ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Κλιμακώνεται ο «πόλεμος» κυρώσεων

ΠΕΚΙΝΟ.--

Τη λήψη νέων οικονομικών μέτρων κατά των ΗΠΑ ανήγγειλε χτες το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, κάνοντας λόγο για «απαραίτητα αντίμετρα», λίγες ώρες αφού τέθηκαν σε ισχύ οι πρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί των ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα. Πρόκειται για δασμούς επιπλέον 25%, των οποίων η αξία εκτιμάται ότι φτάνει τα 16 δισ. δολάρια και αφορούν σε προϊόντα που περιλαμβάνουν «σημαντικές βιομηχανικές τεχνολογίες». Στην απόφαση της αμερικανικής πλευράς σημειώνεται ότι οι κυρώσεις έρχονται ως απάντηση στις «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας» και στην «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και τεχνολογιών» - γίνεται λόγος για ελαστικά και πλαστικά.

Το κινεζικό υπουργείο ανακοίνωσε ότι η χώρα θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και για τους νέους αυτούς αμερικανικούς δασμούς, σημειώνοντας ότι η χώρα θα «υπερασπιστεί το ελεύθερο εμπόριο και το πολυμερές σύστημα». Επίσης, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Λου Κανγκ, δήλωσε ότι η Κίνα επιλέγει τις κινήσεις της με στόχο «τη διαφύλαξη του πολυμερούς εμπορικού συστήματος και των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της». Αναφερόμενος σε νέες διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των δύο χωρών, με θέμα τις διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, εξέφρασε την ελπίδα «οι ΗΠΑ να μας συναντήσουν στα μισά του δρόμου, να υιοθετήσουν μια λογική και ρεαλιστική συμπεριφορά, να δεσμευτούν για συνομιλίες όσο το δυνατόν πιο ειλικρινείς, ώστε να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα». Αρνήθηκε πάντως να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των διμερών διαβουλεύσεων που γίνονται αυτές τις μέρες, όπως έκαναν αντίστοιχα και Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η «ανταλλαγή» δασμών, που επιδρά πλέον σημαντικά στις διμερείς οικονομικές σχέσεις όχι μόνο των ΗΠΑ - Κίνας αλλά και πολλών άλλων μεγάλων καπιταλιστικών δυνάμεων, είναι έκφραση βαθύτερων και πολύπλευρων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Ο λεγόμενος «εμπορικός πόλεμος» - όρος που χρησιμοποιούν αστικά επιτελεία, θολώνοντας το χαρακτήρα, το εύρος και την οξύτητα των αντιθέσεων - δεν είναι παρά μία μόνο πλευρά της αναμέτρησης που δυναμώνει ανάμεσα σε πολλά ιμπεριαλιστικά κέντρα, αντίπαλα αλλά και σύμμαχα, σε μια περίοδο κατά την οποία ανησυχούν για τους χαμηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, πρέπει να αξιολογείται συνολικά και ο λεγόμενος «προστατευτισμός» που αποδίδεται στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ, αλλά και η «υπεράσπιση της πολυμέρειας» και του «ελεύθερου εμπορίου» που αντιπροβάλλουν άλλες πλευρές. Η παρέμβαση του αστικού κράτους για την «προστασία» του κεφαλαίου γίνεται με διάφορους τρόπους. Ωστόσο, η έκταση και ο βαθμός αυτής της κρατικής παρέμβασης αναπροσαρμόζονται με βάση τις εκάστοτε συνθήκες και είναι αναμενόμενο οι αναταράξεις και ανακατατάξεις στη διεθνή ιμπεριαλιστική πυραμίδα να πυροδοτούν και αντίστοιχους χειρισμούς.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σχέδιο Μέι για ένα ενδεχόμενο «άτακτο» Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι επιχείρησε χτες να καθησυχάσει, λέγοντας ότι «έχει σχέδιο» αντιμετώπισης πιθανών «δύσκολων» καταστάσεων σε περίπτωση που τα παζάρια με την ΕΕ δεν οδηγήσουν σε συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις και ξεκινήσει στις 29 Μάρτη του 2019 η «άτακτη» αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Ωστόσο, οι 25 από τις 70 προτάσεις που δημοσιοποίησε χτες για το θέμα δεν φάνηκε να εκτονώνουν στον μέγιστο βαθμό την ανησυχία και τα σενάρια «χάους και τρόμου» που καλλιεργεί το τελευταίο διάστημα ένα μεγάλο μέρος των αστικών ΜΜΕ στη Βρετανία, αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, που παρουσίασε αυτές τις «25 προτάσεις» για τις συνέπειες ενός «άτακτου» Brexit, υποστηρίζοντας ότι και σε αυτήν την περίπτωση η Βρετανία «θα παραμείνει υπεύθυνος Ευρωπαίος εταίρος και γείτονας». Παραδέχθηκε, πάντως, ότι οι Βρετανοί συνταξιούχοι που ζουν σε χώρες της ΕΕ ενδέχεται να μην μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν τις συντάξεις τους. Ακόμη, ότι τα νέα φάρμακα θα φτάνουν με αρκετή έως σημαντική καθυστέρηση στους ασθενείς του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς, παρά τη μονομερή απόφαση της Βρετανίας να διατηρήσει τα κριτήρια ασφαλείας και κλινικών δοκιμών της ΕΕ, θα θεσπιστούν αρμόδιες βρετανικές αρχές οι οποίες θα ελέγχουν την ασφάλεια των φαρμάκων που θα εισάγονται από χώρες της ΕΕ. Τέλος, ότι θα αυξηθεί το κόστος των τραπεζικών συναλλαγών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάγιο, δήλωσε ότι αν Ρώμη και Βρυξέλλες δεν τα βρουν στο Μεταναστευτικό, το κόμμα του («Κίνημα 5 Αστέρων») θα εισηγηθεί το 2019 η χώρα να μη δώσει τη συνδρομή της στην ΕΕ.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Στην περικοπή 20.000 θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο τα επόμενα 3 - 5 χρόνια θα προχωρήσει ο γερμανικός όμιλος «Siemens», στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής «Vision 2020+», που ανακοινώθηκε στις αρχές Αυγούστου. Το νέο σχέδιο «Vision 2020+» στοχεύει στην αύξηση της κερδοφορίας και της αποδοτικότητας των διοικητικών υπηρεσιών της εταιρείας κατά περίπου 20%, το αργότερο μέχρι το 2023. Συνολικά η «Siemens» απασχολεί περίπου 376.000 άτομα παγκοσμίως.

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.-- Κινητοποιήσεις σε όλη την Παραγουάη πραγματοποιούνται ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που συζητιέται στη Βουλή και το οποίο αφορά τη δημιουργία ενός υπερταμείου για τις συντάξεις (που θα συγχωνεύσει τα 8 υφιστάμενα συνταξιοδοτικά ταμεία των εργαζομένων). Συνδικάτα, με τις ταξικές δυνάμεις να πρωταγωνιστούν, καταγγέλλουν ότι ετοιμάζεται χτύπημα δικαιωμάτων και ταυτόχρονα η δυνατότητα τα έσοδα του κοινού ταμείου να παιχτούν στον χρηματιστηριακό τζόγο, και δηλώνουν ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε «παραπληροφόρηση», που αντανακλά «μια στενή αντίληψη, με στόχο να πολώσει τη χώρα μας, σε ανάμνηση του αποικιοκρατικού παρελθόντος», απέδωσε χτες η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση την ανάρτηση που έκανε χτες τα ξημερώματα ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε ότι έβαλε τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο «να παρακολουθεί στενά» τις απαλλοτριώσεις τσιφλικιών στη Νότια Αφρική. Σήμερα, 2,5 δεκαετίες από το τέλος του ρατσιστικού νοτιοαφρικανικού καθεστώτος Απαρτχάιντ, οι μαύροι Νοτιοαφρικανοί, που αποτελούν το 80% του λαού της χώρας τους, κατέχουν μόλις το 4% της καλλιεργήσιμης γης στη Ν. Αφρική.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ενας 36χρονος σκότωσε χτες με μαχαίρι μητέρα και αδελφή σε προάστιο του Παρισιού, ενώ τραυμάτισε και ένα τρίτο άτομο, όχι συγγενή του. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ είπε ότι «φαίνεται πως είχε σημαντικά ψυχιατρικά προβλήματα» και προς το παρόν η δικαιοσύνη «δεν έχει υιοθετήσει τον χαρακτηρισμό της επίθεσης ως τρομοκρατικής». Πρόσθεσε πάντως ότι ο δράστης «βρισκόταν στον κατάλογο των προσώπων που παρακολουθούνταν για υποστήριξη της τρομοκρατίας». Να σημειωθεί ότι το «Ισλαμικό Κράτος» χαρακτήρισε «μαχητή» του τον 36χρονο.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συνεχίζονται οι δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών

Στην Κολομβία συνεχίζονται οι δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών ηγετών, κυρίως αγροτικών περιοχών, ιθαγενών και αφρικανικής προέλευσης. Ηδη από την αρχή της χρονιάς τα θύματα επιθέσεων πληρωμένων δολοφόνων ανέρχονται στα 150 και μόνο τα τελευταία δύο χρόνια φτάνουν τα 455. Την περασμένη Κυριακή βρέθηκε νεκρός ο ηγέτης της ιθαγένικης κοινότητας Αλμαγκέρ στην επαρχία Κάουκα, Ούμπερ Ογιος, που τον εκτέλεσαν με 5 σφαίρες. Επίσης, στη νότια επαρχία Ναρίνιο άλλος ιθαγενής ηγέτης, ο Ολμες Αλμπέρτο Νίσκε, βρέθηκε δολοφονημένος.

Ακόμα, από την οργάνωση Πατριωτική Ενωση (UP) έχει καταγγελθεί ότι από τις 21 Αυγούστου από την περιοχή Πουέρτο Ρίκο της επαρχίας Μέτα έχει απαχθεί από ένοπλους κουκουλοφόρους ο Τζέφερσον Αντρές Αρεβάλο, νέος αγρότης και μέλος της οργάνωσης. Πρόκειται επίσης για θύμα της μεγάλης εκκαθάρισης κατά της Πατριωτικής Ενωσης στη δεκαετία του 1980, όταν παραστρατιωτικοί είχαν δολοφονήσει τη μητέρα.

Επίσης, το κόμμα Επαναστατική Εναλλακτική Δύναμη της Πλειοψηφίας (FARC), που προήλθε από τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP), έχει καταγγείλει τη δολοφονία 28 πρώην ανταρτών, 12 συγγενών τους και 10 φίλων του κόμματος, ηγετών κοινοτήτων, μετά τη λεγόμενη ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη το Νοέμβρη του 2016 στην Αβάνα. Επίσης, κατήγγειλε ότι το μέλος της Ούγκο Ρουίς στην επαρχία Τολίμα έπεσε θύμα απόπειρας δολοφονίας. Αγνωστοι εκτόξευσαν βόμβα καταστρέφοντας μέρος του σπιτιού του, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Η κατάσταση αυτή και το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Κολομβίας θέτει όλο και περισσότερα εμπόδια στην εφαρμογή της συμφωνίας (π.χ. κρατάει φυλακισμένο το ηγετικό στέλεχος της FARC Χεσούς Σάντριτς με χαλκευμένες κατηγορίες περί ναρκεμπορίου και άλλους πολιτικούς κρατούμενους) προκαλούν έντονους φόβους για επανάληψη της εκκαθάρισης στελεχών της Πατριωτικής Ενωσης (UP), τη δεκαετία του 1980 με πάνω από 5.000 θύματα. Την οργάνωση αυτή είχαν δημιουργήσει τότε οι FARC - EP μαζί με το Κολομβιάνικο ΚΚ, στελέχη δε και μέλη της (ανάμεσά τους και 2 προεδρικοί υποψήφιοι) δολοφονήθηκαν από παραστρατιωτικά τάγματα θανάτου με την ανοχή του αστικού κράτους.

ΗΠΑ
Με κατάρρευση αγορών απειλεί ο Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Δεν ξέρω πώς μπορείς να καθαιρέσεις κάποιον που κάνει τόσο σπουδαία δουλειά! Σας λέω, όμως, ότι αν ποτέ καθαιρεθώ, τότε νομίζω πως οι αγορές θα καταρρεύσουν και όλοι θα φτωχύνουν», δήλωσε χτες σε συνέντευξη που έδωσε στο αγαπημένο του τηλεοπτικό κανάλι «Fox News» ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Με τον τρόπο αυτό, ο Τραμπ επιχείρησε να «φρενάρει» την όξυνση της ενδοαστικής κόντρας και να «παγώσει» τα σενάρια που φουντώνουν γύρω από την πιθανότητα να έχει την τύχη που είχε ο Ρίτσαρντ Νίξον (Πρόεδρος από το 1969 έως το 1974), ο οποίος έγινε ο πρώτος Αμερικανός ηγέτης που αναγκάστηκε σε παραίτηση, με αφορμή το σκάνδαλο «Γουοτεργκέιτ».

Οι δηλώσεις Τραμπ δεν σταμάτησαν τις πιέσεις που του ασκούνται από διάφορες κατευθύνσεις, μετά την καταδίκη του πρώην προσωπικού δικηγόρου του, Μάικλ Κοέν, και του πρώην επικεφαλής του προεκλογικού του επιτελείου, Πολ Μάναφορτ. Ιδιαίτερα όταν ο δικηγόρος του Κοέν παζαρεύει το ενδεχόμενο «αποκαλύψεων» που θα μπορούσαν «να ενδιαφέρουν» τον ανεξάρτητο ερευνητή του FBI Ρόμπερτ Μιούλερ, που ερευνά την πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και το ενδεχόμενο επιλήψιμων πράξεων από τον Τραμπ.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η συνέντευξη που έδωσε χτες ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία, Τζον Κόρνμπλουμ, στον ραδιοσταθμό DLF. Παρότι δεν θεωρεί πιθανή την καθαίρεση του Τραμπ, ο Αμερικανός διπλωμάτης τόνισε ότι όλα εξαρτώνται από το Κογκρέσο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ