος Εμπειρίκου». Ομιλητές ήταν ο διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας Ιάκωβος Βούρτσης, η διδάκτωρ Κλασικής Φιλολογίας Ρένα Ζαμάρου, ο καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος της Εθνικής Χαρτοθήκης Ευάγγελος Λιβιεράτος και ο συγγραφέας και κριτικός Αναστάσης Βιστωνίτης.

Η επόμενη διάλεξη, με θέμα «Ο Μέγας Ανατολικός: Κατήχηση και Λειτουργική», θα πραγματοποιηθεί στις 23/4 (7μμ) στον ίδιο χώρο. Για το «Μέγα Ανατολικό», το εκτενέστερο έργο του Εμπειρίκου (8 τόμοι, 2.100 σελ.), στο οποίο ορισμένες σελίδες, σύμφωνα με ορισμένους κριτικούς, «αγγίζουν τα όρια της πορνογραφίας», ενώ κατά άλλους η ερωτική τολμηρότητα «αποτελεί πρόσχημα για να ειπωθεί κάτι άλλο», ομιλητές θα είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργης Γιατρομανωλάκης, ο διευθυντής του ΕΚΕΒΙ Χρήστος Λάζος και η φιλόλογος Σάρα Παπαθεμελή.

Μέχρι τις 29 του Απρίλη στο Μέγαρο Εϋνάρδου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας (Αγ. Κωνσταντίνου 20 και Μενάνδρου, δίπλα στο Εθνικό Θέατρο), θα λειτουργεί η αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Γιάννη Μηταράκη. Η έκθεση, λόγω του Πάσχα, δε θα λειτουργεί από 13-16/4.

Σήμερα και αύριο διοργανώνεται στη Δράμα η προπαρασκευαστική συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής για την Ελληνική Παλαιογραφία, με κύριο θέμα την προετοιμασία του 6ου Διεθνούς Συμποσίου Ελληνικής Παλαιογραφίας, που θα γίνει επίσης στη Δράμα το φθινόπωρο του 2003. Σκοπός της Ελληνικής Παλαιογραφικής Εταιρείας είναι η μελέτη και προβολή διασκορπισμένων ελληνικών χειρογράφων σε όλο τον κόσμο.

Κυκλοφορεί το τρίτο τεύχος του περιοδικού «Περίαπτο (αρχαιολογία, τέχνες, άνθρωπος)». Περιλαμβάνει άρθρα για την αρχαία γλυπτική, αρχαιολογικά νέα, βιβλιοπαρουσιάσεις, αναγγελίες συνεδρίων και διαλέξεων κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ