Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συνεχίζονται οι δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών

Στην Κολομβία συνεχίζονται οι δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών ηγετών, κυρίως αγροτικών περιοχών, ιθαγενών και αφρικανικής προέλευσης. Ηδη από την αρχή της χρονιάς τα θύματα επιθέσεων πληρωμένων δολοφόνων ανέρχονται στα 150 και μόνο τα τελευταία δύο χρόνια φτάνουν τα 455. Την περασμένη Κυριακή βρέθηκε νεκρός ο ηγέτης της ιθαγένικης κοινότητας Αλμαγκέρ στην επαρχία Κάουκα, Ούμπερ Ογιος, που τον εκτέλεσαν με 5 σφαίρες. Επίσης, στη νότια επαρχία Ναρίνιο άλλος ιθαγενής ηγέτης, ο Ολμες Αλμπέρτο Νίσκε, βρέθηκε δολοφονημένος.

Ακόμα, από την οργάνωση Πατριωτική Ενωση (UP) έχει καταγγελθεί ότι από τις 21 Αυγούστου από την περιοχή Πουέρτο Ρίκο της επαρχίας Μέτα έχει απαχθεί από ένοπλους κουκουλοφόρους ο Τζέφερσον Αντρές Αρεβάλο, νέος αγρότης και μέλος της οργάνωσης. Πρόκειται επίσης για θύμα της μεγάλης εκκαθάρισης κατά της Πατριωτικής Ενωσης στη δεκαετία του 1980, όταν παραστρατιωτικοί είχαν δολοφονήσει τη μητέρα.

Επίσης, το κόμμα Επαναστατική Εναλλακτική Δύναμη της Πλειοψηφίας (FARC), που προήλθε από τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP), έχει καταγγείλει τη δολοφονία 28 πρώην ανταρτών, 12 συγγενών τους και 10 φίλων του κόμματος, ηγετών κοινοτήτων, μετά τη λεγόμενη ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη το Νοέμβρη του 2016 στην Αβάνα. Επίσης, κατήγγειλε ότι το μέλος της Ούγκο Ρουίς στην επαρχία Τολίμα έπεσε θύμα απόπειρας δολοφονίας. Αγνωστοι εκτόξευσαν βόμβα καταστρέφοντας μέρος του σπιτιού του, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Η κατάσταση αυτή και το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Κολομβίας θέτει όλο και περισσότερα εμπόδια στην εφαρμογή της συμφωνίας (π.χ. κρατάει φυλακισμένο το ηγετικό στέλεχος της FARC Χεσούς Σάντριτς με χαλκευμένες κατηγορίες περί ναρκεμπορίου και άλλους πολιτικούς κρατούμενους) προκαλούν έντονους φόβους για επανάληψη της εκκαθάρισης στελεχών της Πατριωτικής Ενωσης (UP), τη δεκαετία του 1980 με πάνω από 5.000 θύματα. Την οργάνωση αυτή είχαν δημιουργήσει τότε οι FARC - EP μαζί με το Κολομβιάνικο ΚΚ, στελέχη δε και μέλη της (ανάμεσά τους και 2 προεδρικοί υποψήφιοι) δολοφονήθηκαν από παραστρατιωτικά τάγματα θανάτου με την ανοχή του αστικού κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ