ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Στις 9 Αυγούστου η αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στην Ακρόπολη

Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, την Πέμπτη 9 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., οργανώνει η ΕΕΔΥΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 73 χρόνων από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ με τη ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

«Διανύουμε μια περίοδο εξαιρετικά επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό, για όλους τους λαούς του κόσμου. Οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και αντιθέσεις σε όλο τον πλανήτη, στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, Ανατολική Μεσόγειο, Ουκρανία, Βαλκάνια, Περσικό Κόλπο. Προωθούνται στρατιωτικοπολιτικοί σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστικών κέντρων για τον έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και ενεργειακών πόρων», σημειώνει στο κάλεσμά της η ΕΕΔΥΕ.

Υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: «Στο εσωτερικό της χώρας εντείνει την αντιλαϊκή πολιτική της, ενώ παράλληλα βαθαίνει παραπέρα την εμπλοκή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, αναλαμβάνει επιθετικές πρωτοβουλίες παίζοντας το ρόλο του σημαιοφόρου για τα συμφέροντα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή των Δ. Βαλκανίων και της Ν/Α Μεσογείου, βάζοντας το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες», σχολιάζει.

Η ΕΕΔΥΕ διεκδικεί:

  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία στην Ελλάδα.
  • Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό.
  • Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα. Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές.
  • Οχι στη μεταφορά πυρηνικών στον Αραξο ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας.
  • Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση καλεί τους Συλλόγους και τις Ομάδες της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Στη Θεσσαλονίκη

Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση, την Πέμπτη 9 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), τιμώντας τα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας των ΗΠΑ, πριν από 73 χρόνια στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Η ΕΔΥΕΘ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους φορείς και όλο το λαό της Θεσσαλονίκης να πάρουν μαζικά μέρος στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση.

Στα Χανιά

Το Σάββατο 4 Αυγούστου, αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση με το ίδιο θέμα οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, στις 9 μ.μ., στο Ενετικό λιμάνι. Θα μιλήσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων Μανώλης Παπαδομανωλάκης και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το συγκρότημα «Εναλλασσόμενη Τάση».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Τίμησαν τη μνήμη του Νίκου Ζαχαριάδη

Τη μνήμη του Νίκου Ζαχαριάδη, που «έφυγε» από τη ζωή την 1η Αυγούστου 1973, τίμησαν χτες το πρωί αντιπροσωπείες Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με μία λιτή, σεμνή εκδήλωση που έγινε στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Με κόκκινες σημαίες στα χέρια, με μία σιωπηλή πορεία, έφτασαν μπροστά στον τάφο του, όπου ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Ιάσονας Φανός, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο γιος του Νίκου Ζαχαριάδη, Σήφης, εκ μέρους της οικογένειάς του, απόθεσαν λίγα λουλούδια και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Στην πορεία, στην προσφορά, στη στάση του Νίκου Ζαχαριάδη αναφέρθηκε ο Βαγγέλης Μαρούπας, μιλώντας εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ. Οπως σημείωσε μεταξύ άλλων: «Συνέβαλε στην ανάπτυξη του ΚΚΕ τα χρόνια 1931 - 1936, στάθηκε αλύγιστος απέναντι στο αστικό κράτος και το φασισμό, όντας δέσμιος της αστικής τάξης στις ελληνικές φυλακές, αλλά και στο Νταχάου στη συνέχεια. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία και ηρωική πάλη του ΔΣΕ, στην κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα, ξεπλένοντας τότε το στίγμα της Συμφωνίας της Βάρκιζας από το Κόμμα μας». Οπως τόνισε ανάμεσα σε άλλα, «παρά τη συκοφάντησή του, την άδικη καθαίρεση και διαγραφή του, δεν πέρασε απέναντι στο Κόμμα, δεν πέρασε απέναντι από το ΚΚΣΕ και το ΔΚΚ».

«Το Κόμμα μας στην πράξη έχει αποκαταστήσει τον σ. Νίκο Ζαχαριάδη εδώ και δεκαετίες. Με την Πανελλαδική Συνδιάσκεψή του το 2011 αποκατέστησε πλήρως τον Νίκο Ζαχαριάδη στο ΚΚΕ, ακυρώνοντας τις Αποφάσεις της 6ης Ολομέλειας του 1956, της 7ης Ολομέλειας του 1957, καθώς και τα πορίσματα του 1964 και 1967 που άφηναν απαράδεκτα υπονοούμενα και υποψίες για συνεργασία με τον ταξικό εχθρό».

«Το ΚΚΕ με τα 100 χρόνια ζωής και προσφοράς συνεχίζει μπροστά, με στόχο να ανατραπεί το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα που τσακίζει την εργατική τάξη και το λαό, που γεννά δεινά, καταστροφές, κρίσεις, πολέμους. Σε αυτά τα 100 χρόνια, χιλιάδες στελέχη και μέλη του ΚΚΕ, χιλιάδες φίλοι του Κόμματος και απλοί αγωνιστές έχουν συμβάλει για να είναι σήμερα το ΚΚΕ όρθιο, ώριμο, αταλάντευτο απέναντι στον ταξικό εχθρό, έτοιμο για δράση σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Ανάμεσα στα όπλα μας ξεχωρίζει και η βαριά παρακαταθήκη και κληρονομιά που μας άφησε ο Νίκος Ζαχαριάδης. Στο δρόμο που χάραξε συνεχίζουμε», τονίστηκε στη σύντομη ομιλία στην εκδήλωση.

Εκδηλώσεις για τα 100χρονα του ΚΚΕ

-- Την Παρασκευή 3 Αυγούστου, στον κήπο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Ληξουρίου, στις 8 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Η προστασία του περιβάλλοντος των δασών και οι επιπτώσεις από τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου». Θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Οι δασικοί χάρτες και η ιδιοκτησία στα δάση. Η πρόταση του ΚΚΕ», με ομιλητή τον Αντώνη Ραλλάτο, στέλεχος του ΚΚΕ, δασολόγο.

-- Οι ΚΟ Φλώρινας και Καστοριάς του ΚΚΕ διοργανώνουν την Κυριακή 5 Αυγούστου, στις 11 π.μ., στο Βατοχώρι Πρεσπών, εκδήλωση για τον υποστράτηγο του ΔΣΕ, διοικητή του Αρχηγείου Δυτικής Μακεδονίας του ΔΣΕ, Νίκο Θεοχαρόπουλο (Σκοτίδα), εκεί που βρίσκεται η προτομή του. Θα μιλήσει ο Μιχάλης Καραμπατζιάς, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Στη συνέχεια θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας που θα τοποθετηθεί στο σημείο όπου βρίσκεται ομαδικός τάφος μαχητών του ΔΣΕ, στο χωριό Κώτας της ΠΕ Φλώρινας.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο Μεξικό

Στο Μεξικό βρίσκεται από την Τρίτη 31 Ιούλη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και Νίκο Σερετάκη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, για να πάρει μέρος στο 6ο Συνέδριο του ΚΚ Μεξικού, που θα διεξαχθεί από 3 έως 5 Αυγούστου στην Πόλη του Μεξικού. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα συμμετάσχει επίσης σε πολιτικές εκδηλώσεις που οργανώνει το ΚΚ Μεξικού.

Φασιστικές προκλήσεις για τη Μακρόνησο

Σε νέες προκλήσεις προχώρησε η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή χτες, με αφορμή κυβερνητική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορούσε την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων στη Μακρόνησο. Ο βουλευτής του φασιστικού μορφώματος Χρ. Παππάς είπε: «Βεβαίως να διατηρηθεί η Μακρόνησος ως εθνικό πάρκο, γιατί θα χρειαστεί» και αν είναι να κατεδαφιστούν αυθαίρετα, να «γίνει με κοινωνική εργασία».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, δίνοντας την κατάλληλη απάντηση, τόνισε: «Μόλις πριν από λίγο ακούσαμε ότι οι βασανιστές επιστρέφουν. Οι απόγονοι των βασανιστών ετοιμάζονται να την ξανανοίξουν. Οι υπόδικοι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής έχουν το θράσος να ξερνάνε όλο το μίσος τους ενάντια σε ανθρώπους που αγωνίζονται για να φτιάξουν μία ζωή και έναν κόσμο καλύτερο».

Οσον αφορά την τροπολογία, σημείωσε ότι «ασφαλώς πρέπει ο ιστορικός τόπος, ο τόπος του μαρτυρίου να προστατευτεί και να αναδειχθεί, να τον γνωρίσει η ελληνική νεολαία, η νέα γενιά και ασφαλώς θα πρέπει να κατεδαφιστούν όσα αυθαίρετα έχουν χτιστεί εκεί», ωστόσο εξέφρασε προβληματισμό γιατί το άρθρο κάνει λόγο για «εκτέλεση τελεσίδικων πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών. Για τα υπόλοιπα;», τονίζοντας πως «εμείς λέμε ότι αρκούν οι εκθέσεις επιθεωρητών περιβάλλοντος για να καθαρίσει η Μακρόνησος από όλα τα αυθαίρετα».

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ
  • Πολιτική συγκέντρωση διοργανώνει η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ αύριο Παρασκευή 3 Αυγούστου. Θα γίνει στις 8.30 μ.μ., στη Γέφυρα, στο Ποτάμι Λευκίμμης και θα μιλήσει η Αλεξάνδρα Μπαλού, στέλεχος του ΚΚΕ.
  • Αύριο Παρασκευή 3 Αυγούστου, στις 9.30 μ.μ., η ΚΟΒ Μανταμάδου Λέσβου διοργανώνει λαϊκό γλέντι στην ταβέρνα του Χιωτέλλη.
  • Το Σάββατο 4 Αυγούστου, στις 9 μ.μ., η ΚΟΒ Ερεσού Λέσβου διοργανώνει λαϊκό γλέντι στην πλατεία του χωριού, στα καταστήματα «Καφενές» (Καραστρατής) και «Παράδοση» (Αϊσάμ), με μουσική από το λαϊκό συγκρότημα Μεσοτόπου.
  • Την Παρασκευή 10 Αυγούστου, η ΚΟΒ Αγιάσου διοργανώνει λαϊκό γλέντι στις 9 μ.μ. στην πλατεία αγοράς Αγιάσου.
  • Την Παρασκευή 17 Αυγούστου, στις 9 μ.μ., η ΚΟΒ Λ. Θερμής Λέσβου διοργανώνει λαϊκό γλέντι στην αγορά του χωριού, με τα «Φώτα Απέναντι».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ