ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
«Περισσεύουν» οι ελλείψεις προσωπικού

Σημαντικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, εντατικοποίηση και υποβάθμιση των υπηρεσιών, καταγγέλλει η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ

Δείγμα της «μεταρρύθμισης» που προωθεί η κυβέρνηση στο χώρο της υγείας αποτελεί το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χαλκίδας. Βέβαια επί 17 χρόνια υπήρχε η υπόσχεση για τη δημιουργία νέου νοσοκομείου αλλά τελικά επί υπουργίας του Λ. Παπαδήμα οριστικοποιήθηκε ως «μη επιλέξιμο έργο από την ΕΕ». Το κύριο πρόβλημα είναι η μεγάλη έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό (όχι ότι σε γιατρούς και βοηθητικό προσωπικό είναι επαρκές) που δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου και εντατικοποιεί τη δουλιά του υπάρχοντος μέχρι εξάντλησης.

Η στενότητα και η έλλειψη χώρων, από την αδυναμία επέκτασης του νοσοκομείου, έχει οδηγήσει την τωρινή αλλά και την προηγούμενη διοίκηση - με τις ευλογίες του υπουργείου Υγείας - σε «εσωτερικές αναδιαρθρώσεις». Π.χ. η μονάδα βραχείας νοσηλείας των εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου διαθέτει μόνο 5-6 κρεβάτια, βρίσκεται στο χώρο των έκτακτων εξωτερικών ιατρείων και λειτουργεί με προσωπικό των έκτακτων ιατρείων, ενώ θα έπρεπε να διαθέτει δικό της προσωπικό και προϊστάμενο. Να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο Χαλκίδας δε δέχεται περιστατικά μόνο απ' όλη την Εύβοια, αλλά και από την περιοχή Θήβας και τον οδικό άξονα της Εθνικής οδού.

Πρόσφατα, αποφασίστηκε η ίδρυση παιδιατρικού τμήματος και για να το στεγάσουν στο ισόγειο όπου μπαινοβγαίνει πολύς κόσμος «ξεσπίτωσαν» το γραφείο της ιατρικής υπηρεσίας και το παθολογοανατομικό τμήμα μεταφέροντάς τα σε άλλους χώρους.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι προσπαθεί η διοίκηση να δημιουργήσει νέο τμήμα με το ίδιο προσωπικό. Μάλιστα, ο πρόεδρος του νοσοκομείου, Γ. Παπουτσής, είπε στους συνδικαλιστές να ξεχάσουν - όταν ζήτησαν - τις προσλήψεις για τη λειτουργία του παιδιατρικού τμήματος.

Η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ

Την ασφυκτική για τους εργαζόμενους απ' όλες τις πλευρές, μέχρι σημείου αποδιοργάνωσης, κατάσταση, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ - Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Νοσοκομείου Χαλκίδας (ΕΣΑΚ-ΔΕΕ). Η «μεταρρύθμιση», τονίζει, «που άρχισε να υλοποιείται στο χώρο της υγείας, έχει σαν συνέπεια την απαξίωση των υπηρεσιών υγείας και την παραπέρα υποβάθμισή τους. Οσο για τους εργαζόμενους, η εντατικοποίηση είναι μόνο η αρχή».

Στη συνέχεια αφού αναφέρεται στην προσπάθεια της διοίκησης του νοσοκομείου Χαλκίδας να περιορίσει τις πάγιες ανάγκες, για να συγκαλύψει, κατά πρώτο, τη σημαντική έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού (π.χ. εσωτερικές μετακινήσεις για στελέχωση παιδιατρικού τμήματος ή νυχτερινής βάρδιας στη μονάδα τεχνητού νεφρού), καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν μαζικά και αποφασιστικά στην «ανθυγιεινή» επίθεση της κυβέρνησης. Μπροστά σ' αυτή την επίθεση, σημειώνει η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ, κανείς δεν μπορεί να μείνει αδρανής, την ίδια ώρα που η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία του σωματείου «σφυρίζει αδιάφορα» και βάζει «πλάτη» για να υλοποιηθεί η κυβερνητική πολιτική. Η εμπορευματοποίηση της υγείας, η ανατροπή των εργασιακών μας σχέσεων, η ιδιωτικοποίηση της παιδείας, η ανατροπή των κοινωνικοασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και κατακτήσεων δεν είναι αποσπασματικά μέτρα.

Διεκδικούμε, τονίζει η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, για όλο το λαό, γενναία χρηματοδότηση του νοσοκομείου Χαλκίδας από το κράτος, άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών και εκσυγχρονισμό του τεχνικού εξοπλισμού.

«Η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων, καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ, η συσπείρωση γύρω απ' τις θέσεις και τη δράση μας, αποτελούν μονόδρομο και ταυτόχρονα εγγύηση για την αλλαγή ρότας στον προσανατολισμό του σωματείου μας για να μπει μπροστάρης στον αγώνα για την υπεράσπιση των λαϊκών κατακτήσεων και των εργασιακών μας δικαιωμάτων».

ΕΣΑΚ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σημαντική αύξηση δυνάμεων

Ενισχύθηκε η παράταξη στις αρχαιρεσίες για ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σύλλογο προσωπικού

Σημαντική αύξηση σε ψήφους, ποσοστά και αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΟΤΟΕ, σημείωσαν οι δυνάμεις της ΕΣΑΚ Τράπεζας Ελλάδας, στις εκλογές που έγιναν στο σύλλογο υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδας, ενώ μείωση δυνάμεων είχε η παράταξη της ΠΑΣΚΕ. Στις εκλογές αναδείχτηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου και εξέλεξε τους 36 αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΟΤΟΕ.

Συγκεκριμένα, η ΕΣΑΚ έλαβε 256 ψήφους και ποσοστό 10%, έναντι 224 ψήφων και ποσοστό 8,6% που είχε λάβει στις εκλογές του 1999 διατηρώντας τη μία έδρα που είχε στο ΔΣ. Ακόμα πιο σημαντική είναι όμως η άνοδος της ΕΣΑΚ σε σχέση με το 1997 οπότε και είχε πάρει μέρος και πάλι στις εκλογές μετά από μεγάλο διάστημα και είχε λάβει 126 ψήφους και ποσοστό 4,8%. Οι υπόλοιπες παρατάξεις διατήρησαν τις έδρες που είχαν στο ΔΣ με την ΠΑΣΚΕ να χάνει ποσοστό 4,5% από τη δύναμή της. Ειδικότερα, η ΠΑΣΚΕ εξέλεξε έξι έδρες, οι δύο παρατάξεις της ΔΑΚΕ τέσσερις, η ΠΑΣ και η «Παρέμβαση» από δύο έδρες αντίστοιχα.

Για την εκλογή αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΟΤΟΕ, η ΕΣΑΚ αύξησε τους συνέδρους σε τέσσερις από τρεις που είχε, ενώ αντίθετα η ΠΑΣΚΕ έχασε ένα σύνεδρο εκλέγοντας 14 από 15. Οι υπόλοιπες παρατάξεις διατήρησαν τον ίδιο αριθμό αντιπροσώπων. Οι δύο παρατάξεις της ΔΑΚΕ εξέλεξαν δέκα αντιπροσώπους και η ΠΑΣ με την Παρέμβαση από τέσσερις.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΣΑΚ μετά τα αποτελέσματα των εκλογών σημειώνει, ότι «τα δύο χρόνια που μεσολάβησαν με συνεχές μέτωπο στην κυβερνητική πολιτική, στις αντιλαϊκές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, απέδειξε τα συμφέροντα που εξυπηρετούν ασκώντας παράλληλα κριτική στις άλλες παρατάξεις, που άλλες φανερά άλλες σιωπηλά, βάζουν πλάτη για το πέρασμα αυτής της πολιτικής».

ΕΣΗΕΑ
Κλιμάκωση με 48ωρη απεργία στα ΜΜΕ

Με νέα, 48ωρη τούτη τη φορά, απεργία μετά το Πάσχα, κλιμακώνεται ο αγώνας των δημοσιογράφων, όπως αποφάσισε χτες το ΔΣ της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), επιδιώκοντας τη συμπόρευση και με τα σωματεία των άλλων εργαζομένων στα ΜΜΕ. Μ' αυτήν την απόφαση, το ΔΣ της Ενωσης ανταποκρίνεται στο σχετικό αίτημα του κλάδου για συνέχιση της αγωνιστικής κινητοποίησης, ώστε να υπογραφούν ικανοποιητικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με την Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Η κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα ΜΜΕ κρίθηκε αναγκαία, καθώς παραμένει η άρνηση της Ενωσης Ιδιοκτητών Εφημερίδων για την υπογραφή ικανοποιητικής σύμβασης. Το γεγονός, βέβαια, ότι την ερχόμενη Τετάρτη μετά το Πάσχα, γίνεται συνάντηση ΕΣΗΕΑ - ΕΙΗΕΑ, με αίτημα της Ενωσης Ιδιοκτητών, για να συνεχιστεί η συζήτηση για τη ΣΣΕ, δε διαφοροποιεί την κατάσταση, αφού δεν εκφράστηκε και διαφορετική θέση για αποδοχή των δίκαιων αιτημάτων του κλάδου από την εργοδοσία. Υπενθυμίζεται ότι ο «Ρ», από την πρώτη στιγμή, τάχθηκε με το μέρος των εργαζομένων, στηρίζει και προβάλλει τα δίκαια αιτήματά τους, καλώντας και την ΕΙΗΕΑ να τοποθετηθεί θετικά στην αποδοχή των αιτημάτων.

Στην κατεύθυνση της καλύτερης δυνατής προετοιμασίας της νέας απεργιακής κινητοποίησης των δημοσιογράφων, θα συναντηθούν σήμερα οι διοικήσεις των συνεργαζόμενων Ενώσεων και Οργανώσεων στο χώρο των ΜΜΕ για το συντονισμό του αγώνα των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, η Απεργιακή Επιτροπή και το ΔΣ της Ενωσης θα ενημερώσουν τους συναδέλφους, ώστε να οργανωθεί πιο αποτελεσματικά η απεργιακή κινητοποίηση, στη βάση των μεγαλύτερων δυσκολιών και απαιτήσεων της κατάστασης.

Να σημειωθεί ότι το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ καλεί σε απολογία τον διευθυντή της εφημερίδας «Μετρόραμα» Γ. Μασσαβέτα, με το ερωτηματικό της διαγραφής από την Ενωση για την απεργοσπαστική έκδοση της εφημερίδας τη μέρα της απεργίας. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος δημοσιογράφος είχε διαγραφεί και παλιότερα, για ανάλογη συμπεριφορά.

Ζητούν επαναπρόσληψη

Σε κατάληψη της πύλης του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προτίθεται να προχωρήσει μετά το Πάσχα ο Σύλλογος Απολυμένων Υπαλλήλων Πολεμικής Αεροπορίας που εργάζονταν στην πρώην αμερικάνικη βάση Γουρνών Ηρακλείου Κρήτης. Απαιτούν την επαναπρόσληψή τους και την καταβολή των δεδουλευμένων. Οι εργαζόμενοι απασχολούνταν, όπως προβλεπόταν από τη διμερή ελληνοαμερικανική συμφωνία, σαν προσωπικό ιδιωτικού δικαίου με συμβάσεις αορίστου χρόνου και είχαν εργοδότη τους την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η οποία τους μισθοδοτούσε, τους κάλυπτε ασφαλιστικά στο ΙΚΑ κλπ. Ωστόσο, οι περίπου 120 εργαζόμενοι με το κλείσιμο της βάσης απολύθηκαν, αντί, όπως έπρεπε, να μεταταχτούν σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

ΟΕΝΓΕ
Η κυβέρνηση χτυπά τις εφημερίες

Εμπαιγμό των νοσοκομειακών γιατρών αποτελεί η τροπολογία που ψηφίστηκε στο νέο φορολογικό νόμο και, αφορά στον τρόπο φορολόγησης των εφημεριών καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) σε ανακοίνωσή της.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι η τροπολογία αυτή οδηγεί στην πλήρη απαξία της εφημερίας ως εργασίας και επιπλέον εντάσσεται «στην πολιτική περικοπής των δαπανών εφημέρευσης των νοσοκομείων και προωθεί την εγκατάλειψη του πιο γνήσια φιλολαϊκού μέτρου του ΕΣΥ, τη Γενική Εφημερία των Νοσοκομείων». Η Ομοσπονδία, καταλήγοντας δηλώνει απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση ότι «ο εμπαιγμός αυτός δε θα μείνει αναπάντητος» και ότι παρόμοιες ενέργειες έχουν ηττηθεί κατά κράτος από το νοσοκομειακό ιατρικό κίνημα που δεν έχει χάσει τη δυνατότητα να αντιστέκεται, παρά τη χρόνια άσκηση αντιλαϊκής και αυταρχικής πολιτικής απαξίωσης του δημόσιου τομέα της Υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ