ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Αγρια επίθεση των ΜΑΤ σε εργάτες

Ο εντεινόμενος αυταρχισμός εξηγεί και τον πρόσφατο αντικομμουνισμό του Κ. Σημίτη, καταγγέλλει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Από προηγούμενη κινητοποίηση ενάντια στο ξεπούλημα της Διώρυγας
Από προηγούμενη κινητοποίηση ενάντια στο ξεπούλημα της Διώρυγας
Την κυβερνητική βία, από αστυνομικές δυνάμεις που χρησιμοποίησαν γκλομπ και δακρυγόνα, δέχτηκαν διαδηλωτές στον Ισθμό της Κορίνθου χτες το μεσημέρι, τη στιγμή που προσπάθησαν να καταλάβουν συμβολικά τη γέφυρα της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών - Πελοποννήσου, διαμαρτυρόμενοι για το ξεπούλημα της διώρυγας της Κορίνθου στην εταιρία «SEA CONTEINERS».

Χτες το πρωί, πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των σωματείων εργαζομένων της διώρυγας και των τοπικών φορέων της περιοχής, για να αντιδράσουν στην παραχώρηση της διώρυγας στην «SEA CONTEINERS», καθώς και στην πρόθεση της εταιρίας να υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο την περιοχή, εγκαθιστώντας υπαίθριους αποθηκευτικούς χώρους για «κοντέινερ».

Η προσυγκέντρωση έγινε στην παλιά γέφυρα του Ισθμού στις 12 το μεσημέρι. Απέκλεισαν τη γέφυρα για μισή ώρα περίπου και στη συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκαν προς τη νέα γέφυρα της Εθνικής Οδού Αθηνών - Πελοποννήσου. Κατά τη διαδρομή υπήρχαν δυνάμεις των ΜΑΤ που προσπάθησαν - δημιουργώντας «αλυσίδες» - να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να φτάσουν στη νέα γέφυρα. Οι διαδηλωτές όμως κατάφεραν να σπάσουν τις αλυσίδες των ΜΑΤ τρεις φορές και ανέβηκαν πάνω στη γέφυρα. Αμέσως οι αστυνομικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον τους με δακρυγόνα και γκλομπ. Ακολούθησε άγριο κυνηγητό, ενώ συνελήφθησαν δύο διαδηλωτές, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ισθμού, με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Μετά από παρέμβαση αντιπροσωπείας των διαδηλωτών αφέθηκαν ελεύθεροι. Παρά την επίθεση της αστυνομίας, οι διαδηλωτές κατάφεραν κι απέκλεισαν τη γέφυρα για μισή ώρα και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του χαιρέτισε την κινητοποίηση των εργαζομένων και κατήγγειλε «τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία της κυβέρνησης». «Το ΠΑΜΕ - συνεχίζει η ανακοίνωση - καλεί τους εργαζόμενους και τους φορείς της Κορίνθου σε συνέχιση του αγώνα για να μείνει η διώρυγα στο Δημόσιο, για να προστατευτεί η δημόσια περιουσία, καθώς και να προστατευτούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων».

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας τον αυταρχισμό της κυβέρνησης. Η ανακοίνωση μοιράστηκε το απόγευμα στην πόλη της Κορίνθου.

ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
Ελεύθερος ο συνδικαλιστής Σ. Κοκόλης

Σημαντική έκφραση αλληλεγγύης που χτύπησε την κρατική τρομοκρατία, αρνείται η ΕΕ να πάρει θέση για τη δίωξη κατά του Ι. Μανουσογιαννάκη

Η δύναμη της αλληλεγγύης της εργατικής τάξης μετέτρεψε σε φιάσκο μια ακόμη επίδειξη τρομοκρατίας και καταστολής από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε βάρος των μάχιμων - ταξικών δυνάμεων του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, η οποία επιστράτευσε, χωρίς ίχνος τσίπας, ακόμα και το κύκλωμα των δουλέμπορων ναυτικών πρακτόρων της ακτής Μιαούλη.

Επιχείρηση, που αποτελεί σαφές δείγμα γραφής για τα όσα επιφυλάσσονται σε βάρος των εργαζομένων από το διαβόητο «τρομονόμο». Χτες, μετά τις συνεχώς διογκούμενες αγωνιστικές αντιδράσεις δεκάδων σωματείων του Πειραιά και της Αθήνας, συνδικαλιστών, εργαζομένων, αλλά και τη δυναμική παρέμβαση της Συντονιστικής Επιτροπής Εργατικών και Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά, η Ασφάλεια Λιμενικού Πειραιά άφησε ελεύθερο τον μηχανικό Σπύρο Κοκόλη, μέλος της διοίκησης της ΠΕΜΕΝ.

Τον συνδικαλιστή είχαν συλλάβει λιμενικοί, το πρωί της περασμένης Δευτέρας μπροστά από «γκισέ» του γραφείου ευρέσεως εργασίας, όταν ο μηχανικός τακτοποιούσε τα χαρτιά του για να γραφτεί στους καταλόγους ανεργίας. Τον συνέλαβαν, με μοναδικό επιβαρυντικό στοιχείο τη μήνυση που είχε καταθέσει εναντίον του ο ναυτικός πράκτορας Αντώνης Χαλδαίος το Μάη του 1999. Υπογραμμίζεται ότι ο Χαλδαίος λίγους μήνες πριν καταθέσει τη μήνυση, με βάση τεκμηριωμένες καταγγελίες και του Σ. Κοκόλη, είχε καταδικαστεί σε 12μηνη φυλάκιση για δουλεμπορία.

Η σύλληψη του Σ. Κοκόλη, δεύτερη συνδικαλιστική δίωξη σε διάστημα 15 ημερών, αφού ανάλογη ήταν η μέθοδος εναντίον του προέδρου του ναυτεργατικού σωματείου «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» Ι. Μανουσογιαννάκη, φανερώνουν ότι οι κυβερνητικοί και εφοπλιστικοί «μαύροι» μηχανισμοί εργάζονται στο φουλ για να βουλώσουν στόματα, να τρομοκρατήσουν συνδικαλιστές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ναυτεργατικών αγώνων.

Ακριβώς αυτή τη δράση των μηχανισμών, όπως αναφέρουν πληροφορίες από συνδικαλιστές, θα αποκαλύψουν τις προσεχείς μέρες τα δύο αγωνιστικά σωματεία, τα οποία συνεχώς συλλέγουν στοιχεία για τον τρόπο παρακολούθησης των ναυτεργατών μέσα και έξω από τα καράβια και την τρομοκράτησή τους. Επίσης, σύμφωνα με άλλες έγκυρες πληροφορίες, στο ναυτικό φυλλάδιο του Σ. Κοκόλη έγινε εξονυχιστικός έλεγχος στοιχείων που αφορούν θαλάσσια υπηρεσία, για τα πλοία που ήταν μπαρκαρισμένος κλπ. Μάλιστα, για τα στοιχεία αυτά, ενδιαφέρθηκε προσωπικά ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος.

Αμέσως μετά την έξοδό του από τα κρατητήρια, ο Σ. Κοκόλης δήλωσε στο «Ρ»: «Νομίζουν ότι με την ενεργοποίηση τρομοκρατικών μεθοδεύσεων και την καταστολή, θα τρομοκρατήσουν εμένα και άλλους ναυτεργάτες. Δεν πτοούμαστε. Θα συνεχίσω τον αγώνα μου, θα συνεχίσω να βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή μαζί με τα άλλα μέλη της ΠΕΜΕΝ και του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», μαζί με το συνεπές ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Επιβάλλεται, οι ναυτεργάτες ενωμένα και συντονισμένα μαζί με τους άλλους εργαζόμενους να συγκρουστούν και να ανατρέψουν αυτήν την πολιτική».

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων

Η δίωξη του συνδικαλιστή ναυτεργάτη Σ. Κοκόλη είναι δίωξη καθαρά πολιτική και εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο τρομοκρατίας στελεχών του συνδικαλιστικού κινήματος, που προσπαθούν να οργανώσουν την εργατική τάξη ενάντια στο δουλεμπόριο και τα αντεργατικά μέτρα, καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Ο Σύλλογος καλεί όλους τους εργαζόμενους να εντείνουν τους αγώνες για την υπεράσπιση των κατακτήσεών τους και των δημοκρατικών συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Αρνείται να πάρει θέση για τη δίωξη Μανουσογιαννάκη

Σε Ερώτηση που είχε κάνει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Ι. Παττάκης - με αφορμή τη δίωξη του προέδρου του ναυτεργατικού σωματείου «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Ι. Μανουσογιαννάκη, από την ελληνική κυβέρνηση - για το ποια στάση θα κρατήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών απέναντι στην ποινικοποίηση των κοινωνικών αιτημάτων και διεκδικήσεων, η απάντηση που εισέπραξε ήταν η εξής: «Το Συμβούλιο, το οποίο τονίζει τη σημασία που αποδίδει στην προστασία των νομίμων δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν μπορεί να λάβει θέση για μια υπό εξέλιξη νομική διαδικασία σε κάποιο κράτος - μέλος». Επιβεβαιώθηκε έτσι, ξανά, ο ρόλος των μηχανισμών της ΕΕ, που επιβάλλουν πολιτική στα κράτη - μέλη, αλλά όταν καλούνται να πάρουν θέση για τη δίωξη στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, τότε επικαλούνται νομικίστικα εμπόδια, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτού του είδους οι τρομοκρατικές μεθοδεύσεις εξυπηρετούν κατά τον καλύτερο τρόπο τα σχέδιά τους.

Ο δήμαρχος Πειραιά

«Η υποστήριξη των ναυτεργατών από τις υπερβολές διαφόρων "κυκλωμάτων" μεσιτείας, που επιδιώκουν την καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων, αποτελεί καθήκον του επικεφαλής του συνδικαλιστικού τους οργάνου και τυχόν επιβολή περιοριστικών όρων στον πρόεδρο του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" συνιστά κατάφωρη παραβίαση συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος», σημειώνει, σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Πειραιά Χρήστος Αγραπίδης.

Επίσης, σημείωσε: «Εκφράζω την απορία μου για τις δικαστικές διαδικασίες που εφαρμόζονται κατά του γνωστού και καταξιωμένου Πειραιώτη συνδικαλιστή Γιάννη Μανουσογιαννάκη, προέδρου της Πανελλήνιας Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ"».

ΛΑΡΙΣΑ - ΛΕΣΒΟΣ
Ταξικός ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς

Ταξικά και αγωνιστικά θα γιορτάσουν την Εργατική Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι και τ' άλλα λαϊκά στρώματα της Λάρισας, ενώ το κεντρικό πρωτομαγιάτικο μήνυμα των εργαζομένων της Λέσβου θα είναι: «Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση. Μπορούμε να τους φρενάρουμε».

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας αποφάσισε για το επόμενο διάστημα μια σειρά εκδηλώσεων, που θα κορυφωθούν την Τρίτη 1η Μάη με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση, στις 9.30 το πρωί στην κεντρική πλατεία της πόλης. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει ακόμη: Σύσκεψη σωματείων την Πέμπτη 19 Απρίλη. Περιοδείες, επισκέψεις, ομιλίες, συνελεύσεις, συσκέψεις στους χώρους εργασίας και στις συνοικίες. Στάσεις εργασίας μιας ώρας στις 26, 27 και 30 Απρίλη. Εκδήλωση τιμής στον Γιάννη Τσολάκη. Συμμετοχή στην Πορεία Ειρήνης. Συναυλία τη Δευτέρα το βράδυ, παραμονή της Πρωτομαγιάς.

Στην προχτεσινή της συνεδρίαση η διοίκηση του ΕΚ Μυτιλήνης αποφάσισε και μια σειρά από πρακτικά μέτρα για την καλύτερη οργάνωση του γιορτασμού και το συντονισμό της δράσης, τα οποία είναι: Σύσκεψη όλων των σωματείων της δύναμης του ΕΚ την Δευτέρα 23 Απρίλη στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του ΕΚ. Εκδοση ανακοίνωσης - κάλεσμα για την Πρωτομαγιά και περιοδείες σε εργασιακούς χώρους και στα χωριά από 23 μέχρι 30 Απρίλη. Επίσης, τα σωματεία να προχωρήσουν και σε δικά τους καλέσματα στους εργαζόμενους και να πραγματοποιήσουν συνελεύσεις στους χώρους δουλιάς.

ΚΚΕ
Οι αντιδράσεις θα ενταθούν

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει την επίθεση των ΜΑΤ, τονίζοντας ότι «προσθέτει έναν ακόμη κρίκο στη βαθιά αντιδημοκρατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης». Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Η επίθεση των ΜΑΤ, με γκλομπς και δακρυγόνα, κατά των εργαζομένων στη Διώρυγα της Κορίνθου, προσθέτει έναν ακόμη κρίκο στη βαθιά αντιδημοκρατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να περάσει τα μέτρα υπέρ της πλουτοκρατίας και με μεθόδους που θυμίζουν άλλους καιρούς.

Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους αποκλεισμένους εκδρομείς του Πάσχα είναι υποκριτικό και ως επιχείρημα σαθρό. Μόνη της έννοια είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και γενικά οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Ολα τα άλλα είναι εκ του πονηρού. Πολύ περισσότερο που η κατάληψη του Ισθμού ήταν συμβολική και θα διαρκούσε δέκα λεπτά!

Το γεγονός αυτό και ο εντεινόμενος αυταρχισμός που θα ακολουθήσει, εξηγούν καλύτερα και τον πρόσφατο αντικομμουνισμό του Κ. Σημίτη και της κυβέρνησης.

Οι μεγάλες αντιδράσεις βρίσκονται μπροστά της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ