ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ
Περιοδεία σε Γεωργία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν

Η περιοχή του Νότιου Καυκάσου είναι στρατηγικής σημασίας για τη Γερμανία και την ΕΕ, με τα ενεργειακά, οικονομικά και γεωπολιτικά σχέδια να κυριαρχούν

Από τη συνάντηση με τον Γεωργιανό πρωθυπουργό
Από τη συνάντηση με τον Γεωργιανό πρωθυπουργό
ΤΙΦΛΙΔΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ξεκίνησε χτες από τη Γεωργία η τριήμερη περιοδεία της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, στις χώρες του Νότιου Καυκάσου, μια περιοχή με «μεγάλη σημασία για την ΕΕ και τη Γερμανία», όπως σχολίαζε ο γερμανικός Τύπος. Σήμερα επισκέπτεται την Αρμενία και αύριο το Αζερμπαϊτζάν. Από το 2008, τα τρία κράτη αποτελούν μέρος της λεγόμενης Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης της ΕΕ, ενώ με τη Γεωργία η ΕΕ διατηρεί συμφωνία σύνδεσης και ελεύθερων συναλλαγών.

Στη Γεωργία η καγκελάριος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μαμούκα Μπαχτάτζε και τον Πρόεδρο Γκιόργκι Μαργκβελασβίλι, με την καγκελαρία να σημειώνει πως «στηρίζει τις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία», μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας. Επιπλέον, θα επισκεφτεί μνημείο για Γεωργιανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν το 2008, στη σύγκρουση της Νότιας Οσετίας, όπου επενέβη η Ρωσία. Θυμίζουμε ότι η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ αποσπάστηκαν από τη Γεωργία (όπου ανήκαν ως αυτόνομες περιοχές) και στη συνέχεια, μετά από πολεμικές συγκρούσεις και τη στήριξη της καπιταλιστικής Ρωσίας, ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους, την οποία αναγνώρισε η τελευταία και διατηρεί στρατιωτικές βάσεις στα εδάφη αυτά.

Ο Γεωργιανός πρωθυπουργός, πάντως, επανέλαβε την επιθυμία της χώρας να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας: «Αλλά δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε και θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις». Η Μέρκελ υποσχέθηκε τη στήριξη της Γερμανίας και κάλεσε σε περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας. Κατά την επίσκεψή της υπογράφηκαν δύο συμφωνίες αναπτυξιακής συνεργασίας ύψους 193 εκατ. ευρώ, η μία για κατασκευή αποθηκευτικού χώρου φυσικού αερίου και η άλλη για τη βελτίωση της παροχής πόσιμου νερού και διαχείρισης των λυμάτων.

Το ταξίδι της Μέρκελ ασκεί πιέσεις στη Ρωσία, που θεωρεί την περιοχή «ζωτικό της χώρο» και έχει ξεκαθαρίσει πως «θα αντιδράσει πολύ άσχημα» στο ενδεχόμενο ένταξης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ. Στο μεταξύ, σήμερα οι ηγέτες της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας - που έχουν κηρύξει την ανεξαρτησία τους από τη Γεωργία - θα συναντηθούν με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα.

«Για τη Μέρκελ, οι σιγοβράζουσες συγκρούσεις (σ.σ. Αμπχαζία, Νότια Οσετία, Ναγκόρνο - Καραμπάχ, το καθεστώς στην Κασπία Θάλασσα κ.λπ.) πιθανώς θα κάνουν δύσκολες τις συνομιλίες στον Νότιο Καύκασο. Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να γνωρίζει ότι δεν μπορεί πλέον να υποτιμά τη γεωπολιτική σημασία της περιοχής, ιδιαίτερα ως στρατηγικό "φυλάκιο" προς το Ιράν και την Κεντρική Ασία», σχολίαζε χαρακτηριστικά η γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Τα ενεργειακά σχέδια φαίνεται ότι θα κυριαρχήσουν στην τριήμερη περιοδεία της Αγκ. Μέρκελ. Η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται ότι αναζητεί εναλλακτικούς (προς τη Ρωσία) αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, δηλαδή από το Αζερμπαϊτζάν (αγωγοί ΤΑΡ και ΤΑΝΑΡ).

«Μας ενδιαφέρει πολύ να αναπτυχθεί ο νότιος διάδρομος», φέρεται να διέρρευσε στον γερμανικό και διεθνή Τύπο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ενόψει του ταξιδιού της καγκελαρίου. «Αυτό αποτελεί μέρος της στρατηγικής διαφοροποίησης της ΕΕ για τη μεταφορά αερίου από άλλες περιοχές - όχι μόνο από τη Ρωσία - στην Ευρώπη», συμπλήρωσε η ίδια κυβερνητική πηγή. Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία - που δημιουργεί σε ένα βαθμό και πολιτικές εξαρτήσεις - απασχολεί τα κράτη της ΕΕ, ενώ παράλληλα αποτελεί και ένα σημείο «τριβής» της ΕΕ με τις ΗΠΑ. Η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει εμπόδια στην κατασκευή του νέου ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2» και θέλει να αυξήσει τις πωλήσεις του αμερικανικού υγροποιημένου αερίου (LNG) προς την Ευρώπη.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οι ΗΠΑ αναζητούν πρωτοβουλία κινήσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το αμερικανικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» (AP), επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ θα απορρίψουν πιθανή πρόσκληση της Ρωσίας για να συμμετάσχουν στη συνάντηση που ετοιμάζεται στις αρχές του Σεπτέμβρη στη Μόσχα, για το Αφγανιστάν.

Στη συνάντηση θα πάρουν μέρος χώρες όπως οι Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ιράν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Καζακστάν, Κιργιζία και φυσικά η κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Επίσης, θα πάρει μέρος και αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν, στο εσωτερικό των οποίων φαίνεται ότι υπάρχουν διαφωνίες ως προς τους όρους και το περιεχόμενο μιας «ειρήνευσης» στη χώρα και συνεργασίας με την κυβέρνηση.

Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι στηρίζουν μια «διαδικασία ειρήνευσης» της οποίας θα ηγούνται Αφγανοί («afghan-led») και όχι «εξωτερικές δυνάμεις», προφανώς προβληματιζόμενες για την επιρροή που σήμερα ασκούν στις διεργασίες, καθώς πολλά άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα «ενδιαφέρονται» για τις ισορροπίες στο Αφγανιστάν και όλη την Κεντρική Ασία. Σε αυτό το πλαίσιο, αναζητούν περιθώρια να ενισχύσουν τις πρωτοβουλίες τους για την «κρίση» στο Αφγανιστάν, σχεδόν 20 χρόνια μετά από μία στρατιωτική επέμβαση που κατά πολλούς δεν τους απέδωσε τα αποτελέσματα που προσδοκούσαν, αν και πρωταγωνίστησαν στην οργάνωσή της. Σύμφωνα με το AP, η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να διορίσει τον Ζαλμάι Κχαλιλζάντ (σύμβουλο του αμερικανικού ΥΠΕΞ επί κυβέρνησης Ρίγκαν για τον πόλεμο του Ιράν - Ιράκ, που διατέλεσε για χρόνια πρέσβης των ΗΠΑ στην Καμπούλ) ως ειδικό απεσταλμένο για το Αφγανιστάν.

Στο μεταξύ, χτες, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, κατήγγειλε ότι ελικόπτερα άγνωστης ταυτότητας εντοπίστηκαν να παραδίδουν οπλισμό στους Ταλιμπάν, σε περιοχές «πολύ κοντά στα σύνορα με άλλα κράτη της Κεντρικής Ασίας» και υποστήριξε ότι τόσο οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας όσο και οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δεν αντέδρασαν σε αυτές τις πτήσεις ελικοπτέρων. Είπε ότι «δημιουργούνται ερωτήματα» για το «ποιος είναι πίσω από αυτές τις πτήσεις, ποιος παρέχει όπλα σε τρομοκράτες και μυστικά δημιουργεί ελικοδρόμια κοντά στα νότια σύνορα μελών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (σ.σ. αποτελείται από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ) και γιατί συμβαίνει γενικά όλο αυτό, δεδομένου του ελέγχου που σήμερα έχει το ΝΑΤΟ στον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν».

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέες συναντήσεις ενόψει

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΕΟΥΛ.--

Ο επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα, Βίνσεντ Μπρουκς, δήλωσε προχτές ότι Σεούλ και Ουάσιγκτον πρέπει να συνεχίσουν την πίεση στην Πιονγιάνγκ, ώστε «να μην αποκτήσει ο Βορράς αιτία ή ικανότητα» να «κάνει πίσω», αναφερόμενος στην πορεία «διευθέτησης» του Κορεατικού, με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τις Συνόδους Κορυφής που έγιναν τον Απρίλη και τον Ιούνη. Ο ίδιος είπε ότι οι Βορειοκορεάτες «θα πρέπει να πάρουν το ρίσκο να κατευθυνθούν προς την ειρήνη, δεδομένων των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί...».

Μεταξύ άλλων είπε ότι ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα έχουν κάνει σημαντικά βήματα οικοδόμησης διμερούς εμπιστοσύνης, όπως ήταν η επιστροφή στις ΗΠΑ των λειψάνων Αμερικανών στρατιωτών που είχαν σκοτωθεί στον πόλεμο της Κορέας. Την ίδια στιγμή, σχολιάζοντας την απόφαση της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης να καταργήσει ορισμένα φυλάκια κατά μήκος των συνόρων με τη Βόρεια Κορέα εξέφρασε «ορισμένες ανησυχίες για το τι σημαίνει αυτό στρατιωτικά, ως προς τις αμυντικές δυνατότητες κατά μήκος της στρατιωτικής οροθετικής γραμμής». Υποστήριξε ωστόσο ότι ο κίνδυνος που εγείρεται είναι «μετρημένος», ενώ η κίνηση αυτή προσφέρει μια καλή ευκαιρία για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν «άλλους τρόπους» να παραμένουν σε ετοιμότητα παρά την ακύρωση ή την αναβολή στρατιωτικών γυμνασίων ΗΠΑ - Νότιας Κορέας.

Οι διεργασίες γύρω από τη Χερσόνησο θα αναζωπυρωθούν ενόψει και της νέας συνάντησης που θα έχουν τις επόμενες βδομάδες οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν και Μουν τζε ιν, αντίστοιχα. Ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Ρόιτερς» ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είπε ότι και ο ίδιος θα έχει «πιθανότατα» συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη. Εκτίμησε ότι γύρω από το Κορεατικό «γίνονται πολλά καλά πράγματα», συμπληρώνοντας ωστόσο - σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ - ότι η Κίνα δεν βοηθάει τόσο τη διαδικασία όσο στο πρόσφατο παρελθόν, εξαιτίας των τριβών Πεκίνου - Ουάσιγκτον για εμπορικά ζητήματα. Επίσης, έγινε γνωστό ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, θα μεταβεί την επόμενη βδομάδα στη Βόρεια Κορέα μαζί με τον Στιβ Μπίγκαν, που ορίστηκε ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την περιοχή, ο οποίος είναι, έως τις 31 Αυγούστου, στο ΔΣ της αυτοκινητοβιομηχανίας «Ford».

Να σημειωθεί ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε πως δεν εντόπισε καμία ένδειξη ότι η Βόρεια Κορέα έχει διακόψει τις πυρηνικές δραστηριότητές της. «Η συνέχιση και η περαιτέρω ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας και οι σχετικές ανακοινώσεις εκ μέρους της προκαλούν σοβαρές ανησυχίες», αναφέρει σχετική έκθεση.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Επίσημη επίσκεψη ξεκίνησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

ΒΙΛΝΙΟΥΣ.--

Την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποίησε ποτέ Ισραηλινός πρωθυπουργός στη Λιθουανία ξεκίνησε χτες ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αξιοποιώντας ως αφορμή τη λιθουανική καταγωγή των παππούδων του. Στόχος της τετραήμερης επίσημης επίσκεψης είναι να αποσπάσει τη λιθουανική συμφωνία για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και να προσπαθήσει να άρει τις όποιες ενστάσεις των Λιθουανών στο θέμα άσκησης νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, καθώς υποστηρίζουν την τήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

Λίγο πριν φτάσει στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επαναλάβει την απαίτησή του να αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ και τα κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, λέγοντας ότι ποτέ δεν θα σταματήσει να επιδιώκει την επίτευξη του στόχου αυτού.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Νετανιάχου θα συμμετάσχει σε σύνοδο με τους ηγέτες των χωρών της Βαλτικής (Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ