Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ
Περιοδεία σε Γεωργία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν

Η περιοχή του Νότιου Καυκάσου είναι στρατηγικής σημασίας για τη Γερμανία και την ΕΕ, με τα ενεργειακά, οικονομικά και γεωπολιτικά σχέδια να κυριαρχούν

Από τη συνάντηση με τον Γεωργιανό πρωθυπουργό
Από τη συνάντηση με τον Γεωργιανό πρωθυπουργό
ΤΙΦΛΙΔΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ξεκίνησε χτες από τη Γεωργία η τριήμερη περιοδεία της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, στις χώρες του Νότιου Καυκάσου, μια περιοχή με «μεγάλη σημασία για την ΕΕ και τη Γερμανία», όπως σχολίαζε ο γερμανικός Τύπος. Σήμερα επισκέπτεται την Αρμενία και αύριο το Αζερμπαϊτζάν. Από το 2008, τα τρία κράτη αποτελούν μέρος της λεγόμενης Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης της ΕΕ, ενώ με τη Γεωργία η ΕΕ διατηρεί συμφωνία σύνδεσης και ελεύθερων συναλλαγών.

Στη Γεωργία η καγκελάριος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μαμούκα Μπαχτάτζε και τον Πρόεδρο Γκιόργκι Μαργκβελασβίλι, με την καγκελαρία να σημειώνει πως «στηρίζει τις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία», μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας. Επιπλέον, θα επισκεφτεί μνημείο για Γεωργιανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν το 2008, στη σύγκρουση της Νότιας Οσετίας, όπου επενέβη η Ρωσία. Θυμίζουμε ότι η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ αποσπάστηκαν από τη Γεωργία (όπου ανήκαν ως αυτόνομες περιοχές) και στη συνέχεια, μετά από πολεμικές συγκρούσεις και τη στήριξη της καπιταλιστικής Ρωσίας, ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους, την οποία αναγνώρισε η τελευταία και διατηρεί στρατιωτικές βάσεις στα εδάφη αυτά.

Ο Γεωργιανός πρωθυπουργός, πάντως, επανέλαβε την επιθυμία της χώρας να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας: «Αλλά δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε και θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις». Η Μέρκελ υποσχέθηκε τη στήριξη της Γερμανίας και κάλεσε σε περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας. Κατά την επίσκεψή της υπογράφηκαν δύο συμφωνίες αναπτυξιακής συνεργασίας ύψους 193 εκατ. ευρώ, η μία για κατασκευή αποθηκευτικού χώρου φυσικού αερίου και η άλλη για τη βελτίωση της παροχής πόσιμου νερού και διαχείρισης των λυμάτων.

Το ταξίδι της Μέρκελ ασκεί πιέσεις στη Ρωσία, που θεωρεί την περιοχή «ζωτικό της χώρο» και έχει ξεκαθαρίσει πως «θα αντιδράσει πολύ άσχημα» στο ενδεχόμενο ένταξης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ. Στο μεταξύ, σήμερα οι ηγέτες της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας - που έχουν κηρύξει την ανεξαρτησία τους από τη Γεωργία - θα συναντηθούν με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα.

«Για τη Μέρκελ, οι σιγοβράζουσες συγκρούσεις (σ.σ. Αμπχαζία, Νότια Οσετία, Ναγκόρνο - Καραμπάχ, το καθεστώς στην Κασπία Θάλασσα κ.λπ.) πιθανώς θα κάνουν δύσκολες τις συνομιλίες στον Νότιο Καύκασο. Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να γνωρίζει ότι δεν μπορεί πλέον να υποτιμά τη γεωπολιτική σημασία της περιοχής, ιδιαίτερα ως στρατηγικό "φυλάκιο" προς το Ιράν και την Κεντρική Ασία», σχολίαζε χαρακτηριστικά η γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Τα ενεργειακά σχέδια φαίνεται ότι θα κυριαρχήσουν στην τριήμερη περιοδεία της Αγκ. Μέρκελ. Η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται ότι αναζητεί εναλλακτικούς (προς τη Ρωσία) αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, δηλαδή από το Αζερμπαϊτζάν (αγωγοί ΤΑΡ και ΤΑΝΑΡ).

«Μας ενδιαφέρει πολύ να αναπτυχθεί ο νότιος διάδρομος», φέρεται να διέρρευσε στον γερμανικό και διεθνή Τύπο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ενόψει του ταξιδιού της καγκελαρίου. «Αυτό αποτελεί μέρος της στρατηγικής διαφοροποίησης της ΕΕ για τη μεταφορά αερίου από άλλες περιοχές - όχι μόνο από τη Ρωσία - στην Ευρώπη», συμπλήρωσε η ίδια κυβερνητική πηγή. Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία - που δημιουργεί σε ένα βαθμό και πολιτικές εξαρτήσεις - απασχολεί τα κράτη της ΕΕ, ενώ παράλληλα αποτελεί και ένα σημείο «τριβής» της ΕΕ με τις ΗΠΑ. Η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει εμπόδια στην κατασκευή του νέου ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2» και θέλει να αυξήσει τις πωλήσεις του αμερικανικού υγροποιημένου αερίου (LNG) προς την Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ