Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέες συναντήσεις ενόψει

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΕΟΥΛ.--

Ο επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα, Βίνσεντ Μπρουκς, δήλωσε προχτές ότι Σεούλ και Ουάσιγκτον πρέπει να συνεχίσουν την πίεση στην Πιονγιάνγκ, ώστε «να μην αποκτήσει ο Βορράς αιτία ή ικανότητα» να «κάνει πίσω», αναφερόμενος στην πορεία «διευθέτησης» του Κορεατικού, με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τις Συνόδους Κορυφής που έγιναν τον Απρίλη και τον Ιούνη. Ο ίδιος είπε ότι οι Βορειοκορεάτες «θα πρέπει να πάρουν το ρίσκο να κατευθυνθούν προς την ειρήνη, δεδομένων των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί...».

Μεταξύ άλλων είπε ότι ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα έχουν κάνει σημαντικά βήματα οικοδόμησης διμερούς εμπιστοσύνης, όπως ήταν η επιστροφή στις ΗΠΑ των λειψάνων Αμερικανών στρατιωτών που είχαν σκοτωθεί στον πόλεμο της Κορέας. Την ίδια στιγμή, σχολιάζοντας την απόφαση της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης να καταργήσει ορισμένα φυλάκια κατά μήκος των συνόρων με τη Βόρεια Κορέα εξέφρασε «ορισμένες ανησυχίες για το τι σημαίνει αυτό στρατιωτικά, ως προς τις αμυντικές δυνατότητες κατά μήκος της στρατιωτικής οροθετικής γραμμής». Υποστήριξε ωστόσο ότι ο κίνδυνος που εγείρεται είναι «μετρημένος», ενώ η κίνηση αυτή προσφέρει μια καλή ευκαιρία για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν «άλλους τρόπους» να παραμένουν σε ετοιμότητα παρά την ακύρωση ή την αναβολή στρατιωτικών γυμνασίων ΗΠΑ - Νότιας Κορέας.

Οι διεργασίες γύρω από τη Χερσόνησο θα αναζωπυρωθούν ενόψει και της νέας συνάντησης που θα έχουν τις επόμενες βδομάδες οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν και Μουν τζε ιν, αντίστοιχα. Ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Ρόιτερς» ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είπε ότι και ο ίδιος θα έχει «πιθανότατα» συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη. Εκτίμησε ότι γύρω από το Κορεατικό «γίνονται πολλά καλά πράγματα», συμπληρώνοντας ωστόσο - σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ - ότι η Κίνα δεν βοηθάει τόσο τη διαδικασία όσο στο πρόσφατο παρελθόν, εξαιτίας των τριβών Πεκίνου - Ουάσιγκτον για εμπορικά ζητήματα. Επίσης, έγινε γνωστό ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, θα μεταβεί την επόμενη βδομάδα στη Βόρεια Κορέα μαζί με τον Στιβ Μπίγκαν, που ορίστηκε ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την περιοχή, ο οποίος είναι, έως τις 31 Αυγούστου, στο ΔΣ της αυτοκινητοβιομηχανίας «Ford».

Να σημειωθεί ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε πως δεν εντόπισε καμία ένδειξη ότι η Βόρεια Κορέα έχει διακόψει τις πυρηνικές δραστηριότητές της. «Η συνέχιση και η περαιτέρω ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας και οι σχετικές ανακοινώσεις εκ μέρους της προκαλούν σοβαρές ανησυχίες», αναφέρει σχετική έκθεση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υψηλοί τόνοι Πιονγιάνγκ κατά Σεούλ (2020-06-10 00:00:00.0)
Υποκρισία των ΗΠΑ για την ειρήνη (2011-12-21 00:00:00.0)
Πιέσεις προς ΛΔ Κορέας... (2006-09-15 00:00:00.0)
Αυξάνουν την ένταση τα στρατιωτικά «παιχνίδια» των Αμερικανών... (2006-08-23 00:00:00.0)
«Δεν είμαστε Λιβύη» διαμηνύει η Πιονγιάνγκ... (2004-07-28 00:00:00.0)
Η ένταση και η ανησυχία παραμένουν... (2003-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ