Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συσσωρεύει δυσαρέσκεια για τη στάση δυτικών συμμάχων

Αντιδράσεις του εκπροσώπου της τουρκικής Προεδρίας για τις δηλώσεις Μπόλτον

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, δήλωσε ότι και οι τελευταίες δηλώσεις του Αμερικανού συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας «αποτελούν απόδειξη πως η κυβέρνηση Τραμπ στοχοποιεί ένα ΝΑΤΟικό (της) σύμμαχο στο πλαίσιο ενός οικονομικού πολέμου... Εχει αποδείξει ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το εμπόριο, τους δασμούς και τις κυρώσεις για να ξεκινήσει έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο».

Ο Καλίν υποστήριξε ότι «η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να ξεκινήσει έναν οικονομικό πόλεμο με καμία πλευρά. Δεν μπορεί, ωστόσο, να προσδοκάται ότι θα σιωπήσει μπροστά σε επιθέσεις ενάντια στην οικονομία και τη Δικαιοσύνη (της χώρας)».

Η νέα αυτή παρέμβαση της Αγκυρας ακολούθησε τις προχτεσινές επισημάνσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, ο οποίος χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» τους χειρισμούς της Τουρκίας στην υπόθεση του πάστορα Μπράνσον (που δεν είναι βέβαια η αιτία των διμερών τριβών) και εξέφρασε προσδοκίες η Αγκυρα να κάνει «το σωστό ως ένας σύμμαχός (μας) στο ΝΑΤΟ, ως μέρος της Δύσης». Συνεχίζοντας, μάλιστα, είπε ότι σήμερα το θέμα δεν είναι η παραμονή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αλλά με τη φράση «προς το παρόν».

Στο μεταξύ, χτεσινό άρθρο γνωστού αστού αναλυτή στη «Χουριέτ» συνδέει τη δυσαρέσκεια που προκαλεί η στάση των ΗΠΑ με τη δυσαρέσκεια από τη στάση και άλλων δυτικών χωρών που δε συνεργάζονται με την Αγκυρα για την έκδοση ή δίωξη ατόμων που εκείνη θεωρεί «τρομοκράτες». Ξεχωρίζει μάλιστα και την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στην Ελλάδα, που απέρριψε το αίτημα ακύρωσης του ασύλου που χορηγήθηκε σε Τούρκο αξιωματικό. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ «έκαναν τα στραβά μάτια σε πραξικοπήματα που έγιναν στην Τουρκία το 1960, το 1971 και το 1980» είτε «(τα) στήριξαν και έχυναν κροκοδείλια δάκρυα όσο η Τουρκία εξυπηρετούσε τα δυτικά στρατιωτικά συμφέροντα». Τότε, «ήταν η περίοδος του Ψυχρού Πολέμου. Δεν είναι δικαιολογία, αλλά προτεραιότητα των ΗΠΑ τότε ήταν η εναντίωση στη Σοβιετική Ενωση, που τώρα έχει διαδεχτεί η Ρωσική Ομοσπονδία», αναφέρεται ακόμα, για να καταλήξει ο συντάκτης: «Αυτή η υποκρισία ισχύει ακόμα; Δεν αποτελεί πρόβλημα για τη Δύση αν γίνει πραξικόπημα στην Τουρκία, εφόσον εξυπηρετούνται τα δικά της στρατιωτικά συμφέροντα;».

Στη Μόσχα ο Τσαβούσογλου

Οπως ανακοινώθηκε χτες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα βρεθεί σήμερα στη Μόσχα, όπου θα συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ