ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Μέγιστη πρόκληση και σκάνδαλο ολκής

Κρατικά ναυπηγεία χωρών της Δ. Ευρώπης εποφθαλμιούν το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας, επειδή η κυβέρνηση το πουλά με το επιχείρημα ότι το κράτος δεν πρέπει να ασχολείται με επιχειρήσεις

Περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δραχμές θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο και κατ' επέκταση στον ελληνικό λαό, το χάρισμα στους ιδιώτες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Στο παραπάνω ποσό δε συμπεριλαμβάνονται οι αναθέσεις του Πολεμικού Ναυτικού, του ΟΣΕ, των ΗΛΠΑΠ, η παραχώρηση γης κ.ο.κ., οι οποίες είναι ύψους μερικών τρισεκατομμυρίων δραχμών. Οπως εξελίσσονται τα πράγματα, διαφαίνεται ότι η βούληση της κυβέρνησης δεν είναι απλά το ξεπούλημά τους, αλλά ή με οποιοδήποτε τίμημα απεμπλοκή της από τα ναυπηγεία, με το ανόητο εκσυγχρονιστικό επιχείρημα ότι «το κράτος δεν μπορεί να είναι επιχειρηματίας». Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κομπάζει, προβάλλοντας επιχειρήματα του τύπου ότι το κράτος αρνείται να παίξει το ρόλο επιχειρηματία, κρατικά ναυπηγεία της Δυτικής Ευρώπης σπεύδουν να βάλουν στο χέρι τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας και της Ανατολικής Μεσογείου, που, πέραν όλων των άλλων δυνατοτήτων τους, έχουν - όπως είπε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αλ. Καλαφάτης - «προικιό»!

Η χτεσινή «αποκάλυψη» του Αλ. Καλαφάτη ότι τα περιουσιακά στοιχεία του ναυπηγείου (αποτίμηση) και οι μέχρι τώρα κρατικές αναθέσεις δε θα αποτελέσουν στοιχείο καθορισμού του τιμήματος, για την ιδιωτικοποίηση του Σκαραμαγκά, καταδεικνύει ότι η «πώληση» των ναυπηγείων θα εξελιχθεί ίσως στο πιο καραμπινάτο σκάνδαλο στην ιστορία ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παραδώσει το ναυπηγείο σε όποιον από τους έξι ιδιώτες καταβάλλει το μεγαλύτερο τίμημα.

Ομως, όσο... μεγάλο και να είναι το τίμημα που θα καταβάλει το επόμενο αφεντικό για την εξαγορά του Σκαραμαγκά, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισούται με τα:

  • Εξήντα δισεκατομμύρια συσσωρευμένες ζημιές που έχουν τα ναυπηγεία και θα κληθεί να τα πληρώσει το ελληνικό δημόσιο.
  • Με τα 25 δισεκατομμύρια δραχμές που θα δώσει το ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να μειώσει το προσωπικό, ώστε το επόμενο αφεντικό να τα βρει καθαρά από υπεράριθμο προσωπικό.
  • Με τα 15 δισεκατομμύρια δραχμές του εν εξελίξει επενδυτικού σχεδίου.
  • Με τα 15 δισεκατομμύρια του πρόσφατου δανείου που πρόσφατα παραχώρησε η ΕΤΒΑ.
  • Με τα ποσά που θα πάρει ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης και όσοι εν πάση περιπτώσει εμπλέκονται σ' αυτό.

Πέρα από τα παραπάνω ποσά, τα οποία θα κληθεί να πληρώσει το δημόσιο σε «ζεστό χρήμα», δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι:

  • Θα χαθούν τουλάχιστον 600 θέσεις εργασίας.
  • Θα νομιμοποιηθούν καταπατημένες εκτάσεις αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών.
  • Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παραγγελίες από το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), τον ΟΣΕ, τα ΗΛΠΑΠ, ύψους τουλάχιστον 250 δισεκατομμυρίων δραχμών, οι οποίες, με βάση αυτές που ήδη έχουν εξαγγελθεί, θα ξεπεράσουν το 1 τρισεκατομμύριο δραχμές για τα επόμενα χρόνια.
  • Ολα σχεδόν τα πλοία του ΠΝ θα επισκευάζονται, θα συντηρούνται και θα μετασκευάζονται στο Σκαραμαγκά.

Ολα αυτά και πολλά άλλα δίνει η κυβέρνηση στο ιδιωτικό κεφάλαιο, για να απεμπλακεί από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Ενα ναυπηγείο, που με τις υπάρχουσες συμφωνίες, προβλέπεται, σύμφωνα με παράγοντες της κυβέρνησης, να έχει «αέναη και σίγουρη λειτουργία». Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Αλ. Καλαφάτη, έχει κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που ρυθμίζει όλες τις θεωρούμενες εκκρεμότητες για το ξεπούλημα του τελευταίου δημόσιου ναυπηγείου της χώρας. Να, γιατί τώρα χρειάζεται ο αγώνας για την παραμονή του ναυπηγείου υπό δημόσιο έλεγχο, στο πλαίσιο ενός ενιαίου φορέα ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας. Και πέρα από το οτιδήποτε επιχειρείται να εμφανιστεί, αυτό το 40% των εργαζομένων στα ναυπηγεία, που την περασμένη εβδομάδα καταψήφισε τη «δράση» της πρασινογάλαζης πλειοψηφίας του σωματείου, αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι οι εργαζόμενοι αντιτίθενται στο ξεπούλημα του Σκαραμαγκά.

«ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ»
Κι άλλο πάρτι για τους μεγαλοεπιχειρηματίες

Κόκκαλης και Λαμπράκης προβλέπεται να απορροφήσουν τη μερίδα του λέοντος του Επιχειρησιακού Προγράμματος, ύψους 1 τρισ. δραχμών

Με τυμπανοκρουσίες παρουσίασε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Γ` Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ύψους σχεδόν 1 τρισ. δραχμών για την περίοδο 2000 - 2006, ενώ το δίδυμο των μεγαλοεπιχειρηματιών Λαμπράκη - Κόκκαλη περιμένει στη γωνία τις προκαταβολές... Οι δύο μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν εισβάλει ποικιλοτρόπως στο χώρο της πληροφορικής, θεωρούν σχεδόν «ιδιωτική υπόθεση» το συγκεκριμένο κοινοτικό πρόγραμμα, αν και στο πρόσφατο παρελθόν, στη διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στα επιχειρηματικά κέντρα - με την κυβέρνηση Σημίτη σε ρόλο ...διαιτητή - θεωρείται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα υπήρξε μια από τις βασικές αιτίες της σύγκρουσης.

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, η κοινοτική συμμετοχή ανέρχεται στα 580 δισ. δραχμές, η εθνική (κρατικός προϋπολογισμός) στα 193,3 δισ. δραχμές και η συμμετοχή ιδιωτών στα 194,1 δισ. δραχμές. Συνολικά, προβλέπεται να διατεθούν 967,4 δισ. δραχμές, για την προώθηση 5 υποπρογραμμάτων. Αυτά είναι: Παιδεία και Πολιτισμός ύψους 143,5 δισ. δραχμών, Πολίτης και Ποιότητα Ζωής ύψους 299,6 δισ. δραχμών, Ανάπτυξη και Απασχόληση 307,3 δισ. δραχμών, Επικοινωνίες 194 δισ. δραχμών και, τέλος, Τεχνική Βοήθεια 23,1 δισ. δραχμών.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ
Στο δρόμο της «Συσπείρωσης»

Στη σύσταση Πανέβρειας Αγροτικής Συσπείρωσης προχώρησαν οι αγρότες του νομού, σε μαζική τους σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχτές στο Σουφλί. Με ψήφισμά τους οι συγκεντρωμένοι κρίνουν θετική την πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Αγροτικής Συσπείρωσης και αναγκαία τη συμμετοχή τους σ' αυτήν, ενώ προαναγγέλλουν ότι θα προχωρήσουν σε νέα πανέβρεια συγκέντρωση το Μάη. Ακόμη κρίνουν αναγκαίο να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής σε αυτή την κατεύθυνση, αγρότες, αγροτικοί σύλλογοι, συντονιστικές επιτροπές, ομοσπονδίες, συνεταιρισμοί και ενώσεις συνεταιρισμών, διευκρινίζοντας ότι η συσπείρωση δεν έχει στόχο να εξελιχθεί σε τρίτη συνομοσπονδία ή παράταξη, αλλά να συσπειρώσει και να συντονίσει τους παραπάνω για καλύτερα αποτελέσματα των αγώνων τους.

«Μπροστά στην άσχημη κατάσταση που ζει ο μικρομεσαίος αγρότης, η οποία θα επιδεινωθεί με την εφαρμοζόμενη "Ατζέντα 2000" και την αναθεώρηση του ΚΑΠ, επιβάλλεται η συσπείρωση και η υποβολή αιτημάτων που θα δίνουν λύσεις και προοπτική στο μικρομεσαίο αγρότη και θα τα διεκδικούμε ενιαία για όλη την Ελλάδα. Την ενιαία προβολή και διεκδίκηση των αιτημάτων που συμφέρουν τον μικρομεσαίο αγρότη, θα μπορούσε να την είχαν κάνει ή να την κάνουν οι τριτοβάθμιες οργανώσεις, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ. Οι διοικήσεις όμως αυτών των οργανώσεων είναι ταυτισμένες απόλυτα με την ευρωπαϊκή και κυβερνητική πολιτική και το μόνο που κάνουν είναι να συναινούν και να αγωνιούν για τη γρήγορη εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής, να καταφέρονται ενάντια στους αγώνες και τα αιτήματα των συνεπών οργανώσεων και συντονιστικών επιτροπών και για το ρόλο τους αμείβονται, με απόφαση της κυβέρνησης με το 0,65% του 3% που δίνουν οι αγρότες υπέρ του ΕΛΓΑ», τονίζεται στο ψήφισμα.

Στην 25μελή συντονιστική επιτροπή που εκλέχθηκε συμμετέχουν πρόεδροι και μέλη ομοσπονδιών, αγροτικών ενώσεων, συλλόγων κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικών συνεταιρισμών, καθώς και αγροτοσυνδικαλιστών από όλες τις περιοχές του Νομού Εβρου.

«Η πρωτοβουλία για τη σύσταση Αγροτικής Συσπείρωσης είχε ιδιαίτερα μεγάλη ανταπόκριση και αυτό αποδεικνύεται από τη συμμετοχή στη σύσκεψη. Είναι φανερό ότι τουλάχιστον στην περιοχή μας κάτι καινούριο γεννιέται», δήλωσε ο Γ. Μακρής, μέλος της συντονιστικής επιτροπής και μέλος του ΔΣ ΕΑΣ Εβρου. Επίσης η Ζωή Σκαρλάτου, πρόεδρος Παραγωγών Λαϊκής Αγοράς, σημείωσε ότι «οι τριτοβάθμιες οργανώσεις δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των αγροτών και για τη διεκδίκηση των αιτημάτων μας θα πρέπει να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας και να διεκδικήσουμε με αγωνιστικές κινητοποιήσεις τα αιτήματά μας».

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Ακριβαίνουν περίπου 6 δρχ οι βενζίνες

Με τις διαδοχικές αυξήσεις στις τελευταίες βδομάδες ανατιμήθηκαν περίπου 21 δρχ. το λίτρο

Νέες τσουχτερές αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων που θα ισχύσουν από σήμερα και μέχρι την επόμενη Τετάρτη ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, η τιμή της βενζίνης σούπερ αυξάνεται κατά 5,60 δρχ. το λίτρο, της αμόλυβδης κατά 5,80 δρχ. το λίτρο.

Ας σημειωθεί ότι προσθέτοντας στις αυξήσεις των προηγούμενων δύο βδομάδων τις σημερινές, συνολικά οι τιμές των βενζινών έχουν αυξηθεί τις τελευταίες τρεις βδομάδες κατά 21 δρχ. το λίτρο.

Βάσει των νέων αυξήσεων οι «ενδεικτικές» τιμές λιανικής πώλησης για τις βενζίνες διαμορφώνονται ως εξής:

  • για τις περιοχές του λεκανοπεδίου της Αττικής και το νομό Θεσσαλονίκης η «ενδεικτική» τιμής της σούπερ στις 266,10 δρχ. το λίτρο και της αμόλυβδης στις 252,70 δρχ. το λίτρο
  • για τις περιοχές της Α' ζώνης η τιμή της σούπερ διαμορφώνεται στις 271 δρχ. το λίτρο και της αμόλυβδης στις 257,60 δρχ. το λίτρο
  • για τη Β' ζώνη η «ενδεικτική» τιμή της σούπερ διαμορφώνεται στις 274 δρχ. και της αμόλυβδης στις 260,60 δρχ. το λίτρο
  • για τις περιοχές της Γ' ζώνης με ΦΠΑ 18% η «ενδεικτική» τιμή λιανικής πώλησης της σούπερ είναι 276 δρχ. το λίτρο και της αμόλυβδης 262,60 δρχ., ενώ για τις περιοχές της ίδιας ζώνης με ΦΠΑ 13% οι αντίστοιχες τιμές είναι 265,80 και 253,80 δρχ. το λίτρο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ