ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Απρίλη 2001
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Αντιδράσεις προκαλούν οι «δασμοί» και τα τελωνεία στο Κόσσοβο!

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Πορείες διαμαρτυρίας των Σέρβων που κατοικούν στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, αλλά και την έντονη αντίδραση του σερβικού κοινοβουλίου προκάλεσε η προχτεσινή απόφαση της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο να θεσπίσει μονομερώς τελωνειακούς δασμούς για εμπορεύματα που προέρχονται από την υπόλοιπη Σερβία.

Η απόφαση της αποστολής του ΟΗΕ, που επί της ουσίας συνιστά ένα ακόμη μέτρο για απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, (το οποίο, ας σημειωθεί σύμφωνα με την απόφαση 1244 του ΟΗΕ παραμένει τμήμα της σερβικής επικράτειας...) καταδικάστηκε χτες με ψήφισμα του σερβικού κοινοβουλίου, το οποίο (σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ) επισημαίνει μεταξύ άλλων:«Η μονομερής απόφαση της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο επιδεινώνει την ήδη σοβαρή κατάσταση και θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλέον δεινά και μετακινήσεις του μη αλβανικού σερβικού πληθυσμού»...

Ο διοικητής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Χανς Χάνκεραπ, αποφάσισε και διέταξε την περασμένη Κυριακή την επιβολή δασμού της τάξης του 15% σε όλα τα εμπορεύματα που φτάνουν στο Κοσσυφοπέδιο από την υπόλοιπη Σερβία πλην αλευριού, φρούτων και λαχανικών. Διαφορετικός δασμός επιβλήθηκε για τη βενζίνη, τα τσιγάρα και το αλκοόλ.

Πορείες διαμαρτυρίας στη Μιτρόβιτσα

Η θέσπιση δασμών στα σερβικά προϊόντα που εισέρχονται στο Κοσσυφοπέδιο προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των Σέρβων του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου που βγήκαν το τελευταίο 48ωρο στους δρόμους, για να διαμαρτυρηθούν για τη συγκεκριμένη απόφαση του Χανς Χάνκεραπ.

Και χτες, πάνω από 4000 Σέρβοι του βόρειου τμήματος της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα συγκεντρώθηκαν σε κεντρική πλατεία της περιοχής, καταδικάζοντας τις ενέργειες του διοικητή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο και έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης. Εκπρόσωποί τους δήλωσαν σε δημοσιογράφους πως είναι αποφασισμένοι να προβαίνουν «καθημερινά σε ειρηνικές πορείες διαμαρτυρίας», μέχρι την άρση των δασμών. Πέρα από την πορεία διαμαρτυρίας, οι Σέρβοι έστησαν μπλόκα σε δρόμους της πόλης, για να εμποδίσουν την είσοδο δυνάμεων της «ΚΦΟΡ». Ο Μιοντράγκ Ράλεβιτς, ηγέτης των Σέρβων της περιοχής, μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους κατήγγειλε τη συγκεκριμένη απόφαση της διοίκησης του ΟΗΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά:«Είμαστε ακόμη μέρος της Γιουγκοσλαβίας, και η Γιουγκοσλαβία είναι ανεξάρτητο κράτος... Μόνον ανεξάρτητο κράτος έχει δικαίωμα να συλλέγει φόρους και να επιβάλλει δασμούς»....

Ανδρες της δύναμης του ΟΗΕ έστησαν την περασμένη Κυριακή το πρώτο «σημείο ελέγχου» - τύπου τελωνείου στην πόλη Ντόνγιε Γέρινγιε και επιχείρησαν να συγκεντρώσουν «φόρους» από τα εισερχόμενα στο Κοσσυφοπέδιο σερβικά προϊόντα. Αλλα «σημεία ελέγχου» - τύπου τελωνείου φτιάχτηκαν σε αρκετές οδικές αρτηρίες του Κοσσυφοπεδίου. Εκπρόσωπος του Χάνκεραπ αντέκρουσε τις διαμαρτυρίες των Σέρβων με τον ισχυρισμό πως το μέτρο δε συνιστά δασμούς, αλλά φόρους, και πως τα «σημεία ελέγχου» είναι αυτό που δηλώνει το όνομά τους και όχι τελωνεία...

Ασταμάτητες οι επιθέσεις ανταρτών στο Πρέσεβο...

Τον τραυματισμό δύο Σέρβων αστυνομικών προκάλεσαν μέσα στο τελευταίο 48ωρο οι επιθέσεις Αλβανών αυτονομιστών του «UCPMB» στη νότια σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο. Σύμφωνα με το σερβικό κέντρο Τύπου στο Μπουγιάνοβατς, οι Αλβανοί αυτονομιστές συνεχίζουν εδώ και μέρες τις επιθέσεις κατά Σέρβων αστυνομικών.

Το ίδιο διάστημα, ανώνυμος ΝΑΤΟικός αξιωματούχος που συμμετέχει στη «μεσολάβηση» που κάνει το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο στις συνομιλίες μεταξύ σερβικών αρχών και αντιπροσωπείας της αλβανικής κοινότητας στην κοιλάδα του Πρέσεβο, εξέφρασε την αισιοδοξία του για βελτίωση του κλίματος που επικρατεί στις επαφές μεταξύ των δύο πλευρών με αφορμή τη χτεσινή απελευθέρωση των πέντε Σέρβων που κρατούνταν επί βδομάδες αιχμάλωτοι στα χέρια Αλβανών αυτονομιστών. Οι πέντε απελευθερώθηκαν μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις και κατήγγειλαν μετά την απελευθέρωσή τους την κακομεταχείρισή τους (ακόμη και βασανιστήρια) από τους Αλβανούς αντάρτες...

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Συνελήφθη ο πρώην Πρόεδρος Εστράντα

Από τη σύλληψη του Εστράντα

Associated Press

Από τη σύλληψη του Εστράντα
ΜΑΝΙΛΑ.- Ο πρώην Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Τζόζεφ Εστράντα, που ανετράπη το Γενάρη φέτος σε μια «λαϊκή εξέγερση» που πάντως καπέλωσαν ο στρατός και οι ισχυροί επιχειρηματίες, συνελήφθη τη Δευτέρα και θα περάσει από δίκη με τις κατηγορίες της ψευδορκίας και της διαφθοράς.

Οπως σημειώνει ο δημοσιογράφος Ρίτσαρντ Λόιντ Πέρι στην εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» (Λονδίνο), ο Εστράντα αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, ωστόσο προηγουμένως είχε υποβληθεί στην ταπεινωτική διαδικασία της λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων και φωτογραφιών σαν κοινός εγκληματίας. Ο Εστράντα συμμετέχει ενεργά στην προεκλογική καμπάνια του κόμματός του. Κατηγορείται, πάντως, πως ιδιοποιήθηκε ποσό τουλάχιστον 2,6 εκατομμυρίων δολαρίων, ψευδόρκησε κ.ο.κ. Οι κατηγορίες επισύρουν τη θανατική ποινή, ωστόσο θεωρείται απίθανο να εκτελεστεί ακόμη κι αν καταδικαστεί.

Την περασμένη Πέμπτη, αναφέρει το «Ασοσιέιτεντ Πρες», μέρα των 64ων γενεθλίων του Εστράντα, η νυν Πρόεδρος Γκλόρια Αρόγιο ρωτήθηκε αιφνιδιαστικά στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρούσε, τι εύχεται στον προκάτοχό της. «Του εύχομαι να βρει ψυχική ειρήνη», απάντησε ουδέτερα, μετά από σιωπή μερικών δευτερολέπτων, η Αρόγιο.

Διαμαρτυρία για τη σύλληψη Μιλόσεβιτς

Με χτεσινή ανακοίνωσή τους τα Παραρτήματα της Εθνικής Αντίστασης 1941-1949 της Περιοχής Μεσογείων δηλώνουν ότι είναι «αγανακτισμένα και εξοργισμένα για τη σύλληψη του Γιουγκοσλάβου (πρώην Προέδρου) Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς», τονίζοντας ότι με τη σύλληψη αυτή «το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θέλουν να στείλουν στους λαούς μήνυμα υποταγής στη "νέα τάξη πραγμάτων"». Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμη πως «στο σκαμνί του Δικαστηρίου της Χάγης πρέπει να καθίσουν οι μακελάρηδες Κλίντον και όσοι υπέγραψαν τη διάλυση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας».

Συνέλαβαν Σερβοβόσνιο συνταγματάρχη

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.-

Προσωπικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία συνέλαβε την Κυριακή, στην πόλη Ζβόρνικ, το Σερβοβόσνιο στρατιωτικό αξιωματούχο, Ντράγκαν Ομπράντοβιτς.

Ο Ομπράντοβιτς υπηρέτησε ως συνταγματάρχης στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία και κατηγορείται για εγκλήματα κατά των Μουσουλμάνων στο θύλακα της Σρεμπένιτσα.

Ο δικηγόρος του συλληφθέντος, Κριστάν Σίμιτς, εξέφρασε σε σερβοβοσνιακό τηλεοπτικό σταθμό την απορία του για τη σύλληψη του Ομπράντοβιτς «την ημέρα της Κυριακής του Πάσχα», προσθέτοντας πως ο τελευταίος είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τις αρχές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης.

ΙΝΔΙΑ
Συγκρούσεις με δεκάδες νεκρούς

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.- Ενώ η «Συνδιάσκεψη Ελευθερίας όλων των Κομμάτων» των μουσουλμάνων αυτονομιστών του Κασμίρ δεν κατέληξε σε συμφωνία παρά την 5ωρη συζήτηση σχετικά με μια ενιαία αντίδραση στην πρόταση της κυβέρνησης της Ινδίας για έναρξη «ειρηνευτικής διαδικασίας», οι συγκρούσεις από το Σαββατοκύριακο ως χτες κόστιζαν τουλάχιστον 21 νεκρούς.

«Οι συνομιλίες δεν είχαν ευτυχή κατάληξη», δήλωσε εκπρόσωπος της Συνδιάσκεψης, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη συζήτηση των περίπου 20 αυτονομιστικών οργανώσεων, οι ηγεσίες τους δεν είναι αντίθετες με την ιδέα ενός διαλόγου, ωστόσο χαρακτηρίζουν την προσέγγιση της ινδικής κυβέρνησης «ανούσια», ειδικά λόγω του γεγονότος ότι δεν περιλαμβάνει διάλογο με το Πακιστάν.

Σε ξεχωριστές συγκρούσεις τη Δευτέρα, 11 αυτονομιστές και 2 αστυνομικοί σκοτώθηκαν, ενώ χτες άλλοι οκτώ, σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας που μετέδιδε το «Ασοσιέιτεντ Πρες», σκοτώθηκαν σε σκληρές συγκρούσεις σε κρησφύγετο οργάνωσης αυτονομιστών.

Τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το 1989, όταν μουσουλμάνοι αυτονομιστές ξεκίνησαν ένα νέο κύκλο εξεγέρσεων στο διαφιλονικούμενο, από την Ινδία και το Πακιστάν, Κασμίρ.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΠΑΝΟΡΑΜΑ» ΓΙΑ ΤΟΝ «ΟΥΤΣΕΚΑ»
Στόχος τους το «Μεγάλο Κόσσοβο»

Αρθρο του ιταλικού περιοδικού «ΠΑΝΟΡΑΜΑ» υποστηρίζει πως ο «ΟΥΤΣΕΚΑ» και μέλη της αλβανικής μαφίας ένωσαν και πάλι τις δυνάμεις τους για τη χρηματοδότηση των Αλβανών αυτονομιστών που υπάρχουν - μεταξύ άλλων και... - στο έδαφος της ΠΓΔΜ με στόχο τη δημιουργία ενός «ανεξάρτητου μεγάλου Κοσσυφοπεδίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού περιοδικού, οι Αλβανοί αυτονομιστές οραματίζονται προς το παρόν το «μεγάλο Κόσσοβο», που θα έχει ως πρωτεύουσα την Πρίστινα και θα περιλαμβάνει το δυτικό μέρος της ΠΓΔΜ γύρω από το Τέτοβο, τη νότια Σερβία και μια λωρίδα του Μαυροβουνίου. Τα «βαλκανικά» παραρτήματα του «ΟΥΤΣΕΚΑ» «ελέγχονται τώρα από νέους διοικητές, οι οποίοι για να εξοπλιστούν με νέα σύγχρονα όπλα αναζήτησαν τους γνωστούς χρηματοδότες τους, μεταξύ αυτών και νονοί της αλβανικής μαφίας που ελέγχουν το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, την παράνομη μετανάστευση και την πορνεία», γράφει το περιοδικό, το οποίο πάντως παραδέχεται πως αυτή η «συμμαχία» είναι μία παλιά υπόθεση... με καινούριο στοιχείο ένα «πιο φιλόδοξο πολιτικό σχέδιο», που θα έχει ως απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους, το οποίο θα αποτελεί επί της ουσίας ένα «χρυσό τρίγωνο» ανομίας και εμπορίου ναρκωτικών, όπλων και πορνείας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ