Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Συμβολική «βοήθεια» από την ΕΕ

Ενώ «British Airways» και «Air France» τέλη Σεπτέμβρη σταματούν τις πτήσεις στην Τεχεράνη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τη συμβολική χορήγηση ενός πρώτου «πακέτου οικονομικής βοήθειας» σε ιρανικές ιδιωτικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και περιβαλλοντικά προγράμματα, με στόχο μία πρώτη αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων που προκαλεί στην ιρανική οικονομία η επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων, ανακοίνωσε χτες αξιωματούχος της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Το πακέτο οικονομικής «βοήθειας» ανέρχεται σε 18 εκατ. ευρώ και θεωρείται το πρώτο μέρος από ένα ευρύτερο πρόγραμμα συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς κερδισμένες θα βγουν από αυτό το πρόγραμμα επιχειρήσεις από την ΕΕ, που επιλέγουν τη συνέχιση των δραστηριοτήτων τους στο Ιράν και πλήττονται από την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, οι οικονομικές ζημιές που προκαλούνται στο Ιράν από τις αμερικανικές κυρώσεις είναι σημαντικές και δεν αντιμετωπίζονται με «πακέτα βοήθειας», ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη επίσημη αποχώρηση της γαλλικής «Total» από κοινοπραξία εκμετάλλευσης τεράστιων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο «Σάουθ Παρς». Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι λίγες ώρες μετά την απόφαση της ΕΕ, η βρετανική αεροπορική εταιρεία «British Airways» ανακοίνωσε ότι σταματά τις πτήσεις της στην Τεχεράνη και ότι η τελευταία θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτέμβρη. Ανάλογη απόφαση πήρε χτες και η γαλλική αεροπορική εταιρεία «Air France», που ανακοίνωσε πως η τελευταία της πτήση στην πρωτεύουσα του Ιράν θα πραγματοποιηθεί στις 18 Σεπτέμβρη...

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, εκφράζει την «αφοσίωση» των Βρυξελλών στη συνεργασία με την Τεχεράνη, προσθέτοντας ότι «το νέο πακέτο βοήθειας θα διευρύνει τις οικονομικές σχέσεις σε τομείς που θα ωφελήσουν άμεσα τους πολίτες των χωρών μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ