Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Συνάντηση αξιωματούχων και συμφωνία «για διάλογο»

Από τη χτεσινή συνάντηση των συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας Ρωσίας - ΗΠΑ στη Γενεύη, στα γραφεία του ΟΗΕ
Από τη χτεσινή συνάντηση των συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας Ρωσίας - ΗΠΑ στη Γενεύη, στα γραφεία του ΟΗΕ
ΓΕΝΕΥΗ.--

Η επιλογή των ΗΠΑ να κλιμακώσουν τις γεωπολιτικές και οικονομικές πιέσεις στο Ιράν μετά την αποχώρησή τους από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, οι εξελίξεις που αφορούν πολεμικά και διπλωματικά «μέτωπα» στη Συρία και οι διαφορές γεωπολιτικών συμφερόντων με τη Ρωσία, οι αμερικανορωσικές αντιπαραθέσεις στην Ουκρανία και άλλα θέματα κυριάρχησαν στις πάνω από πέντε ώρες συνομιλίες που είχαν χτες στη Γενεύη της Ελβετίας, στα γραφεία του ΟΗΕ, ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Μπόλτον, και ο γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφάλειας, Νικολάι Πατρούσεφ.

Ο Μπόλτον, σε σύντομες δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι κατά την πολύωρη συνάντηση επιτεύχθηκε «πολλή και σημαντική πρόοδος» σε ζητήματα διμερή, διεθνή και περιφερειακά και σε σχέση με τις εξελίξεις στη Συρία και την Ουκρανία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα ανεχθούν» παρεμβάσεις ή χρήση «κυβερνοτεχνολογίας» στις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη. «Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να έχουμε μια κοινή ανακοίνωση, αλλά θεώρησα αναγκαίο να θέσω το ζήτημα της παρέμβασης στις εκλογές», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, εξηγώντας με αυτόν τον τρόπο γιατί δεν κατέστη δυνατή η έκδοση κοινής ανακοίνωσης.

Σε επόμενο σημείο πρόσθεσε ότι έθεσε στον Ρώσο ομόλογό του το ζήτημα των οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν. Αναφερόμενος στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015, επανέλαβε ότι έγινε για να ασκηθεί «υπέρτατη πίεση στο ιρανικό καθεστώς», μεταξύ άλλων και με το να γίνουν οι κυρώσεις «πιο εκτενείς και αποτελεσματικές». Αναφερόμενος στη Συρία είπε ότι συζήτησαν την «σε φάσεις» αποχώρηση των ιρανικών δυνάμεων από τη Συρία. «Στόχος είναι να φύγουν όλες οι ιρανικές δυνάμεις από τη Συρία και να επιστρέψουν στο Ιράν», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι συζήτησαν «μία ποικιλία τρόπων με τους οποίους θα μπορούσε αυτό να επιτευχθεί».

Από την πλευρά του ο Πατρούσεφ, σε δηλώσεις που έκανε αργότερα σε άλλο χώρο στη Γενεύη, έκανε λόγο για «ευρεία συμφωνία για επανέναρξη επαφών» ανάμεσα στους επιτελάρχες Ρωσίας και ΗΠΑ και ότι συμφωνήθηκε να επαναλειτουργήσουν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών.

Πρόσθεσε πως προσκάλεσε τον Μπόλτον και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους για συνέχιση των διμερών συνομιλιών στη Μόσχα ή σε άλλη ρωσική πόλη, διευκρινίζοντας ότι δεν καθόρισαν χρονικά μία επόμενη συνάντηση, τουλάχιστον με τον Μπόλτον.

Επισήμανε πάντως πως κατά τη συνάντηση δεν διατυπώθηκαν κατηγορίες έναντι της Ρωσίας για ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές, αλλά ότι το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν και ο λόγος που απέτρεψε την έκδοση κοινής ανακοίνωσης για τα αποτελέσματα της συνάντησης. Και αυτός τόνισε πως συζήτησαν εκτενώς την κατάσταση στη Συρία, την Ουκρανία και θέματα «κυβερνοασφάλειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ